Hyppää sisältöön

Lahden hiilineutraalin rakentamisen innovaatioverkosto

Hankkeen päätavoitteena on hiilineutraalin rakentamisen innovaatioverkoston kehittäminen Lahden alueella. Verkoston keskiössä ovat uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden ratkaisujen kehittäminen, mikä edistää vähähiilisemmän rakennuskannan tuottamista sekä olemassa olevan rakennuskannan muuttamista energiankäytöltään hiilineutraaliksi. Rakennus- ja kiinteistöala tuottaa merkittävän osan hiilidioksidipäästöistä, joista suurin osa syntyy rakennusten energiankulutuksesta. Lahden tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä ja tämän tavoitteen myötä kaupungin kiinteistöjen ja maankäytön hiilipäästöjä on pienennettävä sekä hiilinieluja kasvatettava. Rakennusten hiilijalanjälkeen on mahdollistaa vaikuttaa kaikista nopeimmin muuttamalla ne uusiutuvalla energialla toimiviksi. Energiaratkaisujen lisäksi hiilineutraaliin rakentamiseen liittyvät vahvasti myös kestävien vähähiilisten rakennusmateriaalien käytön sekä rakentamisen kiertotalouden edistäminen, jotka ovat myös hankkeen kärkiteemoja.

Yhteistyötä eri toimijoiden välillä

Lahden seudulta löytyy uusiutuvan energian ratkaisuja tarjoavia pk-yrityksiä mutta näiden mahdollisuudet etsiä resursseja tutkimus- ja kehitystoimintaan ovat rajalliset. Tässä hankkeessa tarjotaan tukea hankeideoinnissa sekä esimerkiksi erilaisten rahoitusohjelmien tunnistamisessa, tutkimus- ja kehityshankkeiden toteuttamista varten. Yritykset sekä tutkimus- ja koulutusorganisaatiot voivat tällaisen tukitoiminnon avulla keskittyä oleelliseen, eli uusiutuvan energian ja hiilineutraalin rakentamisen ratkaisujen kehittämiseen. Tavoitteena on myös kehitettyjen tuotteiden pilotointi Lahden kaupungin rakentamisessa. Hankkeessa painottuu voimakkaasti korkeakoulujen, tutkimuslaitosten, yritysten ja julkisten toimijoiden yhteistyön kehittäminen, joka vaatii innovatiivisia ratkaisuja, liiketoiminnan kehittämistä sekä pilotointialustoihin ja erilaisiin kokeilutoimiin investointia. Kokoamalla edellä mainittuja toimijoita yhteisiin tutkimus- ja tuotekehityshankkeisiin, on yritysten mahdollista kasvattaa lisäarvoa tuottamalla uusia tai paranneltuja tuotteita niin kotimaisille, kuin kansainvälisille markkinoille.

Osallistu innovaatioverkoston toimintaan

Hiilineutraalin rakentamisen innovaatioverkosto toimii alueellisena tiedon vaihdon, yhteistyön ja kehittämisen alustana. Sen avulla voit löytää uusia asiakkuuksia, kumppanuuksia ja ratkaisuja sekä päästä mukaan kehittämishankkeisiin ja kokeiluihin hiilineutraalin rakentamisen edistämiseksi. Etsimme kasvavaan joukkoomme mukaan erilaisia rakentamis- ja kiinteistöalan toimijoita, korkeakouluja sekä tutkimuslaitoksia. Verkostoomme voi lähteä mukaan matalalla kynnyksellä -yhteistyömme voi olla juuri sen suuntaista kuin teidän tarpeisiinne ja toiveisiinne sopii. Liity siis rohkeasti mukaan edistämään kestävän rakentamisen ratkaisujen kehittämistä!

Haluatko kuulla hankkeen kuulumisia sekä saada tietoa tulevista tapahtumistamme? Liity postituslistallemme!

Ajankohtaista hankkeessa

Tästä osiosta löydät lisätietoja hankkeemme ajankohtaisista asioista, kuten tulevista tilaisuuksista.

