Mukkulan koulun oppilaat toteuttivat viime keväänä maantiedon vaikuttamisprojektina kouluruokakyselyn kaikille yläkoulun oppilaille. Kyselyn tulokset nostivat esiin huolestuttavia asioita kouluruokailun kestävyydestä:
- iso joukko nuoria ei syö koululounasta päivittäin
- kasvisruoka oli sivulinjastossa eivätkä monet ottaneet sitä
- kasvisruoka herätti monissa vahvoja ennakkoasenteita.
Oppilaat esittelivät kyselyn tulokset Päijät-Aterian edustajille ja koulun henkilökunnalle. Tilaisuudessa heräsi kipinä suunnitella ja ideoida yhdessä jatkoa nuorten projektille. Näin sai alkunsa Mukkulan Kestävä kouluruoka-pilotti, jota suunniteltiin yhteistyössä Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden, Lahden kaupungin ympäristökehityksen, Maa- ja metsätalousministeriön kouluruokaohjelman ja LAB:n palvelumuotoilun opiskelijoiden kanssa. Pilotti toteutettiin Mukkulan koululla syksyn aikana. Pilotti on osa LALAPETE – kiertotalousinnovaatiot ja ympäristötietoisuus -projektia
Nuori skididialogissaOli tosi kiva kertoa omista ajatuksista ruuasta.
Kouluruokailua lähestyttiin pilotissa laajasti ja nuoret osallistuivat niin ruoan, ruokailutilan kuin ruokailuhetken kehittämiseen. Oppilaiden osallistaminen oli pilotissa keskiössä, mistä nuoret antoivat hyvää palautetta. Nuoret nostivat esiin, että on kiva, kun saa kertoa mielipiteensä ja toivoivat, että nuoret otetaan jatkossakin mukaan kehittämistyöhön.
Pilotin aikana joukko yläkoululaisia pääsi kokkaamaan herkullista kasvisruokaa Suomen kokkimaajoukkueen Team Leader Katja Tuomaisen ohjauksessa. Konkreettinen tekeminen oli selvästi nuorten mieleen ja hyvä tapa tutustua uusiin makuihin.
Työpajoissa ja skididialogeissa nuorten kanssa keskusteltiin paljon siitä, miten kasvisten osuutta kouluruokailussa voisi lisätä. Nuoret toivoivat uusia houkuttelevia ruokia, enemmän mausteita ja myös eri maiden ruokia. Tärkeää on myös, että ruuassa lukee selkeästi mitä se on, jotta sitä uskaltaa maistaa.
Nuori skididialogissaNoloa – jos kaveriporukka ei syö, et voi itsekään syödä. Pitäisi keskustella kaveriporukan kanssa asia läpi.
Keskusteluissa nousi esiin, että joidenkin mielestä kouluruoan syöminen on noloa. Yhtenä ratkaisuna kasvisruoan ja ylipäänsä kouluruoan suosion lisäämiseksi nuoret ehdottivat markkinointikanavaksi Tiktok-tiliä.
Pilotin myötä nuoret avasivat Mukkulan ruokalan Tiktok-tilin, jossa viestitään kouluruokailusta positiivisessa hengessä ja nostetaan esille ruokailuun liittyviä kestävyysteemoja. Tilillä on jo runsaasti seuraajia ja viestintäsuunnitelmaa on hiottu yhteistyössä Päijät-Aterian ja ympäristökehityksen kanssa.
Mukkulan koulussa siirryttiin uuteen väistöruokalaan syysloman jälkeen. Oppilailla oli paljon ajatuksia, miten kouluruokalaa voisi muuttaa viihtyisämmäksi. Nuoret toivoivat ruokalaan musiikkia, erilaisia pöytiä, viherkasveja ja taidetta seinille. On tärkeää saada syödä yhdessä omien kavereiden kanssa ja että ruokailuun on varattu tarpeeksi aikaa. Oppilaiden toiveista ruokalaan hankittiin viherkasveja tekemään tilaa viihtyisämmäksi, ja uudessa tilassa myös kasvisruoka saatiin sopimaan päälinjastoon.
Lahden kaupungin tavoitteena on ensi vuonna lisätä kasvisruokapainotteisuutta koulu- ja päiväkotiruokailussa. Nuorten projekti on hyvä esimerkki siitä, miten isoiltakin tuntuviin haasteisiin voi lähteä tarttumaan pienin askelin. Joukossa innostus tarttuu, vaikuttaminen ja osallisuuden kokemus motivoivat tekoihin. Tästä on hyvä jatkaa kehittämistyötä ensi vuonna!
Tutustu pilotin loppuraporttiin