Lahden kaupunki hakee jäseniä vammais- ja vanhusneuvostoihin kaudelle 2025–2027
Vammais- ja vanhusneuvostot ovat kuntalain mukaisia kaupungin vaikuttamistoimielimiä.
Lahden kaupunki pyytää Lahdessa toimivilta
- vammais- ja pitkäaikaissairausyhdistyksiltä nimeämisehdotuksia vammaisneuvoston jäseniksi (6) ja varajäseniksi (6),
- eläkeläis- ja vanhustyön yhdistyksiltä nimeämisehdotuksia vanhusneuvoston jäseniksi (6) ja varajäseniksi (6).
Jäseniltä toivotaan halukkuutta osallistua ja vaikuttaa vammaisten ja pitkäaikaissairaiden tai ikääntyneiden kuntalaisten hyvinvointiin, osallisuuteen, palveluihin ja elinympäristöön.
Kaupunginhallitus asettaa vammais- ja vanhusneuvostot kesäkuun kokouksessaan. Kummassakin neuvostossa on lisäksi kaupungin luottamushenkilöitä (5).
Jäsenesitykset pyydetään toimittamaan 14.4.2025 klo 15 mennessä sähköpostitse Lahden kaupungin kirjaamoon: kirjaamo@lahti.fi
Lisätietoa: erityisasiantuntija Päivi Pitkänen
paivi.pitkanen@lahti.fi, p. 044 482 0590
Tavoitettavissa parhaiten 24.3 klo 9-11, 26.3 klo 14-16, 1.4 klo 14 -16
Vammaisneuvosto
Vammaisneuvosto on kaupungin viranomaisten ja sen alueella toimivien vammaisten henkilöiden, heidän omaistensa sekä vammaisjärjestöjen yhteistoimintaelin, joka valitaan kaupunginhallituksen toimikaudeksi.
Vammaisneuvosto pitää aktiivisesti yhteyttä Lahden päättäjiin ja toimii yhteistyössä Päijät-Hämeen kuntien vammaisneuvostojen kanssa. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa takaa sen, että vammaisten henkilöiden tarpeet ja näkökannat tulevat huomioiduiksi päätöksenteossa ja päätösten toteuttamisessa. Hyvänä esimerkkinä on julkisten tilojen ja rakennusten sekä asuntojen suunnittelu ja miljöörakentaminen vammaisille henkilöille sopiviksi.
Yhdenvertaisuus
Vammainen henkilö on yhdenvertainen yhteiskunnan jäsen. Yhteiskunnallinen yhdenvertaisuus tarkoittaa oikeutta:
- esteettömään liikkumiseen
- koulutukseen
- tarpeellisiin apuvälineisiin
- mielekkääseen työhön
- virikkeelliseen vapaa-aikaan
- sekä valinnanvapautta koulutuksen ja ammatin suhteen.
Itsenäinen elämä
Jokaisella on oikeus itsenäiseen ja täysipainoiseen elämään. Tämän saavuttamiseksi tulee yhteiskunnan huomioida vammaisten ja ikääntyneen väestön tarvitsemat erityistarpeet rakennus- ja ympäristösuunnittelussa, erityisesti julkisissa rakennuksissa, virastoissa, julkisissa kulkuvälineissä ja yleisillä väylillä. Lisäksi tarvitaan yksilöllisiä tukitoimia, kuten kuljetus- ja tukipalvelua sekä joustavaa kotiin saatavaa palvelua.
Vaikuttaminen
Vammaisneuvosto pitää aktiivisesti yhteyttä Lahden päättäjiin. Yhteistyö eri toimialojen kanssa takaa sen, että vammaisten henkilöiden tarpeet ja näkökannat tulevat huomioiduksi päätöksenteossa ja päätösten toteuttamisessa. Hyvänä esimerkkinä yhteistyöstä on julkisten tilojen ja rakennusten suunnittelu, miljöörakentaminen sekä asuntojen suunnittelu vammaisille henkilöille sopiviksi. Lahden kaupungin vammaispoliittisen ohjelman toteutumisen seuranta on yksi vammaisneuvoston tärkeimmistä tehtävistä.
Yhdistykset ja yhteistyö
Lahdessa toimivat vammaisyhdistykset ovat erityinen voimavara. Vammaisneuvosto ja vammaisyhdistykset tekevät työtä eri vammaisryhmille tärkeiden asioiden hoitamiseksi, sekä toimivat asiantuntijoina vammaisuuteen liittyvissä kysymyksissä.
Vammaisneuvoston kokouspäivät
Kevään 2025 kokouspäivät ovat 23.1., 27.2., 27.3., 29.4. ja 23.5.2025. Kokoukset alkavat klo 16.30.
Vammaisneuvoston muistiot 7.10.2021 jälkeen