Kun LUT-yliopisto vuonna 2019 muuttui Lappeenrannan−Lahden teknilliseksi yliopistoksi, syntyi Suomeen uusi yliopistokaupunki. Pienestä, jo vuodesta 1996 Lahdessa toimineesta LUTin yksiköstä on viiden vuoden aikana kasvanut Lahden menestyksen moottori. Yliopistolla on Lahdessa yhdeksän maisteriohjelmaa, kolme kandidaattiohjelmaa, liki 30 professuuria tutkimusryhmineen, 1 100 opiskelijaa, 250 työntekijää ja alati kehittyvät kampustoiminnot Mukkulan kampuksella yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa. Verraten siihen, että yliopisto-opiskelijoita ei aikaisemmin ollut lainkaan ja muutakin henkilökuntaa vain kourallinen, yliopiston kehitys kaupungissamme on ollut päätä huumaavaa. Kaupungin strateginen tavoite 10 000 korkeakouluopiskelijasta vuonna 2030 lienee sutjakkaa saavuttaa.
LUT-yliopisto tuo lahtelaisille uusia kouluttautumismahdollisuuksia. Lahdessa toimivat kaikki LUTin tiedekunnat. Vahvaa tutkimusta tehdään muun muassa kestävyystieteen, biojalostuksen, ohjelmistotuotannon, tietojohtamisen ja tuotantotalouden saralla. Opiskelijat valmistuvat tulevaisuuden työelämään – aloille, joille on kysyntää. LUT pärjää poikkeuksellisen hyvin kansainvälisissä yliopistovertailuissa. Kun opiskelet LUTissa ja Lahdessa, opiskelet yhdessä maailman parhaimmista ja kestävimmistä yliopistoista.
Yliopistolla on opiskelupaikkojen lisäksi huomattavia vaikutuksia kaupungin elinvoimaan. Yliopiston kasvun myötä kaupunkimme on siirtynyt kasvun vauhtiin. Kasvava ja vahvasti liike-elämän tarpeita palveleva yliopisto innostaa uusia yrityksiä ja investointeja. Yliopisto lisää kaupungin veto- ja pitovoimaa asukkaiden ja yrityksien näkökulmasta. Se mahdollistaa uudenlaisia kumppanuuksia ja avauksia, jollaisista olemme saaneet Lahdessa ennen vain unelmoida. Upeita esimerkkejä ovat LUTin ja Andritzin laboratorioyhteistyö kuitutekniikassa sekä LUTin ja Kempowerin tuleva sähköisen liikenteen kansainvälinen tutkimuskeskus, joka käynnistyy Lahdessa syksyllä 2023.
Korkeakoulujemme myötä kaupunkiimme saapuu myös kansainvälisiä osaajia, ovathan LUT ja LAB kansainvälistymistilastojen kärjessä Suomessa. Ohjelmistoala kehittyy hurjaa vauhtia ja konferenssivieraita saapuu Lahteen enemmän kuin koskaan. Elokuinen LUTin Software Day Malskilla toi vieraaksemme 200 ohjelmistoalan ammattilaista. Lahti on kuin onkin päässyt kartalle!
“Rosoinen itsetuntomme on vahvistunut, mikä näkyy menestymisenä myös muilla mittareilla.”
Yliopisto on ollut kaupungillemme ainutlaatuinen elinvoimaruiske, joka näkyy opiskelijamäärien kasvun lisäksi muun muassa asukkaiden ja vieraskielisten määrän kasvussa, yritysinvestointien lisääntymisessä ja työllisyyden parantumisessa. LUT on antanut kaupungillemme oman ylpeyden aiheen. Jokseenkin rosoinen itsetuntomme on vahvistunut, mikä näkyy menestymisenä myös muilla mittareilla.
Yliopistokaupunkimme on vielä hyvin nuori ja se ei ole valmis milloinkaan. Tarvitaan rohkeita tekoja ja jatkuvaa kehitystyötä vaativalla korkeakoulupolitiikan tantereella, jossa kilpailu on kovaa. Oman yliopiston, koulutuspaikkoja ja professuureja haluaisi moni muukin, sillä kuntien elinvoimatekijöinä ne ovat vertaansa vailla. Lahdessa onkin syytä panostaa seuraavaksi kasvun tukemiseen ja opiskelijoiden työllistymisen edistämiseen. Tällä hetkellä liian moni opiskelija lähtee Lahdesta valmistumisensa jälkeen töihin muualle. Jos saamme nämä tulevaisuuden osaajat kiinnittymään alueemme yrityksiin, olemme ehkä onnistuneet kaikkein tärkeimmässä.
LUTin rinnalla Lahdessa toimii myös LAB-ammattikorkeakoulu, Helsingin yliopisto, Päijät-Hämeen kesäyliopisto sekä Koulutuskeskus Salpaus, joilla on tärkeät omat roolinsa koulutuksen, innovaatiotoiminnan ja tutkimuksen kiinnostavalla kentällä sekä kaupunkimme tulevaisuuden rakentajina. Tällä joukolla on hieno ratkaista tulevaisuuden osaajahaasteita – yrityksemme menestyvät vain, jos heille riittää osaavia tekijöitä.
Lahti on kutkuttavan kiinnostavien ja mutkattoman merkittävien mahdollisuuksien äärellä. Yliopistokaupunkia rakennetaan lahtelaisia asukkaita ja täällä toimivia yrityksiä varten. Yhdessä teemme Lahdesta Suomen parhaimman yliopisto- ja opiskelukaupungin – asukkaillemme ja yrityksillemme!
Essee on julkaistu Kaupunkilainen-lehdessä 2/23.