Lahden ympäristöterveys valvoo elintarvikkeiden turvallisuutta, laatua ja elintarvikemääräysten toteutumista. Elintarvikevalvonnan piiriin kuuluvat elintarvikkeiden valmistus, käsittely, tuonti ja vienti, markkinointi, kuljetus, kaupanpito, tarjoilu tai muu luovutus. Valvonnan piiriin kuuluvat myös elintarvikekontakitmateriaalien valmistus, maahantuonti ja tukkumyynti.
Valvonnan tavoitteena on:
- Turvata elintarvikkeiden laatu ja turvallisuus
- Suojata kuluttajaa terveysvaaralta ja taloudelliselta tappiolta
- Varmistaa elintarvikkeesta annettavien tietojen oikeellisuutta
Valvonnan toteutus
Valvontaa elintarvikehuoneistoihin ja alkutuotantopaikkoihin toteutetaan riskiperusteisesti Lahden ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelmaa noudattaen. Elintarvikevalvontasuunnitelman mukaiset tarkastukset ovat Oiva-järjestelmän mukaisia tarkastuksia.
Vastaamme kuluttajien kysymyksiin liittyen esimerkiksi elintarvikehygieniaan, -laatuun ja -turvallisuuteen, ruokamyrkytysepäilyyn. Palautetta voi lähettää meille sähköpostitse tai e-palautteen kautta. Kuluttajat voivat myös antaa elintarvikkeisiin liittyvää palautetta suoraan myynti- tai tarjoilupaikkaan, tuotteen valmistajalle tai Ruokavirastoon.
Pyydämme yrittäjiä olemaan meihin yhteydessä, kun perustaa elintarvikehuoneiston, tai sen toiminta muuttuu. Ota myös yhteyttä, jos toiminta loppuu tai keskeytyy. Vastaamme myös elintarviketurvallisuuteen ja -valvontaan liittyviin kysymyksiin. Vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta on elintarvikealan yrittäjällä, hänen on tunnettava toimintaansa liittyvät terveysvaarat ja elintarviketurvallisuuden kannalta kriittiset kohdat.