Hyppää sisältöön
Ihmisiä kokoushuoneessa

Osaamisen kehittäminen

Osaamisen kehittäminen on tärkeää erityisesti silloin, kun olet työttömänä tai etsit uutta työtä. Opiskelemalla pidät yllä ja kehität ammattitaitoasi ja parannat mahdollisuuksiasi työllistyä tai vaihtaa kokonaan alaa.

Työvoimakoulutusta järjestetään aloille, joilla on suurin tarve työntekijöistä. Oppisopimus mahdollistaa ammatin hankkimisen työn ohessa ja sopii kaikenikäisille. Tutustu myös mahdollisuuksiisi opiskella työttömyysetuudella.

  • Työvoimakoulutuksesta saat ammatillisia taitoja ja valmiuksia, jotka edistävät työllistymistäsi joko nykyiselle tai kokonaan uudelle alalle. Koulutusta järjestetään aloille, joilla on suurin tarve työntekijöistä.

    Työvoimakoulutukset on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alla oleville. Koulutukset ovat aikuiskoulutusta, joten ne on suunnattu yli 20-vuotiaille.

    Työvoimakoulutus voi olla perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkintokoulutuksen tutkinnon osia, jatko- tai täydennyskoulutusta, yrittäjyyskoulutusta tai kotoutumiskoulutusta. Työvoimakoulutuksessa voi suorittaa myös työssä tarvittava kortteja tai lupia, kuten hygieniapassin tai työturvallisuuskortin, mutta vain silloin, jos sen katsotaan olennaisesti edistävän työllistymistä.

    Työvoimakoulutus on osallistujille pääosin ilmaista. Jos kuitenkin koulutukseen liittyy esimerkiksi viranomaismaksuja tai kortin saantiin liittyviä kustannuksia, osallistuja maksaa ne itse.

    Työvoimakoulutuksen aikana osallistujalla on oikeus samaan työttömyysturvaan kuin työttömänä ollessaan.

    Lue lisää työvoimakoulutuksesta ja siihen hakemisesta:
    Työvoimakoulutus (työmarkkinatori.fi)

  • Oppisopimus tarjoaa sinulle mahdollisuuden kouluttautua ammattiin työpaikalla, oppia uutta ja kerryttää työkokemusta. Oppisopimus on koulutussopimus, jonka solmit koulutuksen järjestäjän ja työpaikan kanssa. Oppisopimus sopii sekä määräaikaisessa että myöskin vakituisessa työsuhteessa oleville työntekijöille, jotka haluavat kehittää osaamistaan ja hankkia uuden tutkinnon tai pätevyyden työn ohessa.

    Oppisopimuksella voit suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia. Opiskeluun kuuluu myös oppilaitoksessa suoritettavia teoriaopintoja. Oppisopimuskoulutus on yleensä maksutonta, ja saat sen aikana alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

    Etsi tarjolla olevia oppisopimustyöpaikkoja Työmarkkinatorin avoimista työpaikoista tai lähesty sinua kiinnostavia työnantajia. Kun oppisopimukseen sopiva työpaikka on tiedossa, ota yhteyttä lähimpään oppisopimuskoulutuksen järjestäjään.

    Lue lisää oppisopimuksesta: oppisopimus.fi

     

  • Jos olet työnhakijana, sinulla voi olla mahdollisuus saada työttömyysetuutta päätoimista omaehtoista opiskelua varten. Omaehtoinen opiskelu tarkoittaa sitä, että suoritat koulutusta, jonka järjestää ja jonka opiskelijavalinnasta päättää jokin oppilaitos. Tuettavien opintojen tulee olla päätoimisia. Opiskeluasi voidaan tukea enintään kahden vuoden ajan.

    Voit saada työttömyysturvaa omaehtoisia opintoja varten vain, jos omavalmentajasi arvioi, että sinulla on tarve koulutukselle ja opinnot parantavat merkittävästi mahdollisuuttasi työllistyä. Sinun on myös täytettävä opiskelulle annetut kriteerit. Tarvitset päätöksen opintojen tukemisesta ennen opintojen aloittamista, eikä tukea myönnetä jo aloitettuihin opintoihin.

    Lue lisää omaehtoisista opinnoista työttömyysetuudella ja niihin liittyvistä kriteereistä:
    Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella (työmarkkinatori.fi)

  • Enintään 6 kuukautta kestävä opiskelu työttömyysetuudella voi olla mahdollista sinulle silloin, kun olet yli 25-vuotias työnhakija ja opinnot antavat sinulle ammatillisia valmiuksia ja edistävät työllistymistäsi tai yrittäjyyssuunnitelmiasi. Jos suunnittelet opiskelun aloittamista, ota yhteyttä hyvissä ajoin omavalmentajaasi ja keskustele hänen kanssaan mahdollisuuksistasi opintoihin.

    Lyhytkestoisten opintojen aikana sinulla on yhä velvollisuus hakea ja vastaanottaa työtä sekä osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin. Opinnot eivät ole hyväksyttävä syy kieltäytyä työpaikasta.

    Lue lisää: Lyhytkestoinen opiskelu työttömyysetuudella (työmarkkinatori.fi)