Hyppää sisältöön

Itse suunniteltu unelmakoti – oppia ja inspiroitumista yhdessä tehden

MAINOS Unelma omasta kodista eli vahvasti Heidi Karppisen ja Miro Hirvosen mielessä jo usean vuoden ajan. He punnitsivat erilaisia asumisen vaihtoehtoja tarkkaan ja lopulta jo olemassa olevan kohteen ostamisen sijaan he päätyivät lopulta uuden omakotitalon suunnittelemiseen ja rakennuttamiseen.
Ihmisiä talon rakennustyömaalla.

Artikkelin on tuottanut OP Häme kaupallisessa yhteistyössä osana asumisen kampanjaa.

Omakotitalo oli aina ollut pariskunnan haaveissa. Oma piha, luonnonläheisyys, hyvä sijainti ja etätyömahdollisuudet olivat niitä asioita, mitä he asumiselta ja asuinympäristöltä toivoivat. Kodin suunnittelu alkoi noin kaksi vuotta sitten Heidin opiskellessa. Heidi oli jo pitkään työstänyt tulevan kodin pohjaratkaisua ja tehnyt hahmotelmia huonesijoittelusta sekä talon julkisivusta. Visio oli vahva ja 3D-mallintamista ja sisustussuunnittelua opiskellut Heidi koki, että talon suunnittelun ja rakentamisen prosesseissa mukana olo on hänelle mitä parhain oppimismatka ja samalla se kerryttää myös kokemusta.

Talon huonesijoittelu on mietitty erittäin tarkasti arjen toiminnallisuutta ja asumisen mukavuutta ajatellen. Tekniseen tilaan kuljetaan ulkokautta omasta sisäänkäynnistä, päämakuuhuoneesta kuljetaan vaatehuoneeseen ja edelleen kylpyhuoneeseen. Olohuone ja keittiö ovat yhtenäistä valoisaa ja avaraa tilaa ja makuuhuoneet sijoittuvat rauhallisen metsämaiseman puolelle. Metsän puolella on myös talon kiertävä terassi, johon on käynti olohuoneesta ja päämakuuhuoneesta. Kodinhoitohuoneesta on myös kulku ulos, mikä on pariskunnan kahden koiran kannalta loistoratkaisu, kun tassut voidaan pestä sille suunnitellulla paikalla kodinhoitohuoneessa ulko-oven vieressä.

Rakennuttajat valitsivat urakkamuodoksi kiinteän urakan, mikä tarkoittaa sitä, että urakoitsija huolehtii ja vastaa kaikesta rakentamiseen liittyvästä projektin ajan. Heidi ja Miro päättävät kiinto-, vesi-, irtokalusteista ja laatoista, sekä kodin sisustamisesta, ja hoitavat näihin liittyvät kilpailutukset ja hankinnat. Sisustusratkaisujen osalta tyyli ja värimaailma on Heidin taidokasta käsialaa ja kaikki yksityiskohdat ovat tarkkaan ja pieteetillä harkittuja.

– Sisustukseen on valittu neutraaleja ja luonnonläheisiä sävyjä. Inspiroidun japandityylistä, jossa yhdistyy skandinaavinen ja japanilainen minimalismi, Heidi kuvailee.

Rakennushankkeen keskeisimpiä asioita olivat rakentamisen rahoittaminen sekä tarkan kustannusarvion laatiminen, huomioiden omat tulot ja menot. Tämän avulla oli helppo tarkastella sitä, mistä kaikesta voi säästää ja mikä on välttämätöntä.

– Suunnitteluvaiheessa kannattaa olla hyvin realistinen. Omaa taloutta on hyvä tarkastella perusteellisesti ja laskea tulot sekä menot tarkasti. Näin saa kokonaiskuvan ja pystyy tulkitsemaan, mikä on mahdollista, Miro kertoo.

Pariskunnalla tai heidän lähipiirillään ei ollut entuudestaan kokemusta tällaisesta talohankkeesta, joten tukea ja tietoa piti hakea muualta. Miro ja Heidi ottivat selvää asioista ja etsivät tietoa aktiivisesti, haastattelivat urakoitsijoita ja alan tekijöitä, kartoittavat hintatasoja pyytämällä talotehtailta ja tavarantoimittajilta tarjouksia ja olivat useasti yhteydessä kunnan asiantuntijoihin. Talon kustannuslaskelmaa työstettiin tiiviisti yhteistyössä vastaavan mestarin kanssa.

Heidi ja Miro olivat tyytyväisiä yhteistyöhön OP Hämeen kanssa ja kokivat, että pankki on auttanut heitä rakennushankkeessa kokonaisvaltaisesti. Elämän ja arjen turvaamiseksi ja riskien minimoimiseksi on hyvä myös pohtia vakuutusasioita, säännöllistä säästämistä sekä testamentti- ja edunvalvontavaltuutusasioita. Näistä he saivat paljon lisää tietoa ja siten voitiin myös laatia heille sopiva kokonaisratkaisu.

