Hyppää sisältöön

Kiinteistöveroselvitys

Lahden kaupunki tekee selvitystyötä kiinteistöverotuksen perusteena olevien rekisteritietojen ajantasaisuuden varmistamiseksi. Tavoitteenamme on varmistaa oikeudenmukainen ja tasapuolinen kiinteistöverotus kaikille kaupunkilaisille.

Mikä on kiinteistövero?

​Kiinteistövero on vuosittain maksettava, kiinteistön omistukseen perustuva vero. Kiinteistövero on otettu käyttöön vuonna 1993 ja se korvasi asuntotulon verotuksen, kiinteistöjen harkintaverotuksen, katumaksun ja manttaalimaksun. Kiinteistöveron veronsaajia ovat kunnat.

Kiinteistövero koskee sekä maata että rakennuksia. Maa- ja metsätalousmaa sekä vesialueet eivät kuulu kiinteistöveron piiriin, maatilojen rakennukset sen sijaan kuuluvat. Kiinteistöverotuksessa kiinteistön omistaja on verovelvollinen. Vuokratontilla olevien rakennusten osalta verovelvollinen on rakennusten omistaja, maapohjan osalta sen omistaja.

Kiinteistövero määritellään maapohjan ja rakennusten arvon mukaan. Kaupunki päivittää rekistereihin tiedot maapohjasta sekä rakennusten koosta ja ominaisuuksista. Verohallinto määrittää näiden tietojen pohjalta verotusarvot.

Miten kiinteistöveron verotusarvo määräytyy rakennuksille?

Verohallinnon ohjeiden mukaisesti rakennusten verotusarvo lasketaan useiden tekijöiden perusteella.

Näitä ovat muun muassa:

  • Rakennustyyppi.
  • Pinta-ala (kokonaisala): kiinteistöverotuksessa käytetään rakennuksen kokonaisalaa, joka kattaa ulkomitoin kaikkien kerrosten, kellareiden ja lämpöeristettyjen ullakkohuoneiden pinta-alat. Kaivamattomia kellarin osia ei kuitenkaan lasketa mukaan kokonaisalaan.
  • Jälleenhankinta-arvo: valtiovarainministeriön asetuksen mukainen neliömetrikohtainen arvo.
  • Ikäalennukset: rakennuksen iän perusteella määräytyvät alennukset.
  • Valmiusaste: rakennuksen valmiusaste vaikuttaa myös verotusarvoon.

Kiinteistöveron määrän laskeminen

Kiinteistöveron määrä lasketaan kertomalla rakennuksen verotusarvo kunnan määrittämällä kiinteistöveroprosentilla.

Lisätietoja rakennusten verotusarvon laskennasta löydät Verohallinnon syventävistä ohjeista.

Muutoksia talousrakennusten ja katosten huomioinnissa

Uuden rakentamislain mukaan tontilleen saa rakentaa ilman rakennuslupaa kooltaan enintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä olevan rakennuksen, jos siihen on rakennusoikeutta. Lupamenettelystä vapautetaan myös alle 50 neliömetrin kokoiset katokset ja alle 30 metrin korkuiset piiput ja mastot.

Uuden rakentamislain myötä kiinteistöverotuksessa huomioidaan lain jälkeen rakennetut talousrakennukset ja katokset. Omistajan tulee itse ilmoittaa seuraavat rakennukset verohallintoon:

  • Alle 30 neliömetrin suuruiset talousrakennukset
  • Alle 50 neliömetrin suuruiset katokset.

Jotta tällaiset rakennukset saadaan myös kaupungin rekisteriin, tulee niistä ilmoittaa rakennusvalvontaan, jolloin niille voidaan hakea pysyvä rakennustunnus.

Verottajan ohje ei ole muuttunut: yli 5 m2 kokoiset rakennukset sekä rakennelmat kuuluvat kiinteistöveron piiriin.

Kiinteistöverotiedot tulee tarkastaa itse vuosittain

Verohallinto lähettää vuosittain maaliskuussa kiinteistöveropäätöksen, joka tulee jokaisen kiinteistönomistajan itse tarkastaa. Mikäli tiedoissa on korjattavaa, kuten purettuja tai puuttuvia rakennuksia, niistä tulee ilmoittaa suoraan Verohallinnolle. On tärkeää huomata, että vain kiinteistön omistaja voi ilmoittaa Verohallinnolle rakennuksen purkamisesta tai muusta syystä johtuvasta poistumisesta kiinteistöverotuksesta. Purkamiseen tulee lisäksi hakea purkulupa rakennusvalvonnasta. Verohallinto käsittelee usein myös rakennusten laajennukset ja erilliset osat omina verotuskohteinaan.

Puuttuvat rakennusluvat

Selvitystyössämme on havaittu myös puutteita rakennusluvissa. Pääsääntöisesti ennen vuotta 2025 kaikki yli 15 m²:n suuruiset rakennukset ja rakennelmat, joilla on kiinteä perustus, tarvitsevat luvan. Puuttuvien lupien osalta kaupunki on yhteydessä kiinteistönomistajiin. Lisätietoja rakennusluvista ja -määräyksistä voi tarvittaessa kysyä Lahden rakennusvalvonnasta.

Kiinteistön lupatietoja voi tarkastaa Lahden kaupungin e-asiointipalvelussa tai Lahden karttapalvelussa.

Tavoitteenamme on saada ajantasaiset ja oikeat tiedot kiinteistörekisteriimme, mikä osaltaan varmistaa oikeudenmukaisen kiinteistöverotuksen Lahdessa.

Lisätietoja kiinteistöverotuksesta löydätte Verohallinnon verkkosivuilta.

Siirry Lahden asiointipalveluun