Euroopan solidaarisuusjoukot- vapaaehtoistyö
Oletko 18–30-vuotias ja kiinnostunut lähtemään vapaaehtoistyöhön Eurooppaan? Euroopan solidaarisjoukkojen kautta sinulla on mahdollisuus lähteä 2–12 kuukaudeksi EU-tuettuun vapaaehtoispalveluun.
Euroopan solidaarisuusjoukot (European solidarity corps) tarjoaa mahdollisuuden kaikille 18–30-vuotiaille osallistua vapaaehtoispalveluun. Sinulta ei vaadita koulutusta, ammatti- tai kielitaitoa, vain halu sitoutua tekemään vapaaehtoistyötä kohdemaassa. Euroopan solidaarisuusjoukot-sivustolta saat lisätietoa vapaaehtoispalvelusta sekä muistakin ESC:n tarjoamista kansainvälisistä mahdollisuuksista.
Minne voi lähteä?
Maavaihtoehtoja ovat Belgia, Bulgaria, Espanja, Hollanti, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Makedonia, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tanska, Tsekin tasavalta, Turkki, Unkari ja Viro. Lisäksi EU-tuettuja vapaaehtoistyöhankkeita voidaan järjestää Itä-Euroopan, Kaukasuksen, Länsi-Balkanin ja Välimeren eteläpuolisissa maissa.
Miksi lähteä?
Vapaaehtoispalvelu tarjoaa mahdollisuuden saada kansainvälistä kokemusta, laajentaa osaamistaan ja työelämätaitoja sekä kasvattaa kielitaitoa. Vapaaehtoisena pääset työskentelemään paikallisen yhteisön hyväksi erilaisissa yhteisöissä ja järjestöissä. Työtehtäviä löytyy esimerkiksi lasten ja nuorten parista, ympäristön suojelusta sekä kulttuuriprojekteista. Vapaaehtoistyöstä saa loistavan lisän omaan CV:en.
Tarjolla oleva tuki
- lähtövalmennus ja apua käytännön järjestelyihin
- matkatuki kohdemaahan (osallistujan maksettavaksi saattaa jäädä pieni osa matkakustannuksista)
- kohdemassa tulovalmennuskoulutus ja säännöllinen mentorointi
- ilmainen asuminen järjestetään sekä ruokaraha kohdemaassa
- taskuraha
- mahdolliset viisumikulut ja oleskelulupamaksut
- tukea paikallisen kielen opiskeluun
- paluuvalmennus kotimaassa ja jatkosuunnitelmiin apua
Lähtemiseen tarvitset tukiorganisaation eli lähettävän tahon. Lahden nuorisopalvelut toimii lähettävänä sekä vastaanottavana tahona.
Lue myös blogistamme #YOUTHere! vapaaehtoispalveluhankkeen vapaaehtoisten toiminnoista ja fiiliksistä.
Nuorisovaihdot
Nuorisovaihto on kansainvälinen nuorisoryhmien tapaaminen. Nuoret suunnittelevat nuorisovaihdon yhdessä ohjaajien tukemina. Nuorisovaihdossa tutkitaan toiminnallisesti heitä kiinnostavaa aihetta ja opitaan ymmärtämään sitä paremmin.
Nuorisovaihdossa nuorten ryhmät kohtaavat ryhmiä muista maista. He tekevät yhteistyötä ja avartavat maailmankuvaansa kulttuureja vertailemalla ja itse valitsemastaan aiheesta oppien. Nuorisovaihto on tarkoitettu 13–30-vuotiaille nuorille.
Vaihdossa tulleet oppimistulokset asetetuista tavoitteesta, kokemukset, uudet tiedot ja taidot sekä asenteet käydään yhdessä läpi ohjaajien kanssa keskustellen. Keskustelua käydään myös koko ryhmän kesken erilaisia toimintamenetelmien avulla. Keskustelemalla nuoret pystyvät näkemään, mikä merkitys uusilla asioilla on heidän omaan elämäänsä.
Nuorisovaihtojen rahallinen tuki haetaan kansallisesta toimistosta, OPH:sta Erasmus+-ohjelmasta. Tuki kattaa toiminnoista syntyviä kuluja, joten nuorten rahallinen osuus jää usein pieneksi. Joskus on tarvetta jonkinlaiseen varainkeruun kattamaan esimerkiksi matkakuluja.
Pohjoismainen nuorten ystävyysviikko NOVU järjestetään vuorovuosin eri pohjoismaissa
Pohjoismainen nuorten ystävyysviikko on perinteikäs, 1940-luvulla alkanut tapahtumaketju Lahden pohjoismaisten ystävyyskaupunkien kesken. NOVU-nimellä viikkoa on järjestetty vuodesta 1988 saakka. Tapahtuma sijoittuu joka vuosi eri ystävyyskaupunkiin, joita Lahdelle ovat Akureyri Islannissa, Randers Tanskassa, Västerås Ruotsissa ja Ålesund Norjassa. Isäntäkaupunki valitsee viikolle oman teeman. Nuoret käsittelevät teemaa toiminnallisissa työpajoissa ja seminaareissa. Teemoja käsitellään mm. kulttuurisin keinoin, tanssin, musiikin, kuvataiteen ja draaman avulla. Ohjelmaan kuuluu myös kaikille yhteisiä tapahtumia ja retkiä. Toiminta suunnitellaan yleensä niin, ettei se vaadi osallistujilta erityistaitoja.
Tapahtuma järjestetään vuosittain kesä-heinäkuun vaihteessa. Viikon mittaiselle kaupunkileirille valitaan 17 iältään 16–20-vuotiasta nuorta kaikista pohjoismaisista ystävyyskaupungeista. Nuorten tukena on nuorisonohjaajia kaikista osallistuvista kaupungeista.
Vuoden teema ja hakuohjeet julkaistaan vuosittain kaupungin nettisivuilla. Hakuaika on helmi-maaliskuussa. Kaikki hakijat haastatellaan ja osallistujavalinnat tehdään viimeistään huhtikuussa. Osallistuminen on nuorille maksuton.