Luontopositiivinen Lahti
Luontopositiivinen elämä tuottaa luonnolle enemmän hyötyä kuin haittaa, ja toiminnan nettovaikutus luontoon on positiivinen. Lahti kehittää parhaita käytäntöjä luontokadon torjumiseksi tavoitteena luontopositiivinen elämä.
Luontopositiivinen elämä tuottaa luonnolle enemmän hyötyä kuin haittaa, ja toiminnan nettovaikutus luontoon on positiivinen. Lahti kehittää parhaita käytäntöjä luontokadon torjumiseksi tavoitteena luontopositiivinen elämä.
Ympäristön ja ihmisen hyvinvointia voidaan edistää samoilla toimilla. Luontoaskel terveyteen on Lahden seudun terveys- ja ympäristöohjelma vuosille 2022–2032.
Luontopositiivisuus on vielä monelle uusi termi. Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa, että luonnolle tuotetaan enemmän hyötyä kuin haittaa. Tällä hetkellä ihmisen toiminta haittaa luontoa yli sen kestokyvyn.
Lahden kaupunginvaltuusto teki 7. lokakuuta merkittävän päätöksen, jonka mukaan Lahti tavoittelee luontopositiivisuutta vuoteen 2030 mennessä.
Lahden kaupunki järjestää tänä vuonna 2024 kolme isoa keskustelutilaisuutta luontopositiivisuudesta. Tule mukaan kuulemaan ja osallistumaan! Luontotyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä laajan kumppanijoukon kanssa. Yhteinen tavoitteemme on luontopositiivinen elämä.
Kaupunkien ja kuntien luontotyön asiantuntijat kokoontivat Lahden Malskille torstaina 15.2. klo 10.00–17.00. Tapahtuman pääpuhuja Cristina Gómez Garcia Reyes johtaa Maailman talousfoorumin Luontopositiiviset kaupungit -aloitetta.
Katso tallenne tapahtumasivulta.
Siirry tapahtumasivullePaneelikeskustelu luontopositiivisuudesta SuomiAreenalla Porissa ja livenä verkossa 26.6. klo 10-10.45. Aiheena: Voiko kaupunkien elinvoima syntyä luontopositiivisuudesta?
Katso keskustelun tallenne MTV Katsomossa (edellyttää kirjautumista). Keskustelu alkaa kohdasta 5:15: Voiko kaupunkien elinvoima syntyä luontopositiivisuudesta? (mtv.fi)
Katso puhujat ja tapahtuman lisätiedot
Luontoaiheinen keskustelu jatkuu Hyvin sanottu -keskustelufestivaaleilla 27.–28.9.2024 Lahden Sibeliustalossa.
Festivaalin tarjoaa mahdollisuuksia yhteiseen, rakentavaan keskusteluun ja lisää osallistumisrohkeutta yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Lahdessa on käytetty Erätauko-menetelmää työntekijöiden osallistamisessa ja sidosryhmätyössä vuodesta 2018. Palaute ja tulokset keskusteluista ovat olleet innostavia. Innostavien palautteiden ja tulosten myötä olemme luoneet Monttu auki -keskustelutapahtuman sekä oman Skididialogi-mallin. Nyt saamme jatkoa näille yhteisöllisille tapahtumille Hyvin sanottu -keskustelufestivaalien myötä.
Siirry tapahtumasivulleLuonnonsuojelualueiden pinta-ala
Etäisyys lähimmälle viheralueelle
Toimielinten käsittelyyn on menossa useita luontoon liittyviä ohjelmia syksyllä 2024. Näihin kuuluvat kaupunkipuulinjaus, luonnonsuojeluohjelma, metsänhoidon periaatteet, pohjavesialueiden suojelusuunnitelma sekä viheralueohjelma. Kaikki ohjelmat tähtäävät toimenpiteillään kaupungin luonnon turvaamiseen ja kehittämiseen.
Edistämme kaupunkipuiden arvostusta ja varmistamme, että Lahti tunnetaan jatkossakin upeista lehmuksistaan ja monista muista puulajeistaan kaduilla ja puistoissa. Kaupunkipuulinjaus täydentää viheralueohjelmaa ja korostaa puiden hyvinvoinnin edellytyksiä.
Turvaamme luonnon monimuotoisuuta ja säilytämme asumisviihtyvyyden kannalta tärkeät luontoalueet. Vaalimme Lahden luonnon erityispiirteitä ja harvinaisuuksia sekä täydennämme nykyistä suojelualueverkostoa.
Hoidamme kaupungin metsiä niin, että metsät kestävät paremmin ilmastonmuutosta ja sen myötä leviäviä tuholaisia. Metsänhoidolla ylläpidämme niin luonnon ekosysteemipalveluita kuin virkistyskäyttöä ja viihtyvyyttäkin.
Turvaamme vedenhankinnalle tärkeät pohjavesivarannot ja niiden laadun. Lahti sijaitsee Suomen suurimpien pohjavesivarantojen päällä, ja meillä on 15 vedenoton kannalta tärkeää pohjavesialuetta, jotka kattavat noin 14 prosenttia kaupungin pinta-alasta.
Määrittelemme pitkän tähtäimen suunnitelmat kaupungin viheralueiden kehittämiselle ja ylläpidolle. Huomioimme kaupungin ympäristötavoitteet ja hyödynnämme uusinta tietoa, jota on saatu käyttöön liittyen esimerkiksi hiilensidontaan, kiertotalouteen sekä luonnon monimuotoisuusarvojen ja lahopuun määrän sekä luonnon terveysvaikutusten merkitykseen.