Luonnosvaihetta valmisteltiin samanaikaisesti tavoitevaiheen rinnalla ja erityisesti alkuvaiheen työskentelyä ohjasivat vahvasti edelliseltä kierrokselta siirtyneet teemat. Valtuuston hyväksymiin viime kierrokselta siirtyneisiin teemoihin voi tutustua tarkemmin tällä sivulla olevasta koosteesta.
Sidosryhmien kanssa määriteltiin aluksi selvitystarpeet ja lisäksi tunnistettiin maankäytön ja liikkumisen osalta tulevaisuuden näkymiä ja muutostarpeita. Uusia selvityksiä luonnosvalmistelun pohjaksi on laadittu mm. kiertotalouden mahdollisuuksista yleiskaavatasolla, paikallisista maisemista, arvokkaista luontotyypeistä, elinkeinoelämän mahdollisuuksista Lahdessa, kaupunkilogistiikasta, kävely-ympäristöjen laadusta sekä kaupunkipientaloista. Luonnosratkaisut valmisteltiin selvitystiedon pohjalta.
Vuoden 2022 aikana viidessä Lahden suunta -asukastilaisuuksissa syvennyttiin yhdessä eri teemoihin, joista kerättiin tietoa ja kommentteja myös Maptionnaire-kyselyillä. Asukastilaisuuksien ajankohdat ja aiheet olivat: 11.5. Sujuva ja laadukas arkiliikkuminen, 24.5. Kiertotalous yleiskaavassa, 13.9. Lahtelaiset maisemat ja arvorakennukset, 27.9 Kävelyn laatureitit sekä 11.10 Luonnon monimuotoisuus.
Luonnosratkaisuista keskusteltiin päättäjien kanssa kaupunkiympäristölautakunnan ja kaupunginhallituksen iltakoulussa sekä asukkaiden kanssa kumppanuuspöytien työpajassa keväällä 2023. Asukkaille järjestettiin lisäksi toukokuussa 2023 kaksi esittelytilaisuutta, joissa käytiin läpi Lahden suunta -työn luonnoksen keskeisiä sisältöjä ja muutoksia sekä nähtävilläolon tavoitteellista aikataulua.
Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi 14.6.2023 § 69 Lahden suunta -työn 2021–2025 luonnoksen asetettavaksi MRL 62 § mukaisesti nähtäville 26.6.-31.8.2023 väliseksi ajaksi. Luonnosvaiheen aineisto oli esillä tämän verkkosivun lisäksi Lahden Palvelutorin Lahti-Pisteessä, pääkirjastossa ja Nastolan kirjastossa ja siihen oli mahdollisuus antaa mielipide nähtävilläoloaikana.
Luonnoksesta saatiin yhteensä 30 palautetta. Niistä 10 oli viranomaislausuntoa, 6 yhdistysmielipidettä ja 14 asukasmielipidettä. Luonnosvaiheen palautteen keskeiset sisällöt liittyivät vaikutustenarvioinnin riittävyyteen sekä uusien kaavamääräysten ohjaavuuteen. Tarkennustarpeita oli tunnistettu erityisesti kiertotaloutta, luontoa, ekologista kompensaatiota, joukkoliikennevyöhykkeitä ja aseman paikkoja koskevissa kaavamerkinnöissä- ja määräyksissä. Karttojen visuaalisen ilmeen parantaminen ja selkeyttäminen nähtiin tärkeänä. Kaavaselostuksessa oli tunnistettu täydennystarpeita esimerkiksi kaupunkiseutusuunnitelman kuvauksen osalta.