  • Ajankohta: 20.11.24 klo 12-15

    Paikka: Askotalo, Lahti

    Tervetuloa kuulemaan mahdollisuuksista tutkimus- ja kehityshankkeiden saralla, kestävän rakentamisen ratkaisujen kehittämiseksi! Marraskuisessa työpajassa on luvassa innostavia puheenvuoroja yrityksiltä ja korkeakouluilta TKI-hankkeiden toteutuksesta ja -rahoituksesta sekä verkostoitumista ja työpajatyöskentelyä. Ennen tilaisuuden varsinaista alkua (klo 12) on tarjolla lounasta klo 11 alkaen. Lounas on maksuton ja tähän osallistuminen vapaaehtoista. Tilaisuuden järjestää Lahden hiilineutraalin rakentamisen innovaatioverkosto- hanke, yhteistyössä AFRY:n kanssa.

    Ohjelma:

    11.00 Lounas

    12.00 Tervetuloa!

    Hiilineutraalin rakentamisen innovaatioverkoston tavoitteet ja pilottien kuulumiset

    Minna Joronen, Lahden kaupunki

    Kokemuksia rahoitushauista ja yhteistyöstä TKI-hankkeissa 

    Petri Salmi, Spolia Design Oy

    Miikka Kotilainen, Hiil Oy

    Mikael Westermarck, Tampereen yliopisto (luonnonmukainen rakentaminen)

    13.00 Kahvitauko

    13.30 Työpajatyöskentely

    Yhteistyö- ja rahoitusmahdollisuuksien tunnistaminen kestävän rakentamisen ratkaisujen kehittämiseksi

    14.45 Tilaisuuden yhteenveto ja innovaatioverkoston seuraavat askeleet

    15.00 Tilaisuus päättyy

     

    Ilmoittautuminen:

    Ilmoittautumiset 12.11. mennessä täältä.

    Saapumisohjeet:

    Askotalo sijaitsee osoitteessa Askonkatu 9, 15100 Lahti. Lahden Matkakeskukselta on tapahtumapaikkaan matkaa noin 400 metriä. Autolla saapuville löytyy maksullisia pysäköintipaikkoja  Askotalon läheisyydestä. Tarkempaa tietoa pysäköinnistä löytyy Askonalueen  omilta sivuilta. Sisäänkäynti rakennukseen tapahtuu pääovelta, josta on opasteet tapahtumatilaan.

    Lämpimästi tervetuloa!

    Verkostotyöpajan LinkedIn -tapahtuma

Hankkeen kuulumisia vuodelta 2024

Vuosi 2024 on ollut hankkeessa vauhdikas! Kuluneen vuoden aikana hankkeessa on keskitytty yhä laajentamaan innovaatioverkostoa tapaamalla aktiivisesti erilaisia rakentamisen ekosysteemin toimijoita, käyty keskustelua erilaisista yhteistyömahdollisuuksista sekä myös kohtautettu ko. toimijoita. Hankkeen puitteissa on lisäksi osallistuttu erilaisten kehityshankkeiden hakemusvalmisteluun sekä tunnistettu kaksi potentiaalista pilottikohdetta Lahden Paavolasta – Sammonkatu 8:n kortteli ja Paavolan päiväkoti. Pilottikohteiden ympärille on tarkoitus rakentaa tulevaisuudessa tutkimus- ja kehityshankkeita, joissa pyritään tunnistamaan soveltuvia uudis- ja korjausrakentamisen vähähiilisiä ratkaisuja sekä viherrakentamisen mahdollisuuksia. Vuoden 2024 aikana on järjestetty myös useita tilaisuuksia yhteistyössä erilaisten toimijoiden kanssa. Lue alta lisää tilaisuuksistamme ja niiden keskeisestä sisällöstä, samoin strategiatyöstämme.

  • Alkuvuodesta käynnistettiin innovaatioverkostoa ja sen toimintaa koskeva strategiatyö yhteistyössä AFRY:n kanssa. Tämän puitteissa järjestettiin kaksi strategiatyöpajaa Lahden kaupungin sisäisesti, tammikuussa ja huhtikuussa. Työpajoissa tunnistettiin muun muassa innovaatioverkoston toiminnan hyötyjä ja sen vaikuttavuutta, verkostoon linkittyviä keskeisiä organisaatioita (esimerkiksi yritykset, korkeakoulut ja järjestöt) ja näiden rooleja verkostossa sekä pureuduttiin myös verkoston toiminnan jatkuvuuden suunnitteluun. Strategiatyöpajojen sekä alempana esiteltävän launch-tilaisuuden työpajatyöskentelyn tulosten pohjalta laadittiin innovaatioverkostolle strategia vuosille 2024–2030.

