Hyppää sisältöön

Osaamisemme on vientituote maailman vihreässä siirtymässä

Puurakennuskonsepteista voi odottaa maailmanlaajuista hittituotetta. Meidän tulee edetä alalla etukenossa, kirjoittaa hiilineutraalin rakentamisen asiantuntija Juhani Pirinen blogissaan. 

Kirjoittaja: Juhani Pirinen

Kirjoittaja on tekniikan tohtori, joka työskentelee hankejohtajana Hiilineutraalin rakentamisen kehityskeskuksessa.

Lahden kaupunki perusti Hiilineutraalin rakentamisen kehityskeskuksen vuonna 2020 – mitä ilmeisimmin ensimmäisenä maailmassa.

Rakennus- ja kiinteistöalan kehittäminen on tarpeen, sillä se aiheuttaa lähes 40 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Suurin osa niistä syntyy rakennusten energiankäytöstä kuten lämmittämisestä.

Meillä Suomessa kiinteistöjen osuus hiilidioksidipäästöistä on kansainvälistä lukemaa pienempi, noin 30 prosenttia. Tämä johtuu rakennustemme energiatehokkuudesta sekä käytössä olevista hiilidioksidivapaista lämmitys- ja energiantuotantotekniikoista.

Suomi on siis edelläkävijä jo nyt, ja tätä etumatkaa on syytä hyödyntää täysipainoisesti maailmanlaajuisessa vihreässä siirtymässä.

Suomalainen osaaminen voi tarjota maailmalle ratkaisuja, kun rakennetaan vähän kuluttavia rakennuksia, tuotetaan niihin uusiutuvaa energiaa tai säilötään hiiltä pois ilmakehästä. Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu voi parhaimmillaan tarkoittaa tuhansia uusia työpaikkoja ja satojen miljoonien vientituloja. Nyt on aika olla hereillä ja tarttua rohkeasti toimeen.

Kohti uusiutuvia energianlähteitä

Energiaratkaisut ovat kiinteistöalan merkittävin keino hillitä ilmastonmuutosta. Energiahävikin estäminen on ensimmäinen askel ja seuraava on siirtymä kohti uusiutuvia energianlähteitä kuten aurinko- ja tuulienergiaa sekä maalämpöä.

Lahdesta ja Päijät-Hämeestä löytyy runsaasti edellä mainittuihin ratkaisuihin liittyvää maailmanluokan osaamista, teollisuutta ja liiketoimintaa.

Uusi yliopistomme LUT, Lappeenrannan ja Lahden yliopisto, tekee eturivin tutkimus- ja kehitystyötä energiansäästön ja uusiutuvien energiamuotojen käytön alueilla. Myös LAB-ammattikorkeakoulussamme on tutkimusta ja opetusta niin energiaa-alalta kuin rakennus- ja puutuotealaltakin.

Puun ja puutuotteiden merkitys kasvaa tulevaisuudessa, kun ilmakehän hiilidioksidia halutaan varastoida pitkäaikaisesti pois kierrosta. Polttamisen sijaan puu kannattaa hyödyntää puurakennuksina. Uusituvalla energialla toimivista puurakennuskonsepteista voi odottaa hittituotetta – kunhan saamme ne kehitettyä – ja tässä meidän suomalaisten kannattaa edetä etukenossa.

Tehokkuutta materiaalinkiertoon

Vanhan rakennuksen korjaaminen on lähes aina ilmastoteko verrattuna uuden rakentamiseen. Ikävä kyllä kaikki rakennuksemme eivät ole korjauskelpoisia. Osa on vaurioitunut niin pahasti, ettei niitä pysty korjaamaan, eikä kaikille löydy käyttöä sijaintipaikallaan. Hyvä esimerkki tästä on päiväkoti alueella, jossa ei ole enää lapsia väestörakenteen muutoksen takia. Tällöin päädytään purkamaan rakennus.

Lahti on ansioitunut jätteen kierrättäjä, mikä antaa mallin myös purkamisesta syntyneiden materiaalien kierrättämiselle. Optimitilanne olisi, että purettujen rakennusten materiaali siirtyisi uusiin rakennuksiin, eikä neitseellisiin luonnonvaroihin tarvitsisi tältä osin koskea. Tämänkin teknologian kehittämiseen sisältyy valtava potentiaali maailman mittakaavassa.

Euroopan ympäristöpääkaupunkina 2021 Lahti on tullut tutuksi ja uskottavaksi toimijaksi sekä Suomen että Euroopan mittakaavassa. EU-tasolla aukeaa erilaisia vihreän siirtymän rahoitushakuja tutkimukseen ja tuotekehitykseen satojen miljoonien arvosta. Tätä etsikkoaikaa ei saa hukata. Nyt täytyy Lahden ja Päijät-Hämeen osaajien liittyä yhteen ja luoda tutkimuksen ja tuotekehityksen kautta innovaatioympäristö, jonka tuotteilla vientiteollisuutemme ja sitä kautta me itse elämme seuraavat vuosikymmenet. Eikä haittaa, jos maailma siinä samalla pelastuu.

Tutustu projekteihimme ja ilmoittaudu mukaan. Tai kerro omista ideoistasi ja kehitystarpeistasi osoitteeseen juhani.pirinen@lahti.fi. Voit myös soittaa numeroon 044 482 0808.

Hiilisti
Juhani

Hiilineutraalin rakentamisen kehityskeskus