Hyppää sisältöön

”Museo tallentaa koronakevään”

Tänä keväänä kaupungin työntekijät ovat joutuneet ratkaisemaan yllättäviäkin asioita ja joustaneet, kun koronavirusepidemia on rajoittanut normaalia arkea.

Kirjoittaja: Ina Ruokolainen

​Ina Ruokolaisen juttusarjassa kerrotaan kaupungin toiminnasta ja työntekijöiden ratkaisuista.

Samaan aikaan, kun LAD-museon rakentaminen jatkuu Malskilla, tuottaja Maija Huusko käy jatkuvia etäpalavereja museokaupan ja näyttelyiden vastaavien ja teknisten asiantuntijoiden kanssa. Hän vastaa LADin viestinnästä, markkinoinnista ja yritysyhteistyöstä.

– Nyt viestittävää onkin ollut enemmän kuin koskaan. Tiukka aikataulu oli jo ennestään, mutta onneksi etätyövälineet toimivat. Mahdollisuus lähettää kuvia ja pohjapiirroksia on meille ehdottoman tärkeä.

Kiirettä pitää nyt etenkin museokaupan tuotteistamisprosessin kanssa. Kaupunginmuseon työntekijät kokoelma-amanuensseista asiakaspalvelijoihin pohtivat, mitkä omat taideteokset voisivat kiinnostaa yleisöä niin paljon, että niistä kannattaisi teettää myyviä tuotteita. Kaupan on tarkoitus aueta jo ensi syksynä, vajaa vuosi ennen näyttelyitä.

Huusko ei ole aiemmin juuri tehnyt etätyötä kotona. Siksi hän hämmästyi, miten tehokkaasti ideointi sujuu verkossa.

– Osallistujat joutuvat miettimään asiaa itsekseen ja tiivistämään sanoman verkkokokoukseen. Sekin auttaa, että voi kirjoittaa chattiin lisähuomioita, jotka jäävät näin talteen.

Huuskoa ei vielä haittaa, ettei hän pääse käymään LADin tiloissa, mutta museokaupan ja näyttelyiden suunnittelijoille tilanne voi muodostua hankalaksi. Myös museon toimiston olisi tarkoitus muuttaa Malskille syksyllä.

– Oudointa on se, etten pääse kysymään saman tien pieniä asioita lähimmiltä työkavereilta. Toistemme naamoja näemme etäkahveilla. Omat työt sujuvat hyvin, mutta puoliso saattaa häiriintyä jatkuvista verkkokokouksistani.

Lisää sisältöä verkkoon

LADin rakentamisen ja historiallisen museon remontin aikana museot ovat kertoneet työstään verkossa ja Museokioskissa. Kun myös Museokioski jouduttiin sulkemaan, huhtikuun näyttely Kasvun aika – lahtelaista kouluhistoriaa siirrettiin kokonaan verkkoon.

Taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADin verkkosivulla kerrotaan tällä hetkellä mm. ratkenneesta julkisivuteoskilpailusta. Tulossa on myös videokierros LADin tiloihin.

LADin yksi avajaisnäyttelyistä kesällä 2021 on kansainvälinen julistetriennale, jolle avataan oma nettisivunsa.  Julistemuseo on jo tehnyt lapsille puuhaa etätyöpäiville. Paljon tietoa ja tunnelmia nostetaan näkyviin myös sosiaaliseen mediaan.

– Koko ajan mietimme, miten museon palvelut olisivat paremmin saavutettavissa.

Museot ovat valtakunnallisesti tarttuneet koronepidemian ajan dokumentointiin. Lahden vastuulla on keskittyä ikääntyneiden ihmisten elämään. Mukaan on jo pyydetty museon ystäväyhdistys Kartanon ystävät, jonka jäsenistä moni on eläkeiässä ja voi kerätä tietoja ystäviltään.

– Toivomme päiväkirjamerkintöjä siitä, miltä arki näyttää: mitä on kauppakassissa, miten elämä kotona sujuu. Myös puhelinhaastatteluja on tarkoitus tehdä. Samaan aikaan museon valokuvaaja käy dokumentoimassa hiljennyttä elämää kaupungilla.

Teksti: Ina Ruokolainen
Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen / Lahden museot

Juttusarjassa aikaisemmin ilmestyneet artikkelit

”Työyhteisössä jeesaamme toinen toistamme”

”Viheralueet ovat korona-ajan henkireikä”

”Kirjasto on nyt somessa ja muualla verkossa”

”Matematiikan tukitunti vauva sylissä”

Aihealueet