Verkkokysely julkaistaan Lahden kaupungin verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Kyselyyn voi vastata 25.6.–31.7.
– Haluamme kuulla tulevilta asiakkailtamme työnhakuun, työllistymiseen ja työnhakijan palveluihin liittyviä kokemuksia ja tarpeita sekä myös uusia ideoita, sanoo työllisyysjohtaja Heli Okkonen.
– Toivomme kuulevamme ajatuksia erityisesti siitä, mitä asiakkaat toivovat työllistymisen tueksi. Minkälaista valmennusta, minkä alan koulutusta ja mitä muita palveluja olisi hyvä olla helposti saatavilla?, Okkonen pohtii.
Työllisyyden kuntakokeilun tulevia asiakkaita ovat työnhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan, kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat ja kaikki maahanmuuttajat ja vieraskieliset, jotka ovat joko työttömänä tai työvoimapalveluissa hankealueiden TE-toimistoissa. Kokeilussa asiakkaat siirtyvät TE-toimistosta kuntien asiakkaiksi.
Asiakkaiden kuuleminen on tärkeää kokeilun onnistumiseksi
– Asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden kuuleminen on ratkaisevan tärkeää kokeilun onnistumiseksi. Toivon mahdollisimman monen osallistuvan ja auttavan meitä rakentamaan palvelukokonaisuutta asiakaslähtöiseksi, Heli Okkonen painottaa.
Osallistuminen on mahdollista myös Lahden Palvelutorilla, jossa on nk. osallistamisen seinä asiakkaiden ajatusten keräämiseksi. Ajatuksensa ja ideansa voi kirjata lappuun ja ripustaa seinälle tai jättää seinän vieressä olevaan postilaatikkoon. Osallistamisen seinän on suunnitellut muotoilija Martta Rita.
Kuntakokeilun asiakkaiden mahdollisuus osallistua palvelujen suunnitteluun jatkuu elo–syyskuussa järjestettävissä työpajoissa. Mahdollisuudesta osallistua työpajoihin tiedotetaan myöhemmin.
Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilu alkaa 1.1.2021 ja jatkuu 30.6.2023 saakka. Lahden seudulla kokeilun piiriin kuuluu noin 13 000 asiakasta. Kuntakokeilu on Lahden, Hollolan, Orimattilan, Asikkalan ja Kärkölän yhteinen hanke.
Kokeilun tavoitteena on työllisyysasteen nostaminen Lahden seudulla ja erityisesti pitkään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien työmarkkinoille pääsyn parantaminen.