Hyppää sisältöön

Alkoholin, tupakan ja raha-arpojen ostokokeiden tulokset paranivat viime vuodesta huikeasti

Alkoholin ostokokeiden tulokset olivat 23 % ja tupakan 38 % paremmat kuin vuosi sitten. Nikotiinipussien koeostoja tehtiin ensimmäisen kerran. Viime vuoden tapaan Lahdessa palkitaan kunniakirjoin vastuullisimmat myyntipisteet, joissa ikärajavalvonta toimii erinomaisesti. Palkittavia myyntipisteitä on 38, vuosi sitten niitä oli 12.

Alkoholin ja tupakan ostokokeita tehtiin Lahdessa syksyllä 2023 yhteensä 320 kahtena päivänä 78 vähittäismyyntipisteessä. Ostokokeilla selvitettiin, miten usein täysi-ikäiset, mutta nuorelta näyttävät koeostajat saivat ostettua alkoholia, tupakkaa, nikotiinipusseja ja raha-arpoja näyttämättä henkilöllisyyspapereita. Ostokokeet tehtiin Lahdessa kolmannen kerran.

Ikärajavalvonta on parantunut paljon viime vuodesta

– Hienoa, että tulokset ovat näin paljon parantuneet vuoden takaisesta, iloitsee kaupungin ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori Marja Mikola.

– Tänä vuonna papereita kysyttiin 78 %:lta alkoholin ja 87%:lta tupakan koeostajista. Tulokset olivat paljon paremmat kuin vuosi sitten, alkoholi 55 % ja tupakka 49 %.
– Raha-arpojen kohdalla papereita kysyttiin 83%:lta ja nikotiinipussien kohdalla 65%:lta koeostajista.  Nikotiinipussit saivat tänä syksynä myyntiluvan Suomessa ja ne olivat mukana ostokokeissa ensimmäistä kertaa. Raha-arpojen ostokokeita ei tehty viime vuonna.

Lahden johtava terveystarkastaja Tomi Bonderew kertoo, että tupakan vastikkeina nikotiinipusseja koskevat samat markkinointi- ja esilläpitokiellot sekä ikärajasäännökset kuin tupakkatuotteitakin.
– Tällaiset uudentyyppiset tuotteet ja niihin liittyvä lainsäädäntö voivat aluksi aiheuttaa epätietoisuutta myyntipisteissä.

Mikolan mukaan suurissa myymälöissä ikärajavalvonta toimi edelleen jonkin verran pieniä myyntipisteitä paremmin.
– Poikkeuksen tähän tekee Alko, jossa papereita kysyttiin lähes kaikilta.

– Kuten aiemminkin papereita kysyttiin useammin silloin, kun myyntipisteessä oli useampi kassa avoinna ja siellä oli yli kuuden asiakkaan kassajono. Myyjän iällä ja sukupuolella ei ollut juurikaan vaikutusta tuloksiin, Mikola jatkaa.

– Jokainen myyntipiste, johon teimme koeostoja, saa halutessaan omat tulokset käyttöönsä toimintansa kehittämiseen. Tuloksista ei voi tunnistaa yksittäistä myyjää eikä tuloksia käytetä viranomaisten valvontatyöhön.

Kooste tuloksista löytyy kaupungin lahti.fi-verkkosivuilta Päihteet ja muut riippuvuudet

Ikärajavalvonnassa onnistuminen vaatii jatkuvaa työtä 

Lahdessa ikärajavalvontaa on kehitetty parin vuoden ajan ehkäisevän päihdetyön Pakka-toimintamallin mukaisesti vähittäismyyjien, tarkastusviranomaisten, Koulutuskeskus Salpauksen ja ehkäisevän työn asiantuntijoiden yhteistyönä.
– Käymme yhdessä läpi muun muassa ostokokeiden tuloksia ja mietimme toimenpiteitä ikärajavalvonnan parantamiseksi. Nyt tehty työ alkaa näkyä, toteaa Mikola.

– On ilahduttavaa huomata, että ikärajavalvonnassa on petrattu näin hyvin kuluneen vuoden aikana, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Hanna Smedberg.
– Ikärajavalvonta on keskeinen asia, kun aluehallintovirasto tekee tarkastuskäyntejä vähittäismyyntipaikkoihin. Jokaisessa myyntipaikassa on omavalvontasuunnitelma, jossa kuvataan, miten ikärajavalvontaa toteutetaan. Tarkastuskäynnillä käymme läpi, miten valvonta käytännössä toimii.

Lidlin parantuneita tuloksia kommentoivan aluepäällikkö Sonja Pajalin mukaan heillä tsempataan ja kehutaan sekä tehdään omia mystery-shoppauksia.
– Niitä toteutetaan niin monta kierrosta, että kaikki myymälät onnistuvat. Aihe on mukana päivittäisessä toiminnassa ja puheissa työntekijöiden kanssa. Onnistumisista kiitetään henkilökuntaa ja ikärajavalvontaa on saatu nostettua esille positiivisessa valossa.

Vastuullisuudessa on kyse hyvästä asiakaspalvelusta

– Kertaamme ikärajavalvonnan asioita henkilöstömme kanssa jatkuvasti, koska se on tärkeä osa vastuullista myyntiä, kertoo Osuuskauppa Hämeenmaan valikoima- ja vastuullisuuspäällikkö Niina Toivonen.

– Jokainen kassalla työskentelevä on suorittanut päivittäistavarakauppa ry:n ikärajapassin, jonka avulla opiskellaan ikärajavalvonta-asioita. Toteutumista seurataan sisäisen valvonnan keinoin toimipaikkakohtaisilta raporteilta ja erilaisilla koeasioinneilla.
– Pohjimmiltaanhan vastuullisuudessa on kyse hyvästä asiakaspalvelusta.

– Myös Keskossa ikärajavalvonta on tärkeä osa vastuullisuutta, johon olemme vahvasti sitoutuneet, toteaa Keskon aluejohtaja Janne Virtanen.
– Ostokokeiden myönteiset tulokset osoittavat meidän olevan hyvällä uralla. Panostamme ikärajavalvontaan merkittävästi myös jatkossa,

Ostokokeet toteutettiin yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoiden kanssa.

Lisätietoja

Lahden kaupunki
Osallisuus ja hyvinvointipalvelut, Marja Mikola, ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori, p.044 482 6378, marja.mikola@lahti.fi

Ympäristöterveys, Tomi Bondarew, johtava terveystarkastaja, p. 050 518 4485, tomi.bondarew@lahti.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Hanna Smedberg, ylitarkastaja p. 029 501 6576, hanna.smedberg@avi.fi

Lidl
Sonja Pajalin, aluepäällikkö, p. 040 701 6102, Sonja.pajalin@lidl.fi

Kesko
Janne Virtanen, aluejohtaja, Varsinais-Suomi ja Häme, p. 040 583 6950, janne.a.virtanen@kesko.fi

Osuuskauppa Hämeenmaa
Niina Toivonen, valikoima- ja vastuullisuuspäällikkö p. 044 772 1532, niina.toivonen@sok.fi

Kooste tuloksista kaupungin lahti.fi-verkkosivuilla Päihteet ja muut riippuvuudet