Hyppää sisältöön
Virta-teosehdotus koostuu värikkäistä tukkimaisista palikoista.

Wilhelminpuiston taide

Lahden kaupunki järjesti yhdessä YIT Rakennus Oy:n kanssa yleisen taidekilpailun 7.5.2018–15.2.2019. Kilpailussa haettiin teosehdotuksia Wilhelminpuistoon, joka sijoittuu rakenteilla olevan asuinalueen yhteyteen Lahden Ruoriniemessä. Wilhelminpuisto ja teos valmistuvat lähivuosina. Aikataulu tarkentuu Niemen alueen kehityksen edetessä.

Taide luo puistolle identiteettiä, tarjoaa siellä liikkuville uusia näkökulmia ja tuo iloa arjen keskelle. Puistosta halutaan luoda taiteen avulla viihtyisä ympäristö liikkujille ja asukkaille.

Kilpailun voitti Virta-teosehdotus

Kilpailuun saatiin 75 kilpailuehdotusta, joita asukkaat saattoivat kommentoida maaliskuussa 2019. Palkintolautakunta valitsi yksimielisesti voittajaksi Päivi Raivion ja Daniel Bumannin teosehdotuksen Virta.

Palkintolautakunnan mielestä värikäs ja toiminnallinen Virta on harkittu kokonaisuus, joka ottaa hyvin haltuun koko puistoalueen. Teos kutsuu tasapainoilemaan, istuskelemaan ja kohtaamaan naapurustoa. Se määrittelee koko puiston identiteettiä ja voi toimia inspiraationa myös puistosuunnittelussa.

Puisen teoksen kompositio ja tilan käyttö ovat tuomariston mielestä ansiokasta. Virta ottaa myös huomioon Vesijärven ranta-alueen puunjalostushistorian. Sommittelu on rytmillisesti onnistunut ja teos tuo aidosti mieleen virran mukana kulkeutuvat tukit. Teos on suunniteltu myös ylhäältä päin katsottavaksi, jolloin siihen tulee uusi ulottuvuus tulevien ympäröivien talojen ikkunoista.

Muut palkitut ehdotukset

Jaetulle toiselle sijalle tulivat Nestori Syrjälän ehdotus Ei hyvä mutta inhimillinen sekä Akseli Leinosen ehdotus Keltaiset kukkulat.

Ei hyvä mutta inhimillinen saa palkintolautakunnan mielestä ohikulkijan pysähtymään. Teoksessa näkyy ihmiskäden kosketus. Muoto houkuttelee koskemaan ja tunnustelemaan taiteilijan jättämää jälkeä. Teoksen nimi vie katsojan ajatukset siihen, miten me ihmiset suhtaudumme toisiimme ja ympäröivään maailmaan. Mittakaavaltaan inhimillinen teosehdotus onnistuu luomaan vahvan jännitteen vähäeleisyydestään huolimatta.

Akseli Leinosen Keltaiset kukkulat herättää katsojassa kiinnostuksen ja ihmettelyn tunteen. Palkintolautakunnan mielestä teos muodostaa mieleenpainuvan maamerkin, joka jättää muistijäljen katsojan mieleen. Keltaiset kukkulat kutsuvat kiipeämään, koskettamaan ja tutkimaan. Selkeydessään ja minimalistisuudessaan teos on riemukas ja vaikutelma jopa hieman surrealistinen. Ehdotuksen näennäisen yksinkertainen muotokieli herättää ajatuksia ja saa miettimään ihmisen, luonnon ja rakennetun ympäristön välisiä suhteita.

Yleisön oli mahdollista äänestää netissä suosikkiaan kilpailuehdotuksista. Yleisöäänestyksen voitti ylivoimaisesti 155 äänellä Jere Määtän ehdotus Maisema. Yleisön kommenteissa teosta oli luonnehdittu mm. ”tyylikkääksi kokonaisuudeksi, joka huomioi hienosti ympäristön, kulttuurin ja ihmiset”. Teoksen koettiin sopivan juuri tähän puistoon ja paikkaan, ja se sai kiitosta tyylikkyydestään sekä yhteydestään paikan historiaan.

Arviointi