Hyppää sisältöön

Hyvinvointia lähimetsistä

Nykyään meillä on runsaasti tietoa, kuinka luonnossa oleminen edistää stressistä palautumista, parantaa mielialaa ja lisää liikkumista, kirjoittaa Taru Suutari.
Lapsia metsäretkeillä

Kirjoittaja: Taru Suutari

Kirjoittaja työskentelee Lahden kaupungilla projektipäällikkönä GoGreenRoutes-hankkeessa, joka pyrkii parantamaan ihmisten terveyttä ja hyvinvointia keskittymällä liikuntaan sekä ihmisen ja luonnon väliseen vuorovaikutukseen.

Kun minua lapsena harmitti, juoksin lähimetsän kiemurtelevaa polkua pitkin korkealle kallion reunalle rakentamaamme risumajaan. Siellä sammalmättäällä mietiskellessä mieli parani ja murheet unohtuivat. Metsä oli tuonut lohtua.

Jälkeen päin ajatellen on mielenkiintoista huomata, että osasin hakea apua pahaan mieleen luonnosta, vaikka en tiennyt tuolloin vielä mitään luonnon hyvinvointivaikutuksista. Nykyään meillä on runsaasti tietoa, kuinka luonnossa oleminen edistää stressistä palautumista, parantaa mielialaa ja lisää liikkumista.

Lahden terveysmetsä tuo esiin luonnon hyvinvointivaikutuksia

On ollut innostavaa olla mukana kehittämässä Lahden terveysmetsää, jonka avulla näitä luonnon hyvinvointivaikutuksia tuodaan esiin. Terveysmetsään tullaan usein avoimin mielin ja tietoisesti ajan kanssa nauttimaan luonnon hyvinvointivaikutuksista. Terveysmetsässä tehdyt aistiharjoitteet ovat olleet monelle uudenlainen kokemus nauttia luonnosta ja auttaneet keskittymään hetkeen. Kun tulee tietoiseksi metsän terveys- ja hyvinvointihyödyistä, osaa myös hakeutua niiden äärelle useammin.

Jotta voimme nauttia luonnon hyvää tekevästä voimasta arjessa, tarvitsemme lähimetsiä. Kahden pienen lapsen kanssa on helpottavaa, kun lähiluonto on vain kivenheiton päässä kotoa. Lasten kanssa metsässä huomaa nopeasti konkreettisesti luonnon hyvää tekevän voiman. Sisällä kiukkuava ja hermoja koetteleva taapero muuttuukin metsään päästessä iloiseksi ja hyväntuuliseksi tutkijaksi. Metsäympäristö inspiroi lapsia rakentamaan, keksimään mielikuvitusleikkejä ja tasapainoilemaan puunrungolla. Samalla mieli paranee ja motoriset taidot kehittyvät.

Lahden päiväkodeissa käydään metsäretkillä

On hienoa nähdä, kuinka luonnon hyvinvointivaikutuksia nostetaan nykyään esiin myös varhaiskasvatuksessa. Lasten päiväkodissa toteutetaan metsäpedagogiikkaa ja kannustetaan perheitä lähtemään metsäretkelle. Mieltäni ovat lämmittäneet kuvat lapsista nukkumassa päiväunia riippumatossa päiväkodin lähimetsässä. Toivottavasti kokemukset innostavat useampia päiväkoteja kokeilemaan metsäretkiä omassa toiminnassaan. Jotta päiväkodissa voidaan toteuttaa säännöllisiä metsävierailuja, metsän tulee olla lapsille sopivan kävelymatkan päässä.

Luonnossa ololla ja lähimetsillä on tärkeä merkitys hyvinvointimme edistämisessä läpi elämän. Siinä missä pienille lapsille opetetaan luonnossa liikkumisen taitoja päiväkodeissa, on tärkeää, että luontokäynnit jatkuvat myös kouluiässä. Valmistelemme parhaillaan yhdessä Luontokoulu Kaislan kanssa kouluille Hyvinvointia lähiluonnosta -oppimiskokonaisuutta. Se kannustaa opetuksen toteuttamiseen koulun lähimetsässä ja lisää lasten tietämystä luonnon hyvinvointivaikutuksista. Vahvan luontosuhteen rakentaminen lapsuudessa ja nuoruudessa edistää hyvinvointia pitkälle elämään.

Luontoon arjessa helposti ja säännöllisesti

Monia mietityttää, miten terveysmetsä eroaa esimerkiksi omasta lähimetsästä hyvinvointivaikutusten kannalta. Tutkimuksissa on todettu tiettyjä piirteitä, jotka lisäävät metsän elvyttävää vaikutusta kuten metsän monimuotoisuus ja vanhat kookkaat puut. Yksi tärkeimmistä tekijöistä on kuitenkin saavutettavuus. Hyvinvointivaikutusten näkökulmasta sillä on suuri merkitys, että voi lähteä luontoon arjessa helposti ja säännöllisesti. Lapsuuteni lähimetsä ja risumajassa vietetyt hetket edistivät varmasti hyvinvointiani ja sain paljon hyödyllistä mikrobialtistusta. Nykyinen lähimetsäni, johon voimme piipahtaa lasten kanssa nopeasti työpäivän jälkeen, on meille tärkeä terveysmetsä juuri nyt.

Katso videoesittely Lahden terveysmetsästä (YouTube)

Aihealueet