Tulos saatiin 34 pääosin lahtelaisen kotitalouden kokeilujen perusteella. Erinomainen päästövähennys oli mahdollinen, vaikka kokeiluun valikoituneilla kotitalouksilla hiilijalanjäljen lähtötilanne oli keskimääräistä parempi. Päästövähennys vastaa 270 000 kilometrin autoilua vuodessa.
Suosituimmat valinnat hiilijalanjäljen pienentämiseksi olivat arjen pieniä tekoja: riisi vaihdettiin ruuanlaitossa perunaan tai ohraan, ostettiin uuden sijaan kierrätettyä ja annettiin lahjaksi vain tarpeellista. Kokeilujaksolle sattui joulu, minkä vuoksi kotitalouksissa erityisesti mietittiin joululahjojen hankinnan kestävyyttä.
Toiveita ja toimenpiteitä elämäntavan tueksi
Kokeiluun osallistuneet esittivät toiveita sekä julkiselle sektorille että yrityksille toimenpiteistä, joilla kestävää elämäntapaa tulisi tukea.
Kunnilta toivottiin mm. enemmän kasvisruokaa kouluihin ja päiväkoteihin, energianeuvontaa sekä aurinkopaneeleja julkisiin rakennuksiin. Liikkumisen ja julkisen liikenteen parantamiseen esitettiin myös paljon toiveita – lisää joukkoliikenteen vuoroja, helppoutta lippujen ostoon sekä edullisempia hintoja. Kunnilta toivottiin polkupyöräilyn ja julkisen liikenteen priorisointia sekä yksityisautoilun vähentämistä, kuntien välistä yhteistyötä kimppakyytien suosimiseksi, lisää pyöräteitä ja nykyistä parempaa pyöräteiden talvihuoltoa. Julkisilta hankinnoilta toivottiin kierrätys- ja uusiokäyttövaatimuksia. Lisäksi toivottiin, että julkisissa laitoksissa, kuten kouluissa ja sairaaloissa, materiaalien kierrätys ja lajittelu olisi nykyistä paremmin hoidettu.
Yrityksille kohdistuvia toiveita oli myös runsaasti. Yrityksiltä toivottiin lisää tietoa tuotteiden ja palveluiden hiilijalanjäljestä. Kotitaloudet toivoivat enemmän ylijäämäruokaa tarjoavia lounaspaikkoja, vähähiilisyyden näkymistä ruuan hinnoittelussa ja lähiruuan nykyistä parempaa esillepanoa kaupoissa. Ruokakaupoilta toivottiin myös vinkkejä vähähiilisistä ruokavalinnoista. Yrityksiltä toivottiin lisää ostosten keräily- ja kotiinkuljetuspalveluita. Biokaasun tankkauspisteitä toivottiin lisää Lahden ympäristöön. Vuokraus- ja korjauspalveluita toivottiin enemmän, muun muassa sähköpyörien vuokrausta.
Opastus ja neuvonta kiritti hyvään lopputulokseen
Kokeiluun osallistuneille kotitalouksille tarjottiin opastusta ja neuvontatilaisuuksia kuten kasvisruokakursseja ja tutustumista jätehuollon järjestelyihin Kujalan alueella. Myös tekstiilien hiilijalanjälkeen ja kierrätysmahdollisuuksiin saatiin tietoa Lahden ammattikorkeakoulun järjestämässä tilaisuudessa.
Kokeilu on osa ympäristöministeriön tukemaa 1,5 asteen kunta -hanketta sekä Lahden kaupungin Kiihdyttämö-hanketta. Ympäristöministeriön rahoittama hanke on Päijät-Hämeen liiton sekä Hartolan, Heinolan, Hollolan, Lahden, Orimattilan ja Padasjoen yhteishanke. Hanke käynnisti seudullisen yhteistyön EU:n ympäristöpääkaupunki 2021 vuoden toteutuksessa ja asukasyhteistyössä.