Hyppää sisältöön

”Aja äiti kovaa töyssyyn!”, polkupyörän peräkärryssä matkustavat lapset toivovat

Esittelemme lahtelaisia kestäviä liikkujia osana Kestävän liikkumisen teemavuotta. Sarja tutustuttaa erilaisiin ja eri elämäntilanteissa oleviin ihmisiin, jotka ovat kukin löytäneet itselleen sopivia kestävän liikkumisen tapoja.

 

Helena on kahden lapsen äiti ja pyöräilee suuren osan arkimatkoistaan ympäri vuoden. Neljän hengen taloudesta löytyy myös auto, mutta lasten kuljettaminen tai ruokaostokset eivät automaattisesti muuta kulkupeliä fillarista autoksi. Lasten töyssytoiveista voi päätellä, etteivät lapsetkaan automatkaa kaipaa. Jos kärryssä on vain toinen lapsista, liikkuvat isommatkin ostokset tai harrastusvälineet näppärästi samaisessa peräkärryssä.

Perhe valitsee kulkutavan arjen aikataulun mukaan. Tärkeintä on helppous ja mutkattomuus. Helena kertoo, että etenkin kesäisinä arkipäivinä auto jää usein seisomaan pihaan, koska fillari on kaupungissa nopein vaihtoehto. Hän ei mielellään käytä rahaa tankkaamiseen tai etenkään pysäköintimaksuihin. Joskus harrastuksiin liittyvät minuuttiaikataulut saavat turvautumaan autoon, mutta pääsääntöisesti auto on pidempiä matkoja varten. Tavaraa kertyy, kun kuljetaan koko joukolla esimerkiksi mökille tai isovanhemmille.

Viime vuoden työpaikan kilometrikisassa (1.5.-22.9.) pyörän satulassa tuli istuttua kaikkiaan 89 päivänä, kertoo Helena. Pelkästä istuskelusta ei kuitenkaan ollut kyse vaan pyöräilykilometrejä kertyi Helenalle reilu 1300. Tämä määrä on kuitenkin siis vain vajaan viiden kuukauden saldo. Pyörä kulkee myös kaikkina muina seitsemänä kuukautena.

Sää ei kuulemma ole este pyöräilylle juuri koskaan. Helena toteaa, että kaikki muutkin kulkumuodot vaativat varautumista ja ennakointia. Eihän talvella muutenkaan pidetä samoja vaatteita kuin kesällä. Toki kesällä pyöräily on huolettomampaa. Helena kertoo muun muassa, että välipala ennen lasten harrastuksia nautitaan usein lähipuistossa polkupyörämatkan varrella, mikä säästää aikaa ja vähentää siirtymisiä. Tämä on lapsille mieluisa pieni elämys.

Helena kertoo havahtuneensa muutamia vuosia sitten tapaansa laittaa polkupyörä syksyisin talviteloille. Esimerkkejä tai tottumusta talvipyöräilystä ei nuorempana ollut. Hän lähti maastopyöräilystä saamansa kipinän kautta kokeilemaan, miten talvinen arkipyöräily sujuu. Ja hyvinhän se on sujunut nyt jo useamman vuoden ajan. Olennaisia varusteita ovat hyvät säänkestävät kuorihousut sekä valot turvallisuuden kannalta. Myös nastarenkaat ja rauhallisempi vauhti turvaavat menoa talvella. Sen erikoisempaa varustautumista ei Helenan mukaan kuitenkaan tarvita.

Mikä houkuttaa ja kannustaa nousemaan satulaan säässä kuin säässä? Helenalle pyörämatka töihin virittää matkan aikana ajatukset tulevaan päivään. Paluumatkalla liikunta taas irrottaa ajatukset töistä. Ulkoilma virkistää ja tuo hyvinvointia, hän toteaa.

Kestävän liikkumisen vuosi 2025