Hyppää sisältöön

Mok-viikko Liipolassa

Nelosten MOK-viikko Liipolassa

Liipolan koulussa vietettiin 11.10.-15.10.2021 koko kaupungin yhteistä MOK-viikkoa, jonka aiheena oli Lahti ympäristöpääkaupunkina. Eri luokka-asteilla ympäristön suojelun teemaan syvennyttiin monin erilaisin, innostavin tavoin. 4abc-luokkien ympäristöviikon oppimiskokonaisuudessa tutustuttiin muun muassa siilin elinolojen vaikeutumiseen ilmastonmuutoksen johdosta.

Seuraavassa neljänsien luokkien oppilaiden mietteitä MOK-viikon aikana opitusta ja koetusta.

Mok-viikko on monialainen oppimiskokonaisuus, ja sitä vietettiin ma 11.10. – pe 15.10. Mok-viikon aiheena oli ympäristön suojeleminen. Me puhuttiin miten Lahti on vuoden 2021 ympäristöpääkaupunki. Mok viikolla me opeteltiin tietämään että 96% maailmasta on ihmisten rakentamaa aluetta ja 4% on eläinten aluetta. Perjantaina oli koulun aikana ympäristötyöpaja tuossa koulun pikku metsässä, missä oltiin pareittain ja toisella oli silmät kiinni ja piti kokeilla kädellä tunnistaako sitä mitä on edessä. Siellä me myös tehtiin kaikenlaisia teoksia metsään esim. pesäpaikkoja eläimille.

Me oppilaat Liipolan koulussa puhuttiin siilistä ja miten me voidaan auttaa siilejä. Luettiin tietoteksti siilistä, milloin siili menee talvihorrokseen, mitä siili saa syödä ja mitä ei, ja me myös teimme siili aiheisen ajatuskartan. Lisäksi puhuttiin miten vaikea tämän vuoden kesä on ollut siileille. Kesät ovat lian kuivia joka johtaa pitkään vaeltamiseen etsiä ruokaa. Jos näät siilin päivällä niin sillä ei ole kaikki hyvin. Silloin voit antaa vettä. Siilille ei saa antaa maitoa eikä mitään ihmisten ruokaa. Siilille saa antaa vettä ja kissan märkämuonaa ja kissan kuivaraksuja, mutta jos annat siilille kissan kuivaruokaa niin se pitää ensimmäiseksi laittaa veteen liottumaan että siitä tulee pehmeää. Koska jos siili syö kuivia kissan raksuja niin siilin mahassa se voi turvota sen mahaan ja se voi kuolla siihen niin siksi sen pitää olla märkää.

Sitten puhuttiin kanssa siilin talvipesästä ja miten ilmastonmuutos vaikuttaa siilin talvihorrokseen. Myös me opittiin tietämään että siilin elämä on tosi vaikeeta, koska siilin on vaikeeta horrostaa kun se herää. Talvet myös kestää vähemmän aikaa kuin ennen. Meidän koulu on auttanut sillä tavalla että 4abc luokat tekivät siilin talvipesät. Se siilin pesä on puulankuista tehty pieni mökki, ja jos haluat tehdä siilin pesän niin sinulla pitää olla puulankkuja, nauloja ja multa seosta. Tärkeetä on että pitää olla turvakäytävä, että kettu ei saa kuonollaan otettua siiliä kiinni. Me tehtiin ne sen takia että Suomen talvista on tullut lämpimämpiä ja jos ei oltaisi tehty niin jos talvella sataisi lunta ja olisi pakkasta ja sitten tulisi nollaan ja sitten miinusta ja sitten nollaa, niin siili herää siihen että sen päälle sataa vettä.

Koulussa olemme tehneet käsityössä pehmosiilejä. Ne on ryijytöitä, säkkikankaasta tehty ja normi kankaasta. Siilin teko kestää aika kauan mutta sitten sen saa viedä kotiin.

Lisäksi me piirrettiin kuvia meidän tekemistämme siilin pesistä.