Viimeinen jääkausi jätti jälkensä Suomen geologiaan. Jää ja sen sulamisvesi muokkasivat maata esimerkiksi painaen maankuorta lommolle, kuljettaen lohkareita ja kiviä, kasaten maa-aineksia ja sulattaen syvänteitä maisemaan. Tunnetuimmat jääkauden jälkeensä jättämät reunamuodostumat, Salpausselät, ulottuvat eteläisen Suomen poikki itä-länsi ja koillinen-lounas suuntaisesti ja ovat näyttävimmillään Lahden seudulla. Tälle veden muovaamalle, geologisesti merkittävälle alueelle on perustettu Salpausselkä Unesco Global Geopark.
Salpausselkä Geopark -alueen kunnat ovat Asikkala, Heinola, Hollola, Lahti, Padasjoki ja Sysmä. Geoparkin toimintaan kuuluvat geologisen tiedon levittäminen, kestävän matkailun ja kestävän elämäntavan kasvatuksen edistäminen sekä niin kansallinen kuin kansainvälinenkin verkostoituminen ja tiedonvaihto.
Salpausselkä Geoparkin ympäristökasvatustyöryhmä tuottaa Salpausselkä Geopark -alueen maastoon opetuskokonaisuuksia, joiden avulla ainutlaatuisen lähiympäristön erityispiirteet ja geologinen syntyhistoria tulevat kokemuksellisesti tutuiksi. Tavoitteena on tutustuttaa alueella kasvavat lähiympäristönsä luonnon ja kulttuurin erityispiirteisiin aina päiväkodista toisen asteen opintoihin saakka ja sitoa kestävä elämäntapa paikallisidentiteettiin ja paikkaan kuulumisen kokemukseen.