Eläinten hyvinvointilain 693/2023 tarkoituksena on edistää eläinten hyvinvointia ja suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla niiden hyvinvoinnille aiheutuvalta haitalta. Lain tarkoituksena on myös lisätä eläinten kunnioitusta ja hyvää kohtelua. Valvontaeläinlääkäri valvoo eläinten hyvinvointilain täyttymistä.
Eläinsuojeluvalvontaa tekevät Lahden alueella valvontaeläinlääkärit ja tarvittaessa kaupungin praktikkoeläinlääkärit. Muita eläinsuojeluviranomaisia ovat terveystarkastajat ja poliisi. Päijät-Hämeen hyvinvointialueen muilla alueilla on omat valvontaeläinlääkärinsä.
Tilanteissa, joissa on aihetta epäillä eläintä hoidettavan tai kohdeltavan hyvinvointisäädösten vastaisesti, on eläinsuojeluviranomaisella oikeus tehdä kohteeseen epäilyyn perustuva eläinsuojelutarkastus. Epäilyyn perustuvat eläinsuojelutarkastukset pyritään useimmiten suorittamaan ennalta ilmoittamatta. Eläinsuojelutarkastusten yhteydessä ei kerrota ilmoituksen tekijän tietoja.
Eläinsuojelutarkastuksia tehdään myös ilman epäilyä ammattimaisesti tai laajamittaisesti seura- tai harrastuseläimiä pitäviin kohteisiin, esimerkiksi hevostalleihin. Eläinten hyvinvointilain mukaan ammattimaisesta tai muutoin laajamittaisesta seura- ja harrastuseläinten pidosta sekä luonnonvaraisten nisäkkäiden ja lintujen tuotantotarhauksesta ja riistanhoidollisesta tarhauksesta on tehtävä kirjallinen ilmoitus sille aluehallintovirastolle, jonka toimialueella toimintaa harjoitetaan.
Eläinten hyvinvointilainsäädännön vastaista toimintaa epäiltäessä
Ennen eläinsuojeluilmoituksen tekoa tulee selvittää etukäteen eläinten pitopaikan tarkka osoite. Vapaamuotoisen ilmoituksen voi tehdä valvontaeläinlääkärille puhelimitse tai sähköpostitse.
Eläinsuojeluyhdistysten vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat antavat neuvontaa. Vapaaehtoisten eläinsuojeluneuvojien yhteystietoja saa Suomen eläinsuojeluyhdistyksestä.
Valvontaeläinlääkärin tehtäviin ei kuulu eläinten muille ihmisille aiheuttamat haitat
Valvontaeläinlääkärin vastuualueeseen eivät kuulu tapaukset, joissa eläimen pito tai eläimen toiminta aiheuttaa haittaa muille ihmisille esimerkiksi koiran haukkuminen tai puremistapaukset.
Valvontaeläinlääkärin toimenkuvaan ei myöskään kuulu eläinkauppaan tai vastaavaan liittyvät kiistat. Tällaisissa tapauksissa tulee olla yhteydessä kiistan toiseen osapuoleen ja selvittää asia hänen kanssaan. Eläinkauppaan liittyvissä kiistakysymyksissä voi olla yhteydessä myös kuluttaja-asiamieheen.
Jos eläintenpidosta aiheutuu selviä terveyshaittoja esimerkiksi eläimen eritteiden haju rappukäytävässä, tulee ottaa yhteyttä terveystarkastajaan. Terveydensuojelu – Lahti
Jos eläimestä aiheutuu välitöntä vaaraa ihmisille, tulee ottaa yhteyttä poliisiin.
Eläinsuojeluilmoituksen tekeminen
- Virka-aikana valvontaeläinlääkärille: sähköpostitse elainlaakari@lahti.fi, Puhelimitse 044 416 4598 tai 044 482 6974
- Suomen eläinsuojeluyhdistyksen eläinsuojeluneuvojalle tai sähköisellä lomakkeella
- Päivystysaikana ja viikonloppuisin päivystävälle eläinlääkärille puhelimitse 0600 392120 (huom. maksullinen numero) tai poliisille
- Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112