Hyppää sisältöön

Energiaremontti suunnitteilla? Oikeilla ratkaisuilla selvää säästöä!

Lahdessa tehdyt aidot remonttiesimerkit tyypillisiin suomalaistaloihin tehtyinä ovat nyt kaikkien vapaasti hyödynnettävissä. Investointilaskelmatkin ovat mukana. Tutustu ja inspiroidu!

Pienet ja ketterät keinot

Energiaremonttiin budjetoiminen voi tuntua raskaammalta päätökseltä kuin todellisuudessa onkaan. Osa energiatehokkuutta parantavista toimenpiteistä on helppoja ja edullisia toteuttaa. Lahden kaupungin ja Lahden Talojen yhteisessä hankkeessa huomattiin, että remonttikustannukset saattoivat maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa, kun lämmön ja sähkön kulutusta saatiin vähennettyä.

Näihin pieniin tehotoimiin voit tutustua alta.

  • Ilmavesilämpöpumppu

    Maahan ja ilmaan auringosta varastoitunut lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön lämpöpumpuilla. Myös poistoilmasta ja jätevedestä talteen saatavalla hukkalämmöllä voidaan lämmittää asuintiloja sekä käyttövettä.

     

  • Vedensäästöratkaisut

    Uudet vesikalusteet, kuten vesihanat ja wc-istuimet, tai vanhojen huolto keittiössä ja kylpytiloissa voivat pienentää merkittävästi asuinrakennuksen vedenkulutusta.

     

     

     

  • Älykäs lämmityksen säätö

    Asumisolosuhteiden reaaliaikainen seuranta lämmityksensäätöjärjestelmällä auttaa tasaamaan lämmön optimaaliseksi sisätiloissa. Tyhjillään olevaa kotia ei kannata lämmittää liikaa.

Pitkällä aikavälillä säästöjä tuovat ratkaisut

Lahden kaupungin ja Lahden Talojen yhteisessä hankkeessa perehdyttiin myös isompiin remonttitoimenpiteisiin, joilla saadaan merkittäviä hyötyjä pidemmän aikavälin tarkastelussa.

  • Poistoilmapuhallin

    Koneellisen poistoilmanvaihdon energiatehokkuus paranee, kun vanhat poistoilmapuhaltimet vaihdetaan uusiin energiatehokkaisiin laitteisiin. Myös poistoilmapuhaltimien ohjattavuutta kannattaa parantaa.

  • Aurinkopaneelit

    Aurinkopaneeleiden asennus on suunniteltava monet erilaiset tekijät huomioiden: muun muassa varjostukset, asennustekniikka, katemateriaalit, suuntaukset ja kiinteistön sähköntarve vaikuttavat oleellisesti optimaaliseen asennukseen rakennuksen katolla.

  • Jäteveden lämmöntalteenotto

    Kun jätevesi virtaa lämmöntalteenottojärjestelmän läpi, sen mukana oleva lämpö siirtyy takaisin kiinteistön käyttöön. Lämmitetystä käyttövedestä saadaan näin talteen energiaa, joka muuten päätyisi jäteveden mukana viemäriverkostoon.

Kiinteistökin kaipaa huolenpitoa

Rakennukseen tulisi suhtautua kuten autoon tai mihin tahansa tekniseen laitteeseen. Sen kunto ei pysy hyvänä ilman huoltoa! Säännöllisellä huollolla ja tarkoituksenmukaisella ylläpidolla rakennus kestää käyttöä ja elämää arvonsa säilyttäen.

  • Huoneistokohtaiset ilmanvaihtokoneet

    Rakennuksen terveellinen ja viihtyisä sisäilma vaatii asianmukaista ilmanvaihtoa. Ohjausta parantamalla voidaan minimoida tarpeeton ilmanvaihto ja samalla säästyy energiaa.

  • Ikkunoiden ja ulko-ovien uusiminen tai korjaus

    Ikääntyneemmän rakennuksen energiatehokkuus, asumismukavuus ja julkisivun ulkonäkö paranevat uusilla ikkunoilla ja ovilla tai vanhojen kunnostuksella. Remonttikustannukset ovat usein melko korkeat, joten työ kannattaa suunnitella huolella ja tavoitteellisesti.

  • Yläpohjan lisäeristys

    Yleisesti käytetty tapa tehostaa rakennuksen energiatehokkuutta on yläpohjan lisäeristäminen. Kustannuksiin ja asennustapaan vaikuttavat oleellisesti käytetty eristemateriaali ja rakenneratkaisut.

Seitsemän kohdetta ja niissä tehdyt toimenpiteet

Alla listattuna kaikkien remonttikohteiden raportit

  • 7

    remonttikohdetta

  • 414

    asuinhuoneistoa

  • 42 000

    euroa säästöä vuodessa

  • 492 000

    kWh pienempi energiankulutus vuodessa

  • 107

    tonnia vähemmän päästöjä vuodessa

  • 25

    omakotitalon sähkönkulutusta vastaava säästö (sähkölämmitys, 4 hlö, 120 m2)

Jäikö vielä tiedonnälkä?

Alle olemme koonneet runsaasti lisätietolinkkejä luotettavien lähteiden äärelle energiaremonttia pohtivan hyödyksi. Mukana myös vinkkejä rahoitusmahdollisuuksista!