Heidi ja Miro olivat oikein tyytyväisiä pankin yhteyshenkilön palveluun ja yhteydenpitoon. He kokivat saaneensa paljon hyviä vinkkejä ja myös tietoa siitä, miten riskejä jaetaan. OP Hämeeltä yhteyshenkilönä toimi henkilöasiakasrahoituksen asiakkuusasiantuntija Pia Ratinen, joka nykyisin toimii asiakkuusasiantuntijana OP Hämeen yrityspalveluissa.

– Varsinainen lainahakemus oli simppeli ja prosessi oli selkeä ja helppo. Yhteyshenkilömme antamat ohjeet lainan nostamisesta olivat selkeitä. Tapaamiset onnistuivat helposti ja päätökset tulivat nopeasti. Arvostimme sitä, että meillä oli oma nimetty yhteyshenkilö, joka kulki rinnallamme koko ajan, Heidi ja Miro kuvaavat.

OP Hämeestä pariskunnalla oli ennakkoon hyvä mielikuva. Kokemuksensa jälkeen he totesivat, että mielikuva piti täysin paikkansa.

Heidin ja Miron talo on nyt jo siinä vaiheessa, että talven tullen se on kokonaan eristetty ja säältä suojassa. Kun lämmöt saadaan päälle, voi mieluinen sisätyö alkaa ja talo alkaa pian muuttua enemmän kodiksi. Matka tähän saakka on ollut monivaiheinen, paikoin raskaskin, mutta silti hyvin mieluinen ja inspiroiva.

Talon olisi tarkoitus olla muuttovalmis toukokuun 2025 loppuun mennessä. Piha- ja viimeistelytöitä tehdään vielä tulevan kesän aikana.

– Projektin käynnistyttyä vaiheet ovat menneet nopeasti. Suunnitteluun käytetty aika on ollut sen arvoista, toteaa Miro.

Esimerkkikuva rakennettavan talon keittiöstä, jossa näkyy kaappeja sekä saareke,

Heidin ja Miron vinkit rakennuttajille:

  1. Kustannusarvio on kaiken keskiössä. Seuraa sitä ja pysy siinä.
  2. Piharakentamiseen on hyvä jättää budjettia. Pihasuunnitelmaan kannattaa panostaa ja mielellään tarpeeksi ajoissa jo maatyövaiheessa. Tähän kannattaa käyttää ammattilaisten apua, jos siihen on resursseja.
  3. Hyödynnä verkostoja. Kysele tuttavapiirin kokemuksista ja tiedustele, onko heillä hyviä, luotettavia ja suositeltavia kontakteja. Hyvä hyödyntää myös sosiaalisen median rakennusyhteisöä esimerkiksi Instagramista löytyy paljon raksatilejä, joista saa hyviä vinkkejä ja vertaistukea.
  4. Varaa reilusti aikaa suunnitteluvaiheelle. Suunnittele enemmin kaksi kertaa kuin että rakennat kolme kertaa.
  5. Ole tarkka suunnitelmien kanssa. Tarkasta sitä ja vertaa konkreettisesti työmaahan ja ole läsnä eri työvaiheissa mahdollisuuksien mukaan. Näin myös opit ymmärtämään eri vaiheita ja havaitset esimerkiksi mahdolliset mittavirheet ajoissa.
  6. Budjetti kannattaa laatia tarkkaan. Pysy budjetissa ja ole realistinen sen suhteen. Yllätyksiä voi tulla ja tuleekin. Käytä aikaa kaiken kilpailuttamiseen, jotta budjetissa on helpompi pysyä.
  7. Kyseenalaista miksi jokin asia tehdään työmaalla tietyllä tavalla. Siinä oppii itse, ja urakoitsija saattaa myös hoksata omassa prosessissaan muutettavaa tai parannettavaa. Käy säännöllisesti työmaalla, mikäli se on mahdollista,
    jos ei, pyydä raksaporukalta kuvia töiden etenemisestä.
  8. Pidä hyvä yhteys urakoitsijaan. Pidä heistä huolta ja osoita, että arvostat heidän työtään ja välität.
  9. Muista, että myös omalla vapaa-ajalla ja hyvinvoinnilla sekä arjessa jaksamisella on hintansa. On hyvä ottaa välillä irtiottoja projektista ja keskittyä huolehtimaan itsestään.

Haluatko tutustua enemmän rakennusprojektiin? Voit seurata Heidin ja Miron rakennusprojektia Instagramista @kotikurjenkello.

Tutustu lisää | OP Häme