Jätehuoltoviranomaisen mukaan Lahdessa on yli 2 500 vakituisesti asuttua kiinteistöä ilman järjestettyä jätehuoltoa. Toisin sanoen kiinteistöllä ei ole mitään astiaa sekajätteille.
Näiden lisäksi on myös 2 000 muuta asuinkiinteistöä, jossa jätehuolto pitäisi hoitaa kuntoon.
Ne, jotka laistavat jäteastian hankkimisen ja tyhjennyksen, sysäävät ongelmat ja kustannukset muiden maksettaviksi. Kun kierrätät materiaalit ja laitat kierrätyskelvottoman sekajätteen sille tarkoitettuun jäteastiaan, säästät kustannuksia ja luontoa.
Rikotko tietämättäsi jätehuoltomääräyksiä?
Moni suomalainen rikkoo jätehuoltomääräyksiä – joko tietäen tai tietämättään – polttamalla jätteitä pihalla, takassa tai saunan kiukaassa. Jätteiden poltto on kuitenkin kiellettyä kotitalouksissa, niin kotona kuin mökilläkin. Miksi näin?
Kun jätteitä, vaikkapa likaista muovia, poltetaan kotona tai mökillä liian alhaisessa lämpötilassa, syntyy haitallisia päästöjä. Jätteitä saa polttaa ainoastaan luvan saaneissa laitoksissa, joissa polttolämpötila on paljon korkeampi kuin kotipesässä. Jätteenpolttolaitoksissa myös palokaasut puhdistetaan.
Esimerkiksi pakkauksissa oleva teksti ”voidaan hävittää polttamalla” ei tarkoita, että pakkauksen saa heittää kotona pesään. Pakkausten paikka on Rinki-ekopisteellä: Rinki-ekopisteet – Salpakierto
Miten pienentää kiinteistön jätekuluja laillisesti?
Paras tapa pitää jätemaksut mahdollisimman pieninä on välttää jätteiden syntyä etukäteen, esimerkiksi välttämällä turhaa ostamista, pitämällä tuotteet käytössä mahdollisimman pitkään tai välttämällä runsaasti pakattuja tuotteita.
Kun kaikilla kuitenkin syntyy jätettä, se kannattaa lajitella tehokkaasti. Lajittelun ansiosta materiaali on käytettävissä uutta tarvetta varten. Voit vähentää sekajätteen määrää lajittelemalla oikein, ja samalla pidät arvokkaat luonnonvarat talouden kierrossa. Kompostoimalla biojätteen voit vielä harventaa sekajäteastian tyhjennysväliä ja säästää siten kustannuksissa.
Salpakierto neuvoo lajittelussa
Lahdessa on hyvät mahdollisuudet saada kodin jätemateriaalit kiertoon. Salpakierron sivuilta voit tarkistaa, mihin mikäkin jätemateriaali kuuluu: Jätehaku ja lajitteluohjeet – Salpakierto.
Jätehuolto on kehittynyt harppauksin viime vuosikymmenten aikana. Luonnonvarojen säästämiseksi tarvitaan toimivia ja asukkaille helppoja materiaalien keräysjärjestelmiä. Mutta – hyvätkin järjestelmät tarvitsevat toimiakseen myös käyttäjät eli asukkaat mukaan!
Jos materiaalien kierrätyksessä on pulmia, neuvonta-apua voi kysyä Salpakierrosta myös puhelimitse 03 871 1710 maanantaista perjantaihin klo 9–15. Kysyvälle on aina apua tarjolla.