Hyppää sisältöön

Työkokeilu

Työkokeilu on tarkoitettu työnhakijan tueksi tilanteissa, joissa hän pohtii ammatti- ja uravaihtoehtojaan tai on palaamassa takaisin työelämään. Työkokeilu on hyvä mahdollisuus sekä työnhakijalle että työnantajalle. Työkokeilu on työllistymistä edistävä palvelu, jonka aikana työuraansa suunnitteleva työkokeilija saa vahvistusta tuleviin uravalintoihinsa tekemällä töitä aidossa työympäristössä, ja samalla työnantaja pääse tutustumaan työkokeilijan osaamiseen. Työkokeilu ei ole työsuhde, eikä sen ajalta makseta työkokeilijalle palkkaa.

Työkokeilun kesto

Työkokeilun kesto vaihtelee työnhakijasta riippuen, sillä työkokeilulle asetetut tavoitteet ja työkokeilijoiden tilanteet vaihtelevat. Työkokeilu voi kestää samalla työnantajalla enintään kuusi kuukautta. Kunnan tehtävissä työkokeilu voi kestää 12 kuukautta, mutta työtehtävien on vaihduttava kuuden kuukauden jälkeen.

Työkokeilun päivittäinen ja viikoittainen tuntimäärä vaihtelevat työkokeilijan tilanteesta riippuen. Työkokeilua voidaan järjestää päivässä 4–8 tuntia ja sitä voi olla enintään viitenä päivänä viikossa. Työkokeilu voi sijoittua eri vuorokaudenaikoihin sekä viikonlopuille, jos ne ovat tyypillisiä työaikoja kokeiltavassa työssä.

Muuta huomioitavaa

Työllisyyden kuntakokeilu ja TE-toimistot valvovat työkokeiluja, ja varmistavat, että työkokeilusta ei koidu sen järjestävälle taholle kilpailuetua.