Hyppää sisältöön

Kestävä koti: Opas hiilineutraalimpaan rakentamiseen

Kestävä rakennustapa tarkoittaa sitä, että rakennus on suunniteltu pitkäikäiseksi. Kestävä rakennus ei tuhlaa energiaa ja sen materiaalit on tuotettu luonnonvarojen rajallisuus ja ilmastopäästöt huomioiden.

Rakentamisen hiilijalanjäljen pienentäminen ei ole kallista tai vaikeaa. Kun pienennät uuden kotisi hiilijalanjälkeä, pienennät todennäköisesti myös asumisen aikaisia kustannuksia.

Rakennuksen hiilijalanjälki syntyy suunnittelupöydällä

Hyvin suunniteltu koti säilyttää arvonsa ja mukautuu muuttuviin tarpeisiin. Koti kannattaakin suunnitella niin, että se palvelee eri ikäisiä ja kuntoisia asukkaita.  Varaa siis suunnitteluun riittävästi aikaa ja resursseja.

Hyvä tontin valinta säästää euroja ja pienentää rakentamisen hiilijalanjälkeä

Tontin valinnalla voidaan säästää kustannuksia sekä rakennus- että asumisvaiheessa. Ilmaston kannalta tontin sijainti on hyvä silloin, kun arjen palvelut ovat saavutettavissa kävellen tai pyörällä. Tontin sijainti vaikuttaa myös rakennuksen arvon säilymiseen.

Keskity suunnittelussa asumisen tarpeisiin

Viihtyvyys on asumisen laatutekijä, mikä osaltaan pidentää rakennuksen käyttöikää, sillä viihtyisästä kodista pidetään huolta.

Muutokset ovat edullisia luonnosteluvaiheessa, kalliita rakennusvaiheessa ja vielä kalliimpia sitten, jos huomaat muutostarpeet vasta kun jo asut uudessa kodissasi. Muutostyöt kasvattavat myös rakennuksen hiilijalanjälkeä.

Kestävyys, korjattavuus ja kierrätettävyys ovat materiaalien tärkeitä ominaisuuksia

Rakennuksen hiilijalanjälki pienenee, kun materiaali vaihdetaan mahdollisuuksien mukaan vähähiilisempään vaihtoehtoon ja materiaalin määrä minimoidaan. Mitä kauemmin valittu materiaali palvelee tehtävässään, sitä pienemmäksi sen hiilijalanjälki kutistuu.

Olennaista on suunnitella etenkin perustukset ja kantavat rakenteet sellaisiksi, että ne ovat myös materiaaleiltaan mahdollisimman pitkäikäisiä.

Kosteudelta suojaavien rakennusosien toimivuus on tärkeä tekijä rakennuksen kestävyyden kannalta. Ulkokuoria ja pintoja on tarvittaessa helpompi korjata, huoltaa ja uusia.

Valitse siis kestävät ja tarkoitukseensa sopivat materiaalit ja huomioi niiden korjattavuus, muuntojoustavuus ja materiaalien kierrätettävyys rakennuksen elinkaaren lopussa.

Päästötietokannassa voi melko helposti vertailla eri materiaalien hiilijalanjälkiä.

Pääpiirustusten suunnitteluratkaisut vaikuttavat rakennuksen hiilijalanjälkeen

Kun luonnoksista on jalostunut toteutuskelpoinen ratkaisu, rakennukselle haetaan rakennuslupaa. Pääsuunnittelija vastaa pääpiirustuksista, eli asemapiirustuksesta, pohjapiirustuksista, julkisivu- ja leikkauspiirustuksista. Myös perustussuunnitelmat, rakennesuunnitelmat, energiaselvitys, sekä vesi-, viemäri-, lämpö- ja ilmanvaihtosuunnitelmat, ja kosteudenhallintasuunnitelma tarvitaan rakentamisen alkaessa ja ne olisi hyvä olla valmiina rakennuslupaa haettaessa. Mukana taloprojektin tässä vaiheessa ovat siis kaikki suunnittelijat.

Rakennuksen vaippaan vaikuttavien taloteknisten laitteiden, kuten aurinkopaneelien tai ilmalämpöpumppujen, sijoittaminen tulisi ratkaista jo pääpiirustusvaiheessa.

Pientalon rakentamiseen on hyvä varata aikaa noin vuosi

Kiire rakentamisessa on laatu- ja turvallisuusriski. Kysy suosituksia ja palkkaa hyvä vastaava työnjohtaja. Käy itse usein rakennustyömaalla, perehdy työvaiheisiin ja dokumentoi.

Koska yllätyksiä sattuu, kannattaa rakentamisen aikatauluun jättää väljyyttä. Valmistumisen ajankohta on hyvä lukita, mutta ei niin tiukasti, että mahdolliset viivästykset rakennusaikana luovat kiirettä viimeistelyvaiheeseen työn laadun kustannuksella. Jos kaikki menee jouhevasti ilman yllätyksiä, ei muutama luppoviikko rakentamisessa haittaa.

Rakentajalle

Pientalon rakennuttajan rooli on olla koko orkesterin kapellimestari ja ohjata projektia alusta loppuun, unelmista valmiiksi kodiksi.

Yhtä reseptiä kestävän kodin rakentamiseen ei ole. Kaikki kestävät kodit suunnitellaan kuitenkin pitkäikäisiksi, vähän energiaa kuluttaviksi ja joustamaan muuttuvissa elämän tilanteissa. Niistä lähtökohdista on hyvä aloittaa suunnittelu.

Oppaan avulla sinun on toivottavasti helpompi suunnistaa vaihtoehtojen viidakossa ja löytää se punainen lanka, jota seuraamalla voi seisoa omien valintojensa takana turvallisin ja tyytyväisin mielin.

Kestävyyttä oman kodin rakentamiseen!

Lataa opas hiilineutraalimpaan rakentamiseen

Kysyttävää? Ota yhteyttä