Lähestytäänpä kiertotalouden käsitettä miettimällä, mitä uutta siinä on vanhaan totuttuun toimintatapaan verrattuna.
Yleensä jokin tuote, esimerkiksi t-paita, on valmistettu uusista raaka-aineista kuten puuvillasta. Paitaa käytetään kunnes siihen tulee reikä tai se ei ole enää muodikas. Tämän jälkeen se laitetaan vaatekeräykseen, tai se jää vuosiksi varastoon. Lopulta varaston tavarat tyhjennetään ehkä sekajätteeksi.
Tällainen toimintamalli on osa lineaaritaloutta, joka toimii idealla ”ota, käytä, heitä pois”. Kuluttajat ja yritykset ovat tottuneet tähän tapaan toimia jo useiden vuosikymmenten ajan. Kertakäyttökulttuuri ja pikamuoti vaikutuksineen eivät ole kuitenkaan kestäviä ympäristön tai ilmaston kannalta.
Kiertotaloudessa hukkaa ei synny, vaan materiaalit kiertävät yhä uudelleen
Kiertotaloudessa tavoitteena on, että materiaaleja käytetään tehokkaammin, eikä jätettä synny. Tuote suunnitellaan kestävämmäksi eli esimerkiksi t-paita on valmistettu laadukkaista materiaaleista, joista osa voi olla kierrätettyä puuvillaa.
Lisäksi tuotteen valmistuksen ympäristövaikutuksia pyritään vähentämään ja tuote on käyttökelpoinen muutenkin kuin hetkellisessä muotivillityksessä. Myös vaatteen huoltamiseen ja korjaamiseen on tarjolla ohjeita ja helposti saatavia palveluja.
Myös jakamistalous on osa kiertotaloutta. Sen sijaan, että paidan omistaa itse, sen voikin lainata tai vuokrata joltain yritykseltä. Kun paitaa ei enää tarvitse, sen voi palauttaa korvausta vastaan kauppaan, myydä netissä vertaismyyntialustalla tai laittaa poistotekstiilien kierrätykseen.
Poistotekstiilien erillinen keräys onkin Suomessa alkamassa jo vuonna 2023. Tulevaisuudessa näistä kerätyistä vaatteista voidaan siis valmistaa uutta tekstiilikuitua seuraavien tuotteiden valmistukseen.
Kiertotaloudessa t-paitaan käytetty puuvilla pysyy kierrossa mahdollisimman pitkään ja sitä hyödynnetään yhä uudelleen.
Eikö tällainen talouden malli alakin kuulostaa siltä, että paitaan käytetty materiaali kiertäisi tehokkaammin? Paidan valmistamisessa luotu arvo säilyisikin tässä mallissa paremmin kuin perinteisessä lineaarisessa mallissa.
Kiertotaloutta voi edistää arkielämän valinnoilla
Nyt esimerkkinä oli vain t-paita ja vaateteollisuus, mutta entä jos samanlainen kiertoon perustuva toiminta olisi normaalia kaikessa ihmisen toiminnassa? Kun kaikki asumisesta, liikkumisesta ja rakentamisesta lähtien toimisi kiertotalouden periaatteiden mukaisesti, voisimme säästää luonnonvaroja ja käyttää vähemmän energiaa.
Kiertotalouden edistäminen lähteekin liikkeelle arjen pienistä valinnoista. Jokainen voi olla mukana tekemässä muutosta kohti kestävämpää elämäntapaa.
Omat ratkaisut voivat lähteä liikkeelle siitä, että varmistaa lajittelevansa oikein jätteensä, jotta ne päätyvät materiaalikierrätykseen. Kun kierrätys jo toimii, seuraavaksi voi miettiä, lahjoittaisiko tai myisikö ylimääräiset tavaransa eteenpäin, jos ne ovatkin vielä käyttökelpoisia.
Siitä vielä askeleen aiemmin voi panostaa jo ostohetkellä huomioimaan, miten tuotteet on valmistettu – onko tuote tehty laadukkaista materiaaleista, joita voi kierrättää myöhemmin tai onko tuotteessa hyödynnetty kierrätettyä materiaalia. Tuotteen pitkäikäisyyden varmistaa myös sillä, että sitä on mahdollista korjata ja huoltaa.
Vielä tätäkin aiemmin voi pohtia, tarvitseeko tuotetta itse omistaa ollenkaan, vai olisiko sellainen jo kotona tai lainattavissa naapurilta tai ystävältä. Myös tuotteiden vuokraus tai hankkiminen palveluna ovat hyviä vaihtoehtoja.
