Sisätilojen haittaeläimiä Suomessa ovat tuhohyönteiset ja niiden toukat, sekä jyrsijät.
Terveydensuojelulaissa tarkoitettuja haittaeläimiä ovat esimerkiksi rotat, hiiret ja haittalinnut. Tuhohyönteiset voidaan jakaa tekstiili-, elintarvike- ja puutuholaisiin, syöpäläisiin ja muihin sisätiloissa esiintyviin hyönteisiin.
Tuhohyönteisten ja jyrsijöiden torjunta-aineita ja syöttilaatikoita voi ostaa esimerkiksi rautakaupoista tai tuholaistorjuntayrityksiltä. Nykyisin kuluttajille ei ole saatavilla myrkkyjä rottien torjuntaan. Usein on syytä ottaa yhteyttä tuholaistorjunnan ammattilaiseen. Seinäluteiden torjunta vaatii aina ammattilaistuholaistorjunnan. Haittaeläinhavainnoista tulee ilmoittaa taloyhtiön isännöitsijälle asunto-osakeyhtiöissä. Tuholaistorjuntaa tekevien yritysten yhteystiedot löytyvät palveluhakemistoista ja Internetistä.
Tuholaisongelmien ennaltaehkäisy
- Pidä keittiö- ja pesutilat puhtaina
- Puhdista lattiakaivot ja vesilukot säännöllisesti
- Pidä ullakko- ja kellaritilat siisteinä
- Korjaa reiät, raot, halkeamat ja rikkoutuneet viemärikannet
- Pidä jätekatokset siisteinä ja ehjinä
Tuhohyönteiset
Sisätilojen pienet kutsumattomat vieraat, tuhohyönteiset, ovat ihmiselle usein harmillisia ja joskus myös haitallisia. Asunto-osakeyhtiössä tuhohyönteishavainnoista tulee ilmoittaa isännöitsijälle. Yksityisten kiinteistön omistajien kannattaa tarvittaessa olla yhteydessä ammattimaiseen tuholaistorjujaan.
Tekstiilituholaisiksi kutsutaan hyönteisiä, joiden toukat käyttävät ravinnokseen erilaisia tekstiilikuituja. Elintarviketuholaiset syövät tai vahingoittavat ulosteillaan elintarvikkeita. Syöpäläisiä ovat luteet, täit, kirput ja punkit. Muita asuntovieraita ovat esimerkiksi sokeritoukka, muurahaiset ja banaanikärpäset.
Jyrsijät ja linnut
Kiinteistön tai alueen omistaja tai haltija vastaa vahinkoeläinten torjunnasta ja hävittämisestä alueellaan. Kaupunki tekee tuholaistorjuntaa hallintaansa kuuluvilla maa-alueilla ja kiinteistöillä. Kaupunki ei tee torjuntaa yksityiskiinteistöillä. Vahinkoeläimille ei pidä olla tarjolla ravintoa eikä pesimispaikkoja. Kiinteistöillä tulee noudattaa voimassa olevia jätehuoltomääräyksiä. Lintujen talviruokinta tulee järjestää asianmukaisesti, sillä lintujen ja muiden eläinten ruokinta voi houkutella rottia alueelle. Rottahavainnoista tulee ottaa ensin yhteyttä tontin omistajaan tai isännöitsijään.
Rottahavainnoista puistoissa ja katualueilla ilmoitetaan ensisijaisesti Lahden sähköisen e-palautteen kautta. Pääset e-asiointiin tästä. Valitse palautteen aihealueeksi Ympäristöterveys ja eläinten hyvinvointi ja aiheeksi haittaeläimet. Mikäli sähköinen asiointi ei onnistu, tai tarvitset apua e-palautteen täytöstä, voit olla yhteydessä Lahti-Pisteeseen arkisin klo 8–18 p. 03 814 2355.
Myös rakennusten suojaamiseen jyrsijöitä ja lintuja vastaan tulee kiinnittää huomiota. Asunto-osakeyhtiöt voivat antaa muun muassa lintujen ruokintaa koskevia määräyksiä järjestyssäännöissään. Asunto-osakeyhtiössä mahdollisista vahinkoeläinhavainnoista tai asukkaiden epäasiallisesta toiminnasta tulee ilmoittaa isännöitsijälle.