Hyppää sisältöön

Skididialogi

Kuuntele, älä luo ratkaisuja etukäteen.” 

Skididialogi on Lahdessa kehitetty, Erätauko-keskusteluun pohjautuva, lapsille ja nuorille suunnattu rakentavan keskustelun malli. Skididialogi kokoaa lapset, nuoret ja heidän parissaan toimivat ja asioista päättävät aikuiset tasavertaisina rakentamaan yhteistä ymmärrystä dialogin äärellä.

Skididialogissa tavoitteena on kuulla erilaisia ajatuksia ja kokemuksia  käsiteltävästä aiheesta ja sitä kautta lisätä yhteistä ymmärrystä. Skididialogia hyödynnetään kaupungin kehittämisessä, kun halutaan ymmärtää lasten ja nuorten kokemuksia käsiteltävästä aiheesta.

Skididialogia käytetään Lahdessa kaiken ikäisten lasten ja nuorten kanssa.

Skididialogin tavoitteet ovat:

  • Antaa aikaa aidon dialogin ympärille.
  • Lisätä ymmärrystä ja hyvinvointia.
  • Vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta.
  • Kehittää tunne- ja vuorovaikutustaitoja.
  • Luoda yhdenvertainen tapa osallistua ja vaikuttaa.

 

”Kiva keskustella dialogissa, jossa kaikki ovat oikeasti läsnä.”

Skididialogia käydään rakentavan keskustelun pelisäännöin. Keskustelua ohjaa Erätauko-koulutuksen saanut fasilitaattori ja kirjuri kirjaa keskustelua nimettömästi. Keskustelussa osallistujat istuvat ringissä ja ovat keskustelussa tasavertaisessa asemassa toisiinsa nähden. Varhaiskasvatuksen skididialogiin voi osallistua lasten lisäksi varhaiskasvatuksen henkilökuntaa, lasten huoltajia ja muita läheisiä.  Perusopetuksen skididialogissa osallistujina on oppilaiden lisäksi myös opettajia, koulunkäynninohjaajia, koulunuorisotyöntekijöitä, kaupungin viranhaltijoita, päättäjiä ja muita asiantuntijoita.

”Se, että oikeasti on mahdollisuus vaikuttaa parempaan koulutulevaisuuteen!”

Varhaiskasvatuksen Skididialogissa kaikilla lapsilla on mahdollisuus tuoda esiin omiin ajatuksiaan ja kokemuksiaan. Osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja voi oppia vain harjoittelemalla. Varhaiskasvatuksessa järjestetään Skididialogeja päiväkoti- ja ryhmäkohtaisesti yhteisiin ajankohtaisiin aiheisiin liittyen.  

Skididialogi-mallin mukaisesti lukuvuoden aikana peruskoululaisille järjestetään Lahden kaupungin perusopetuksen ja kaupungin Erätauko-verkoston yhteistyönä viisi dialogia: alueelliset dialogit syys- ja kevätlukukaudella, koulujen väliset dialogit syys- ja kevätlukukaudella sekä kerran vuodessa kaupunkitasoinen dialogi. Dialogien lisäksi keväisin järjestetään Kysy kaupunginjohtajalta -livelähetys, jossa peruskoululaiset pääsevät käymään keskustelua kaupunginjohtajan kanssa.

Skididialogi on tehty käytettäväksi!

Skididialogia saavat käyttää kaikki, jotka haluavat osallistaa lapsia ja nuoria sekä kuulla heitä aikuisten kanssa yhdessä käytävässä rakentavassa keskustelussa.

Järjestä Skididialogi, kun

  • haluat mahdollistaa erilaisten näkökulmien esille tuomisen rakentavasti ja sitä kautta lisästä yhteistä ymmärrystä.
  • lapset ja nuoret tuovat esille tarpeen keskustella aikuisten kanssa heitä koskevista ajankohtaisista asioista.
  • strategia- ja kehittämistyössä on tarve pysähtyä kuuntelemaan, minkälaisia ajatuksia lapsilla ja  nuorilla on käsiteltävistä asioista.
  • haluat mahdollistaa lasten ja nuoren sekä aikuisten välisen yhteisen dialogin.

Skididialogi toteuttaa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opetussuunnitelmien inklusiivisen toimintakulttuurin edistämistä. Varhaiskasvatuksessa toimitaan yhteisönä, jossa lapset ja henkilöstö oppivat yhdessä ja toisiltaan. Oppivassa yhteisössä on tilaa erilaisille mielipiteille ja tunteille. Lapsia ja henkilöstöä kannustetaan rohkeasti jakamaan ajatuksiaan ja kokeilemaan uudenlaisia toimintatapoja.  

Niin ikään Skididialogi toteuttaa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaista osallistumisen, vaikuttamisen ja kestävän tulevaisuuden rakentamisen laaja-alaista taitoa (L7): Osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja sekä vastuullista suhtautumista tulevaisuuteen voi oppia vain harjoittelemalla. Kouluyhteisö tarjoaa tähän turvalliset puitteet. Koulun tehtävänä on vahvistaa jokaisen oppilaan osallisuutta

Kun käytät Skididialogia, mainitsethan lähteenä Lahden kaupungin.

Jos kerrot Skididialogista sosiaalisessa mediassa, käytä tunnistetta #skididialogi ja #lahdenperusopetus. Instagramissa merkitse julkaisuun Lahden perusopetuksen tili @lahtipop.

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää Skididialogista ja kokemuksista?