Kiertotalouden esimerkkejä
Lahdesta löytyy useita kiinnostavia esimerkkejä – nämäkin kaikki palvelut ja yritykset liittyvät kiertotalouteen:
1. Kierrätyskeskus Patina ja Mukava Second Hand Shop -myymälä
Patinan myymälän valikoimissa on huonekaluja, sähkö- ja elektroniikkalaitteita, astioita ja muuta kodin käyttötavaraa, vaatteita koko perheelle, lastentarvikkeita, urheiluvälineitä, rakennustarvikkeita, kirjoja, käsityö- ja askartelutarvikkeita sekä paljon muuta löydettävää. Vuonna 2021 noin 200 000 tuotetta löysi uuden kodin kierrätyskeskuksen ansiosta edistäen samalla työllisyyttä. Patina toimii Harjulan Setlementti ry:n alaisuudessa.
Tutustu: Kierrätyskeskus PATINA
Kierrätysmyymälä Mukava Second Hand Shop on keskittynyt erityisesti käytettyjen lasten vaatteisiin ja tarvikkeisiin. Myytävät tuotteet ovat selkeästi esillä koottain ja tuoteryhmittäin. Myymälän tuotoilla tuetaan samalla yhdistyksen työtä mm. perhekahviloissa, kesäleireillä ja tilapäisinä lastenhoitopalveluina. Toimintaa ylläpitää Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lahden yhdistys ry.
Tutustu: Mukava Second Hand Shop
2. Mankeli-kaupunkipyörät
Oman pyörän omistamisen sijaan voi liikkua kaupungin hankkimilla julkisessa käytössä olevilla sähköavusteisilla pyörillä. Mankeli-kaupunkipyörät ovat osa Lahden kestävän kaupunkiliikenteen kehittämistä. Niiden ansiosta lahtelaisten on helppo suosia ja yhdistellä vähäpäästöisiä liikennemuotoja.
Tutustu: Pyöräily ja kaupunkipyörät Lahdessa
3. Kirjaston palvelut ja kaupungin lainatavarat
Lahdessa asukkaille kehitetään jatkuvasti uusia lainaus- ja vuokrauspalveluita. Kirjastoista saa kirjojen lisäksi lainaksi myös vaikkapa soittimia, lautapelejä tai liikuntavälineitä. Kaupungilta voi vuokrata monenlaisia tiloja liikunta-, kulttuuri- tai muihin tapahtumiin ja ilmaisia kokoustiloja voi varata kirjastoista. Ympäristöneuvonta lainaa asukkaille kahta laatikkopyörää, joista toinen on sähköavusteinen. Kodin energiahävikin kartoittamiseen saa lainaksi lämpökameran Palvelutorilta.
Tutustu: Kiertotalous
4. Fazerin ksylitolitehdas ja Päijät-Hämeen viljaklusteri
Fazerin uudessa tehtaassa ksylitoli valmistetaan kaurankuorista ainoana maailmassa. Jäljellejäävästä kuorijätteestä saadaan energiaa ja lämpövoimalan tuhkasta lannoitetta.
Fazer kuuluu Päijät-Hämeen viljaklusteriin, joka toimii aktiivisesti Suomen mittavimpana ja monipuolisimpana viljaosaamisen keskittymänä. Klusterin yritykset myös hakevat jatkuvasti Lahden seudun elintarviketeollisuuden sivuvirroille uusia käyttökohteita.
Tutustu: Fazerin ksylitolitehdas käynnistää toimintansa Lahdessa
5. Hävikkiolutsarja Wasted Potential
Lahden kaupunki on kehittänyt pienpanimo Ant Brewn kanssa hävikkiä hyödyntävän olutsarjan. Hävikkioluita on valmistettu mm. kalojen uimarakoista, villi- ja kaupunkiyrteistä, hävikkihedelmistä ja hanhenkakasta. Hävikkioluita valmistamalla nostetaan esille tärkeää kiertotalousteemaa samalla kun ylimääräisiä raaka-aineita voidaan käyttää uudella tavalla.
6. Kujalan kiertotalouden ekosysteemi
Kujalassa on useita kiertotalousalan yrityksiä, jotka hyötyvät toistensa kiertotaloustoiminnasta. Alueella toimivat esimerkiksi kotitalouksienkin jätteitä kierrättävä Salpakierto Oy, rakentamisen maa- ja kiviaineksia hyödyntävä Salpamaa, biojätteistä ja lietteestä biokaasua ja kompostia valmistava LABIO Oy sekä kattohuopajätteestä asfalttia valmistava Tarpaper Recycling Finland Oy.
Tutustu: Kujalan käsittelykeskus – Salpakierto
7. Hartwallin biokaasulaitos
Hartwall ja Lahti Energia rakentavat ainutlaatuisen biokaasulaitoksen, joka toimii puhtaasti paikallisella kiertotaloudella. Hartwallin tuotantoon saadaan energia biokaasusta, joka tehdään oluenpanemisessa sivutuotteena syntyvästä mäskistä. Ylijäävä aines kiertää takaisin pelloille ravitsemaan seuraavaa ohrasatoa.
Tutustu: Lahdessa jälleen innovatiivinen kiertotalousratkaisu – Hartwall korvaa maakaasun biokaasulla