LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin puettavan muotoilun kolmannen vuosikurssin opiskelijoille, Beda Sunille ja Sanni Leppäsalolle, vastuullisuus on ykkösasia vaatesuunnittelussa.
Suunnittelijan pitää tietää, miten luodaan kestäviä ratkaisuja – muutoin ei kannata tehdä mitään, toteaa Beda. LABin Muotoiluinstituutissa puettavaa muotoilua opiskeleva helsinkiläinen Beda Suni kertoo opintojen sujuneen hyvin ja vuosi vuodelta paremmin oman suunnittelijaidentiteetin vahvistuessa. ”Kun intohimo ja aito kiinnostus muotoilua kohtaan kasvaa, tapahtuu moni asia koulunkin suhteen ikään kuin itsestään.”
Sanni Leppäsalo opiskelee myös puettavaa muotoilua ja pitää suunnittelijan vastuuta Bedan lailla merkittävänä. ”Suunnitteluvaiheessa tulee huomioida vaatteen käytettävyys, kestävyys sekä kierrätettävyys. Materiaalivalinnoilla on mielestäni tärkein rooli vastuullisuutta tavoiteltaessa.”
Materiaalivalintojen merkitys kiteytyi opiskelijoiden kierrätysmateriaaleista suunnittelemiin asukokonaisuuksiin, jotka olivat myös osa Lahden seudun ympäristöviikkoa. Asukokonaisuudet olivat suunniteltu lähes täysin kierrätetyistä materiaaleista, esimerkiksi käytetyistä ja värjäytyneistä kampaamojen pyyhkeistä sekä vintage-verhoista.
Bedan suunnittelema ja jatkuvan kehitystyön alla oleva Dye or Die -kokoelma on osa Midway-projektia, jossa autetaan nuoria suunnittelijoita kaupallistamaan omia ideoitaan. ”Sain idean mallistooni matkalla siskoni luokse, kun pohdin ohi kulkemieni liikkeiden tuottamaa tekstiilijätettä. Innostuin, kun kuvittelin mielessäni froteepyyhekangasta, johon hiusvärien kemikaalit ovat jättäneet kulumisen jälkiä.”
Sannin suunnittelema pienmallisto syntyi osana Sustainable Design -opintojaksoa, jossa hän hyödynsi kirpputorilta löytämiään verhoja. Sanni kertoo pienmalliston olleen ensimmäinen projekti, jossa hän todella pystyi yhdistämään oman arvomaailman ja tyylin ilman kompromisseihin taipumista.
”Suunnittelin asut käyttäen zero waste -tekniikkaa, jossa kangas hyödynnetään niin, ettei leikkuujätettä synny ollenkaan. Hyödynsin pienmallistossani kyseistä tekniikkaa ensimmäistä kertaa, ja prosessi todella avasi silmiäni uudenlaiselle työskentelylle.”
Ympäristöarvot lähtökohtana kaikessa
Kestävä kehitys on LABin Muotoiluinstituutin puettavan muotoilun koulutuksessa keskeisessä roolissa. Beda korostaa koulutuksen kasvattavan opiskelijoista vastuullisia suunnittelijoita: ”Ympäristöarvot ovat lähtökohtana käytännössä aivan kaikessa – ilman tätä en voisi kuvitellakaan opiskelevani suunnittelijaksi.”
Beda haluaa suunnittelijana huomioida ympäristön. Jos haluaa luoda ja suunnitella jotain uutta, on ymmärrettävä sen ympäristövaikutukset sekä kannettava vastuu. Beda keskittyy vaatesuunnitteluun ennemminkin ratkaisu- ja ongelmakeskeisesti, mikä puolestaan tarjoaa uudenlaisia haasteita.
Kirpputorilta löytyneistä vanhoista verhoista pienvaatemalliston luonut Sanni aikoo tulevana suunnittelijana hyödyntää jatkossa lähinnä olemassa olevia materiaaleja. Puettavan muotoilun koulutusta sekä LABin Muotoiluinstituuttia Sanni ja Beda suosittelevat kaikille vastuullisesta muotoilusta ja vaatesuunnittelusta kiinnostuneille.
Teksti: Elina Jokela
Kuvat: Sanna Henttonen