    Tutustu strategiaan täältä: Lahden hiilineutraalin rakentamisen innovaatioverkosto – strategia 2024-2030

  • Uuden toimintavuoden polkaisi käyntiin maaliskuussa Lahden kaupungintalolla järjestetty launch-tilaisuus, joka järjestettiin yhdessä AFRY:n kanssa. Tilaisuudessa esiteltiin innovaatioverkoston toiminnan periaatteita ja hyötyjä sekä kirkastettiin, kuinka verkoston toimintaan pääsee mukaan. Lisäksi tilaisuudessa tarjottiin osallistujille mahdollisuus esittää toiveita ja odotuksia verkoston toiminnalle sekä mahdollisuus verkostoitua muiden osallistujien kanssa. Tällä tavoin tuetaan eri organisaatioiden mahdollisuuksia löytää esimerkiksi potentiaalisia uusia kumppanuuksia.

    Tilaisuuden avasi elinvoimajohtaja Henna Eskonsipo-Bradshaw, jonka jälkeen kuultiin puheenvuoroja muun muassa EU-taksonomian tuomista mahdollisuuksista rakennusalalle sekä rakennusalan potentiaalista hiilinielujen kasvattajana. Lisäksi tilaisuudessa esiteltiin kehittyvää Lahden Paavolan aluetta kaupunginarkkitehti Johanna Palomäen toimesta, kuultiin innostava kommenttipuheenvuoro Halton Oy:ltä sekä tunnistettiin pienryhmissä innovaatioverkoston toiminnan kärkiä, kuten yhteistyön malleja. Ryhmätyön tuloksena todettiin, että innovaatioverkoston toiminnalle on kysyntää, erityisesti rohkean ja konkreettisen tekemisen kautta. Osallistujat peräänkuuluttivat työpajoissa innovaatioverkoston toiminnan jatkuvuuden suunnittelun tärkeyttä, jotta verkosto pystyy toiminaan myös kehityshankkeen päätyttyä. Lisäksi tunnistettiin, että innovaatioverkostolla on hyvät edellytykset aloittaa niin sanottu uusi rakentamisen aikakausi -kestävän, rohkean ja innovatiivisen rakentamisen aika on nyt!

    Alta löydät tilaisuudessa kuultujen Luonnonvarakeskuksen, Rakennusteollisuuden sekä AFRY:n puheenvuorojen keskeisen sisällön artikkelimuotoon koostettuna.

    Artikkeli: hiilinielut (LUKE)

    Artikkeli: EU-taksonomia (RT)

    Artikkeli: kestävyysmurroksen mahdollisuudet rakennusalalla (AFRY)

  • Kesäkuussa starttasi hankkeen verkostotyöpajojen sarja, jotka järjestetään yhteistyössä AFRY:n kanssa. Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräisen avaamassa ensimmäisessä työpajassa (12.6.) kuultiin alkuun esittelyt kahdesta Lahden Paavolan alueen pilottikohteesta, Sammonkatu 8:n korttelista ja Paavolan päiväkodista. Pilottikohteiden ympärille on tarkoitus koota tutkimus- ja kehityshankkeita, joissa pyritään tunnistamaan soveltuvia uudis- ja korjausrakentamisen vähähiilisiä ratkaisuja sekä viherrakentamisen mahdollisuuksia. Työpajassa tarjottiin lisäksi mahdollisuus yrityksille esitellä omia kestävän rakentamisen ratkaisujaan, piloteissa toteutettaviksi. Tilaisuudessa kuultiinkin innostavia esimerkkejä vähähiilisen rakentamisen mahdollisuuksista. Työpajan loppupuolella pohdittiin pienryhmissä millaisia ratkaisuja pilottien toteuttamiseksi olisi tarjolla hankkeen kolmen fokusalueen (uusiutuva energia ja energiatehokkuus, vähähiiliset rakennusmateriaalit, rakennusmateriaalien kiertotalous) sekä kaupunkiympäristön biodiversiteetin vahvistamisen osalta. Pilottikohteet herättivät osallistujissa kiinnostusta sekä näissä nähtiin monipuolisia mahdollisuuksia esimerkiksi viherrakentamisen sekä purkumateriaalien uusiokäytön osalta. Myös ratkaisuja pilottien toteuttamiseksi tunnistettiin runsaasti eri kärkiteemojen osalta. Tilaisuus järjestettiin toisena pilottikohteena toimivassa vanhassa Sammonkadun teollisuuskiinteistössä ja osallistujat pääsivätkin tutustumaan tarkemmin rakennukseen opastetun kierroksen myötä.

