Kiertotalouden edelläkävijä Lahti
Johtavassa ympäristökaupungissa työskennellään aktiivisesti kiertotalouden edistämiseksi. Tavoitteenamme on olla kokonaan jätteetön kestävän kulutuksen kaupunki vuonna 2050.
Johtavassa ympäristökaupungissa työskennellään aktiivisesti kiertotalouden edistämiseksi. Tavoitteenamme on olla kokonaan jätteetön kestävän kulutuksen kaupunki vuonna 2050.
Kiertotaloudella tarkoitetaan sellaista talousmallia, jossa tuotteita, materiaaleja ja muita resursseja hyödynnetään tehokkaasti ja kestävästi. Materiaalit ja niiden arvo säilyvät kierrossa mahdollisimman pitkään, kun tuotteita käytetään yhä uudelleen. Periaatteena on, että jätteen syntyminen minimoimaan.
Lue blogi: Kiertotalous ei ole pelkkää kierrätystäKiertotalous tuottaa taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia ympäristön kantokyvyn rajoissa sekä tuo uusia mahdollisuuksia liiketoiminnalle ja uusille työpaikoille. Lahden alueelta löytyy useita kiinnostavia kiertotalouteen perustuvan liiketoiminnan esimerkkejä.
Päijät-Hämeen Viljaklusterin yritykset ovat kiertotalouden edelläkävijöitä. Klusteriyritykset pyrkivät jatkuvasti pienentämään toimintansa ympäristövaikutuksia.
Lahden tehdas on maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta, kauran kuorista.
Hartwallin ja Lahti Energian rakentama, ainutlaatuinen biokaasulaitos on avattu kesällä 2023. Puhtaasti paikallisella kiertotaloudella toimiva laitos tuottaa energiaa oluenpanemisessa sivutuotteena syntyvästä mäskistä.
Ympäristötavoitteet ja liiketoiminta kohtaavat Kujalan käsittelykeskuksen yritysekosysteemissä, joka on ainutlaatuinen esimerkki kiertotaloudesta. Yritykset hyötyvät keskinäisestä yhteistyöstä – toistensa sivuvirtatuotteista, tiedosta ja osaamisesta.
Salpakierto Oy on 9 kunnan omistama osakeyhtiö, joka huolehtii jätelain mukaisista yhdyskuntajätehuollon palvelutehtävistä omistajakuntiensa alueella.
Labio Oy:n kaasutus- ja kompostointiprosessi hyödyntää raaka-aineina biojätettä ja puhdistamolietettä.
Salpamaa Oy kierrättää maa- ja kiviaineksia uusioraaka-aineeksi ja ohjaa niitä hyödynnettäväksi rakentamisessa.
Tarpaper Recycling Finland Oy:n kierrätyslaitoksella jalostetaan purkubitumia ja kattohuopatehtaiden ylijäämämateriaaleja. Kierrätysraaka-aineista valmistettu murske ohjataan asfalttiteollisuuden käyttöön.
Putretti on kehitetty Labio Oy:n tuottamasta kompostista ja Lahti Energia Oy:n puun polton yhteydessä syntyvästä puupohjaisesta tuhkasta. Raaka-aineet tulevat siten läheltä, Lahden talousalueelta.
Kiertotalous on tehokas keino ilmastotyössä. Se mahdollistaa muutosta, joka tarvitaan luonnonvarojen käytön, tuotteiden valmistuksen, kuljetuksen ja jätehuollon haitallisten ympäristövaikutusten minimoimiseksi.
Fisu-verkosto on resurssiviisautta tavoittelevien 11 edelläkävijäkunnan joukko. Kunnat ovat sitoutuneet verkoston yhteisiin resurssiviisaustavoitteisiin: ei päästöjä, ei jätettä, ei ylikulutusta. Tavoitteena on saavuttaa tavoitteet viimeistään vuoteen 2050 mennessä.
Lahden kaupunki on osallistunut kiertotaloutta edistävän vapaaehtoisen green deal -sitoumuksen valmisteluun. Sitoumuksen valmistelussa on ollut mukana yli 80 toimijaa, kuten Lahden lisäksi muita kaupunkeja, maakuntia, yritys- ja toimialajärjestöjä, metsäteollisuuden yrityksiä sekä rakentamisen alan toimijoita. Myös Päijät-Hämeen Liitto on ollut mukana valmisteluprosessissa.
Lahti on mukana EU:n 100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia -ohjelmaan. Mukaan valitut kaupungit saavat räätälöityä tukea ilmastosopimuksen laatimiseen ja toteutukseen.
Päijät-Hämeen tiekartta kohti kiertotaloutta julkaistiin vuonna 2017 Suomen ensimmäisenä maakunnallisena tiekarttana. Tiekarttaa on päivitetty vuonna 2021 ja vuonna 2024 sen tavoitteet yhdistettiin ilmasto- ja luontotavoitteiden kanssa Päijät-Hämeen vihreän siirtymän ohjelmaan.
Päijät-Häme on valittu EU:n kiertotalousaloitteen kärkiryhmään. EU:n Circular Cities and Regions Initiative (CCRI) on alueille ja kaupungeille suunnattu kehittämisohjelma, joka edistää vihreää siirtymää.
JunnuYliopistossa tarjotaan kaikille Lahden 3.-luokkalaisille suunnattu kiertotalouden opetuskokonaisuus. Lahden JunnuYliopisto on Lahden kaupungin, Helsingin yliopiston, LAB-ammattikorkeakoulun, LUT-yliopiston sekä Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen yhdessä toteuttama, varhaiskasvatuksesta lukiokoulutukseen ulottuva ainutlaatuinen tiedekasvatuspolku.
Kiertotalous-Suomi kokoaa kiertotalouden osaajien verkostoa, johon kuuluvat mm. yritykset, tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, kunnat, alueet sekä erilaiset verkostot ja etujärjestöt. Kiertotalous-Suomi myös kokoaa keskeisiä kiertotalouden parissa toimivia palveluita yhteen ja tukee eri toimijoita oman kiertotalouspolun löytämisessä.
Maailman ensimmäinen kansallinen kiertotalouden tiekartta julkaistiin syksyllä 2016 Helsingissä Sitran johdolla. Sitra on aktiivisesti tuottanut uutta merkittävää tietoa kiertotaloudesta.
Jenni Rahkonen
Ympäristökoordinaattori
Satu Virtanen
Kiertotalousasiantuntija
Päivi Sieppi
Ympäristöneuvontapäällikkö
Sari Knuuti
Kestävän kehityksen ohjaaja
Juha Kapanen
Erityisasiantuntija