Usein kysytyt lukio-opinnoista
UKK
Kun pohdit lukio-opintoihin ja -opiskeluun liittyviä asioita, niin kysy lisää opinto-ohjaajiltamme tai katso, löydätkö vastauksen tästä: UKK usein kysytyt kysymykset lukio-opinnoista.
-
Luokattomassa lukiossa ei ole luokkia vaan opetusryhmiä. Jokainen opiskelija etenee omaa tahtiaan opintosuunnitelmansa mukaisesti. Lukion voi suorittaa 2–4 vuodessa. Kolmen vuoden opiskeluaika on suositus ja yleisin.
-
Jokainen opiskelija tekee oman opintosuunnitelmansa, jota voi muuttaa opintojen aikana. Toisessa oppilaitoksessa suoritettuja kursseja voidaan hyväksyä kokonaiskurssimäärään.
-
Kyllä. Lahden lukioiden lukuvuosi jakaantuu viiteen jaksoon. Kullakin jaksolla on oma lukujärjestys. Opiskelijan työmäärä voi vaihdella jaksoittain riippuen valituista kursseista. Jokainen jakso päättyy joustavaan arviointi-/koeviikkoon.
-
Arviointi annetaan jokaisen jakson jälkeen. Jaksoarviointi on opiskelijakohtainen. Wilmasta näkyvät käydyt kurssit, arvosanat ja poissaolot.
-
Mikäli opiskelija saa kurssista hylätyn arvosanan (4) tai kurssin suoritus muutoin hylätään, opiskelijalla on mahdollisuus uusintakokeeseen/-suoritukseen yhden kerran. Hylättyä kurssiarvosanaa voi toki yrittää korottaa myös käymällä kurssin uudelleen.
-
Lukiot tekevät yhteistyötä muiden lukioiden, ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen, yliopistojen ja korkeakoulujen sekä kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Käytännössä yhteistyö tarkoittaa muun muassa mahdollisuutta suorittaa kursseja toisessa lukiossa, ammattioppilaitoksessa tai vaikka yliopistossa.
Kunkin lukion moninaisista yhteistyökursseista ja niiden hyödyntämisestä oman opinto-ohjelman laadinnassa saa lisätietoa rehtoreilta ja opinto-ohjaajilta.
-
Lukion kursseja voi suorittaa myös itsenäisesti opiskellen. Itsenäinen opiskelu sisältää erillisiä tehtäviä, esimerkiksi projektitöitä opettajan ohjauksessa.
Itsenäiseen opiskeluun sovelletaan lukion opetussuunnitelmassa määriteltyjä arviointiperusteita. Itsenäiseen opiskeluun suositellaan verkkokursseja, joita voi opiskella lähes kaikissa oppiaineissa ja jotka ovat maksullisia. Tavoitteena on, että jokainen lukiolainen opiskelee ainakin yhden verkkokurssin lukioaikanaan.
-
Lukiossa opiskeltavia reaaliaineita ovat
- biologia
- maantiede
- fysiikka
- kemia
- uskonto (evankelisluterilainen, islam, ortodoksi)
- elämänkatsomustieto
- historia
- yhteiskuntaoppi
- terveystieto
- filosofia
- psykologia
-
-
Oppivelvollisuus on laajentunut elokuusta 2021, minkä myötä toisen asteen opinnot ovat maksuttomia laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville nuorille. Opiskelija saa lukiosta oppikirjat ja muut opiskeluvälineet. Pääosa oppimateriaalista on digiversioina, osassa opiskelija saa itse valita, kumpaa käyttää.
Lukioissa ei ole lukukausimaksuja. Opiskelijat saavat koulupäivinä maksuttoman aterian. Myös kouluterveydenhuolto on maksutonta. Opiskelija voi saada päätoimisia lukio-opintoja varten opintorahaa, asumislisää ja opintolainan valtiontakausta. Vanhempien tulot vaikuttavat opintotukiin joko vähentävästi tai korottavasti.
Opintorahaa ei myönnetä opiskelijalle, joka on oikeutettu lapsilisään. Koulumatkakustannukset opiskelija maksaa itse, mutta hän voi saada niihin Kelalta tukea, jos yhdensuuntainen koulumatka on vähintään 10 km ja kustannukset ylittävät kuukaudessa 54 euroa. Kaikki lukiolaiset on vakuutettu koulutuksenjärjestäjän tapaturmavakuutuksella.
Tarkempia ohjeita sekä tukien hakemuslomakkeita saa lukioiden opintotoimistosta, KELAn paikallistoimistosta ja verkkosivuilta tai www.opintopolku.fi.
-
Ylioppilaskirjoituksissa opiskelija käyttää omaa tietokonettaan. Opiskelijan käytettävissä on oma kannettava tietokone heti lukio-opintojen alussa.
-
Suomi toisena kielenä (S2) -kurssit on tarkoitettu opiskelijoille, joiden äidinkieli on muu kuin suomi. Heillä on oikeus osallistua äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeen sijasta suomi toisena kielenä -ylioppilaskokeeseen. Jatko-opintoja ajatellen molemmat kokeet ovat samanarvoisia. S2-kurssit järjestetään Kannaksen lukiossa.