    Lisätietoa pilottikohteista löydät materiaaleista alla:

    Paavolan päiväkoti_esittely

    Sammonkatu 8 _esittely

    Verkostotyöpajojen sarja jatkui Sammonkadulla syyskuussa, jolloin kuultiin jälleen muutamia alustuspuheenvuoroja, joiden siivittämänä jatkettiin pienryhmätyöskentelyyn pilottien yhteistyökäytänteiden tunnistamiseksi. Tilaisuuden avasi Lahden kaupungin elinkeinopäällikkö Miikka Venäläinen. Puheenvuoroissa kuultiin Lahden kaupungin kestävyyssitoumuksista, kokemuksista hankeyhteistyöstä sekä suunnittelijan näkökulmia yhteistyöstä rakennushankkeissa. Lisäksi kuultiin pilottikohteiden kuulumisia. Hankkeemme asiantuntija Sanna Partinen avasi Lahden Tilakeskuksen osalta myös polkua, kuinka päästä mukaan Paavolan päiväkotihankkeeseen. Tämä herättikin runsaasti kiinnostusta osallistujissa. Puheenvuorojen jälkeen jakauduttiin jälleen pienryhmiin pohtimaan molempien pilottikohteiden osalta niihin liittyvien hankintojen kestävyystavoitteita ja menettelyä sekä rakennushankkeen aikaista yhteistyötä. Keskustelu oli vilkasta ja osallistujat korostivat niin Paavolan päiväkodin kuin Sammonkadun korttelinkin osalta muun muassa käyttäjien osallistamista, selkeää tavoitteiden asetantaa ja niistä viestimistä sekä vahvaa sitoutumista.

    Ajankohtaista hankkeessa -osiosta löydät lisätietoja vuoden viimeisestä verkostotyöpajastamme, 20.11.24.

  • Elokuussa järjestettiin yhteistyössä Aalto yliopiston, LUT-yliopiston ja Talonrakennusteollisuus ry:n kanssa Tulevaisuuden kaukolämpö -seminaari, Lahden kaupungintalon sisäpihalla. Tilaisuuden avasi kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ja ohjelmassa pureuduttiin energiatuotannossa ja -jakelussa tapahtuviin muutoksiin. Muutosten taustalla vaikuttavat kestävyystavoitteet ja meneillään oleva energiasiirtymä. Seminaarissa Aalto- ja LUT-yliopistot kertoivat aihepiirin hankkeistaan ja niiden tuloksista: LUT-yliopiston puheenvuorot keskittyivät elektrolyysilämmön hintaan nykyisessä kaukolämpöverkossa ja – matalalämpöverkossa, ja Aalto-yliopiston matalalämpötilaisen kaukolämmön hyödyntämiseen rakennuksissa sekä elektrolyysilämmöllä tuotetun kaukolämmön hinnan vaikutuksesta rakennusten talotekniikkajärjestelmien kustannusoptimaaliseen mitoitukseen. Puheenvuorojen lisäksi ohjelmassa oli paneelikeskustelu markkinoiden toiminnasta ja kiinteistöjen roolista markkinoilla.

    Lue tästä yhteenvetoa tilaisuudesta: Yhteenveto_Tulevaisuuden kaukolämpö -seminaari 20.8.24

Lisätietoja hankkeesta: