Hanke vahvistaa Lahden kaupunkiseudun edelläkävijyyttä, kilpailukykyä ja vetovoimaa suurten kotimaisten ja kansainvälisten tapahtumien kotikaupunkina. Samalla tuetaan suurtapahtumiin liittyvää pk-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä, uuden ympärivuotisen liiketoiminnan syntyä sekä verkostoitumista. Osana hanketta laaditaan suunnitelma tapahtumainfran kehittämiselle ja luodaan vapaaehtoisresurssi-malli.
Lahti Host City – uuden ajan edelläkävijä suurtapahtumissa
Liity tapahtumien yrittäjäverkostoon!
Otamme käyttöön Tavata-alustan, joka mahdollistaa tapahtumatoiminnan ympärillä eri tahojen entistä helpomman keskinäisen verkostoitumisen.
Kenelle? Kaikille tapahtumajärjestäjille, muille yrittäjille ja eri sidosryhmille.
Miksi? Tavoitteena on, että niin tapahtumien tekijät kuin tapahtumiin tai tapahtumakävijöille tuotteitaan tai palveluitaan tarjoavat muut tahot entistä paremmin löytäisivät toisensa ja käynnistäisivät yhteistyön.
Verkoston ylläpidosta vastaa Lahden kaupungin tapahtumapalvelut ja se käynnistetään osana Lahti Host City -hanketta. Kukin mukaan liittyjä vastaa itse oman profiilinsa sisällöstä ja tiedon oikeellisuudesta. Käyttäjille verkosto on maksuton. Verkostosta voi myös halutessaan irtautua koska tahansa.
Verkosto on suljettu ja siihen liittymiseen tarvittavan kutsun liittymiskoodeineen pääsee tilaamaan itselleen oheisesta linkistä.
Verkoston käynnistysvaiheessa järjestämme teamsissä infoja, joissa neuvotaan alustan käytössä. Ensimmäiset sovitut infot ovat:
torstaina 30.1.2025 klo 15
tiistaina 4.2.2025 klo 9
torstaina 13.2.2025 klo 14
Voit valita itsellesi sopivan ajankohdan samalla, kun teet liittymispyynnön linkistä.
Liittymispyyntö tapahtumien yrittäjäverkostoonProjektin tiedot
Projektin nimi: Lahti Host City -uuden ajan edelläkävijä suurtapahtumissa
Projektiaika: 1.3.2023-28.3.2025
Kokonaisbudjetti: 265 300 €, josta EU-rahoitusta 159 179 €
Rahoittaja: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Toteuttaja: Lahden kaupungin tapahtumapalvelut
Ekosysteemiyhteistyö
-
Tapahtumien ekosysteemit ovat valtaisia toimijoiden viidakoita, joita kukin tapahtumanjärjestäjä osaltaan hallinnoi. Kenellä on lopulta tapahtumaoikeudet näpeissään ja millaisen kehyksen ne antavat tapahtuman kaupalliselle hyödyntämiselle. Millä tavoin tapahtumanjärjestäjä voi luoda arvoa ekosysteemin toimijoille; millaisia myynti- ja näkyvyyslupauksia se voi antaa?
9. joulukuuta 2024 järjestetty työpaja oli suunnattu sekä tapahtumajärjestäjille että tapahtumien liiketoimintamahdollisuuksista tai kumppanuuksista kiinnostuneille eri alojen yrittäjille ja muille toimijoille. Eri toimijoiden keskinäinen vuoropuhelu edesauttaa keskinäistä ymmärrystä, lisää yhteistyön mahdollisuuksia ja toisaalta tuo kaikenlaiset tapahtumat näkyvämmiksi kaupungissamme. Tilaisuus oli siis samalla hyvä mahdollisuus eri toimijoille tavata ja tutustua toisiinsa.
-
Marraskuussa 2024 viikoilla 46 ja 47 järjestettiin 2 osainen kokonaisuus, jonka tavoitteena oli alustusten ja työpajatyöskentelyn avulla keskustellen inspiroida ja edistää keinoja, joilla erilaiset yritykset ja yrittäjät sekä muut toimijat voisivat käytännössä hyödyntää tapahtumien liiketoimintamahdollisuuksia.
Osa 1 järjestettiin Malskilla sekä keskiviikkona 13.11. että torstaina 14.11.
osa 2 järjestettiin Lahden kaupungintalolla Paasikivisalisa sekä keskiviikkona 20.11. että torstaina 21.11.
-
Osana Lahti Host City -hanketta järjestettiin Tapahtumainfo 2024 alueen tapahtumatoimijoille ja Fellmanniaan kerääntyikin runsaasti alan ammattilaisia kuulemaan viimeisimpiä tapahtumauutisia.Aiheina olivat mm. tapahtumapalveluiden ajankohtaiset asiat, viranomaisyhteistyö ympäristöluvissa, tapahtumien vapaaehtoispankin mahdollisuudet, 3D-mallintaminen tapahtumajärjestäjän apuna, tapahtumien saavutettavuus ja erilaisten yrittäjien osallistaminen tapahtumissa.
-
Lahden kaupungintalolle kokoontui iso joukko kuulijoita Lahti Host City -hankkeen Yrittäjäiltaan. Illan aikana kuultiin puheenvuoroja mm. Tapahtumateollisuus ry:n toimitusjohtaja Sami Kermanilta, joka kertoi siitä, mitkä kaikki alat voisivat luoda liiketoimintaa tapahtumien ympärille. Visit Lahden toimitusjohtaja Raija Forsman puolestaan avasi tarkemmin matkailun ja tapahtumien tiivistä yhteyttä toisiinsa. Lisäksi kuulimme yrittäjätarinan Ihana Dessinerin Mirvalta ja Virveltä, jotka rohkeasti ovat lähteneet toteuttamaan uusia liikeideoita tapahtumien parissa.
Illan aikana saatiin myös runsaasti palautetta ja ideoita eri sidosryhmiltä ja näiden pohjalta syksyn 2024 aikana järjestetään työpajoja ja koulutuksia, joiden tavoitteena on parantaa yrittäjien keinoja hyödyntää tapahtumien liiketoimintamahdollisuuksia.
Tapahtumista lisää liiketoimintaa yrittäjäilta Instagramissa
Tapahtumainfran kehittäminen
-
Rambol fasilitoi työpajan, jossa aiheena on ollut Lahden Urheilukeskuksen houkuttelevuus ja ympärivuotinen käyttö.
Työpajassa kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja maailmalla sijaitsevista kohteista ja kokemuksista. Lisäksi ideoitiin tulevaa ryhmätöiden merkeissä.Työpaja toteutettiin yhteistyössä Sustainable Sport-hankkeen kanssa.
Tapahtumien vapaaehtoiset
-
Osana Lahti Host City -hankkeen Tapahtumien vapaaehtoispankkia on kehitetty vapaaehtoisille suunnattu asiakaspalvelukoulutus, jota pilotoitiin ensimmäisen kerran Vinfast IRONMAN 70.3 MM-kisojen vapaaehtoiskoulutuksissa elokuussa 2023. Koulutusta on hyödynnetty myös vuonna 2024 Salpausselän kisojen ja Lippupallon MM-kisojen vapaaehtoiskoulutuksissa.
-
Osana opinnäytetyötään ’Vapaaehtoisten johtaminen urheilutapahtumissa’ LAB ammattikorkeakouluopiskelija Paula Nikula toteutti erinomaisen oppaan tapahtumien vapaaehtoisten tiiminvetäjille, joka on nyt kaikkien käytettävissä. Paualla on itsellään laajaa kokemusta niin vapaaehtoisuudesta kuin tapahtumatyöstä ja opas onkin erittäin hyvä apuväline kaikille vapaaehtoisten kanssa tapahtumissa työtä tekeville.
Oppaan voit ladata https://www.lahti.fi/tiedostot/vapaaehtoiset-tapahtumissa-opas-tiiminvetajalle/
Paulan omia ajatuksia voit lukea tapahtumien vapaaehtoisten tiiminvetäjän opas/ LinkedIn
Lisätiedot
-
Tiina Kulmalahti
Projektipäällikkö