Hyppää sisältöön

Lisää niittyjä Lahteen luonnon ja ihmisten iloksi

Lahdessa on yhteensä lähes 370 hehtaaria niittyisiä alueita eri puolilla kaupunkia. Kaikki eivät ole värikkäitä kukkaniittyjä, mutta kaikki niittyisät alueet ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Kaupunkiniityt luokitellaan niiden erityispiirteiden perusteella, ja kunnossapito perustuu hoitoluokan määrityksiin. Niittoajankohdat on suunniteltu yleisimmin kukkivien kasvien mukaan.

Niityt ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Niittyjen monipuolinen kasvilajisto houkuttelee paikalle pölyttäjiä, joita seuraavat linnut ja nisäkkäät. Kun lisäämme niittyjä, voimme tehokkaasti vastustaa luontokatoa ja edistää luonnon monimuotoisuutta.

Niityt ovat tärkeitä myös virkistyskäytön, maiseman estetiikan ja kulttuuriperinnön säilymisen kannalta. Lisäksi ne tukevat hulevesien hallintaa ja tasaavat sään ääriolosuhteita. Niityt ovat siis monipuolisia ja monin tavoin hyödyllisiä ekosysteemejä.

Niittyverkoston kehittäminen

Kehitämme kaupungin niittyverkostoa vuonna 2019 valmistuneen selvityksen perusteella. Alueiden muuttaminen tavoitetilaan kestää useita vuosia. Lähiasukkaita kuullaan muutostöiden yhteydessä aluekohtaisesti.

Tutustu Lahden niittyverkostoselvitykseen

Kaupungin niityt

  • Arvoniityt ovat kulttuuriperinteen, maiseman tai luonnon monimuotoisuuden kannalta merkittäviä. Lahden arvoniittyjä ovat Jumperinniitty, Juottokallionpuisto, Jyrkkärinteenpuisto, Kampusraitti, Lounaanpuisto, Hainikkalanpuisto (Paakkolanmäki), Takkulan niitty ja Taronmäki/Tarolanniitty.

  • Maisemapelloilla kasvatetaan esimerkiksi auringonkukkaa tai muita maisema- ja pölyttäjäystävällisiä kasveja. Lahden maisemapeltoja on Purorinteessä (kaksi aluetta) ja Tienhaaranpuistossa.

  • Käyttöniittyjä ovat esimerkiksi katuviheralueiden ja puistojen reuna-alueet kuten Sepänniemenpuisto Ahtialassa ja osa Launeen keskuspuistosta. Käyttöniityt niitetään kolme kertaa kesässä.

  • Maisemaniittyjä ovat muun muassa Pajapelto Ala-Okeroisissa sekä Mettäsmäenpuisto Karistossa. Maisemaniityt niitetään kahdesti kesässä.

  • Keskeisissä puistokohteissa kuten Mukkulan Kartanonpuistossa ja Pikku-Vesijärvenpuistossa vähennämme leikkuuta puuryhmien juuristoalueilla, mikä puolestaan vähentää maan tiivistymistä näillä alueilla.

Lue lisää aiheesta

  • Puistot ja viheralueet tekevät Lahdesta vehreän ja viihtyisän. Kadunvarsien lehmukset luovat kaupunkiin bulevardimaista tunnelmaa.

    Siirry sivulle Puistot ja viheralueet

  • Niitty-sana tarkoitti alun perin karjan talvirehuksi niitettyä aluetta. Sanan merkitys on myöhemmin muuttunut. Nykyisen määritelmän mukaan niityt ovat heinä- ja ruohokasvillisuutta kasvavia avoimia, kokonaan puuttomia tai puoliavoimia alueita, joita hoidetaan niittämällä tai laiduntamalla. Niityt voivat olla kauniita kukkivia ketoja, moninaisia tuoreita niittyjä tai erilaisia kosteikkoalueiden kuten järven-, joen- tai merenrannan niittyjä.

  • Niittyjen runsas lajikirjo tekee niistä arvokkaita ympäristöjä. Niityt ovat tärkeitä elinympäristöjä kasvien lisäksi useille lintu-, nisäkäs- ja hyönteislajeille. Esimerkiksi useat uhanalaiset perhoslajit sekä elintärkeät pölyttäjähyönteiset viihtyvät niityillä.

    Niittyjen lisääminen on hyvä vastatoimi luontokatoa vastaan. Suomen lajien uhanalaisuusarvioinnin 2019 mukaan avoimien alueiden sulkeutuminen on monen lajin uhanalaisuuden tai häviämisen ensisijainen syy.

    Niityt ovat lisäksi tärkeitä virkistyskäytön, maiseman estetiikan ja kulttuuriperinnön säilymisen kannalta. Niityt auttavat myös hulevesien hallinnassa ja sään ääriolosuhteiden tasaamisessa.

  • Kukkaniityn perustaminen vaatii pohjatyötä ja kärsivällisyyttä. Valoisuus, maaperä, ja kosteus ovat olennaisia tekijöitä kasvupaikan valinnassa, ja alue tulee valmistella huolellisesti ennen siementen kylvöä. Huomioi monivuotisten ja yksivuotisten siementen erilaiset tarpeet.

    Tutustu ohjeiseiin: Kukkaniityn perustaminen (niittysiemen.fi)

    Lue uutinen: Pallaksenpuistoon perustetaan kukkiva niitty (9.9.2022)

  • Voit antaa palautetta kaupungin palveluista, toiminnasta ja päätöksenteosta tai tehdä aloitteen kunnan toimintaa koskevissa asioissa.

    Siirry antamaan palaute