Hyppää sisältöön

Arviointikertomus tarkastelee Lahden vuotta 2022

Lahden tarkastuslautakunta käy arviointikertomuksessa läpi vuoden 2022 toimintaa ja tavoitteiden toteutumista.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Hannu Rahkonen toteaa arviointikertomuksessa, että vuosi 2022 jää historiaan Venäjän raakalaismaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Vaikutukset näkyivät muun muassa energiasektorilla.

Lahden kaupunki teki erinomaisen tilinpäätöksen vuodelta 2022. Hyvä tulos perustui ennen kaikkea kaupunginsairaalan kaupasta kirjattuun noin 52 miljoonan euron myyntivoittoon.

Lahden kaupungin imago on kehittynyt positiivisesti useiden tutkimustulosten ja ranking-listausten perusteella, ja hyvä kehitys näyttää jatkuvan. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa Lahden onnistuminen Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoden 2021 hoitamisessa, oma yliopisto, sekä vahva ympäristöosaaminen ja siihen liittyvä sähköisen liikenteen klusteri.

Lahden vetovoimaisuudesta saatiin vuonna 2022 merkittävä konkreettinen näyttö, kun Fazer valitsi Lahden uuden makeistehtaansa tulevaksi sijoituspaikaksi.

Tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota siihen, että kaupungin väkiluvun kasvu on vielä vaatimatonta muihin yli sadantuhannen asukkaan kaupunkeihin nähden. Asukasmäärän ripeämpää kasvua voidaan odottaa tulevina vuosina, ja nykyisen strategian 0,5 %:n vuotuinen kasvutavoite on jatkossa mahdollista saavuttaa.

Positiivisia merkkejä ovat työttömyysasteen laskeva trendi ja toisaalta kaupunkilaisten koulutustason nousu viimeisen kymmenen vuoden aikana. Oma yliopisto säteilee tutkimusten mukaan myönteisiä vaikutuksia alueelle. Korkeasti koulutettujen nettomuuttomäärän kasvu on hyvä signaali kehityssuunnasta.

Kaupungin uusi vetonaula Malva avattiin yleisölle

Tarkastuslautakunta toteaa, että vuosikymmeniä suunniteltu taidemuseohanke toteutui lopulta, kun Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva avattiin yleisölle 29.4.2022. Malvasta odotetaan vetonaulaa kaupungin museotarjontaan. Museossa vieraili jo avausvuonna 75 000 kävijää.

Tarkastuslautakunta selvitti kaupungin energiayhtiön, Lahti Energia Oy:n toimintaa, varautumista ja mahdollisuuksia vaikuttaa asiakkaiden sähkön hintaan. Lahti Energian mahdollisuudet kaupunkilaisten energialaskujen kohtuullistamiseksi ovat rajalliset. Kaukolämmön hinta ei Lahdessa ole enää sellainen kilpailuvaltti kuin aiemmin.

Lahti Events Oy:öön sijoitetut varat jäävät kaupungin tappioksi. Kymiringin osalta kaupungilla oli optimistiset odotukset. Hanke oli ensimmäinen yritys lajiaan koko Suomessa eikä kokemuksia vastaavan tapahtuman järjestämisestä näillä leveysasteilla ollut käytettävissä. Suorituspaikka jäi keskeneräiseksi riittävän rahoituksen puuttuessa.

Lahden kaupunki julkaisi edelläkävijänä ensimmäisen kestävyysraportin vuoden 2022 tilinpäätöksen yhteydessä. Kestävyysraportista saa erinomaisesti tietoa kaupungin toiminnasta, joka toteuttaa hyväksytyn strategian visiota ”Lahti on tehty kestäväksi”.

Tutustu arviointikertomukseen.

Lisätiedot

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja
Hannu Rahkonen
p. 040 593 1590

Tarkastusjohtaja
Lahden kaupungin tarkastustoimisto
Reijo Ollikka
p. 050 559 4016

Tarkastuslautakunta