Hyppää sisältöön

Asumisessa syntyvien saostus- ja umpisäiliölietteiden kuljetukset siirtyvät kunnan järjestämäksi

Saostus- ja umpisäiliöihin sekä pienpuhdistamoiden lietesäiliöihin kertyvän asumisessa syntyvän ja muun kunnan vastuulle kuuluvan lietteen tyhjennykset ja kuljetukset siirtyvät kunnan järjestämäksi. Asiasta päätti Lahden seudun jätelautakunta 12.9.2024. Päätös koskee koko Lahden seudun jätelautakunnan toimialuetta, johon kuuluvat Asikkala, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki ja Pukkila. Suunnitelmien mukaan Salpakierto Oy:n kilpailuttamat kuljetukset alkaisivat porrastetusti vuosina 2029–2031.

Asumisessa ja kunnan hallinto-palvelutoiminnassa syntyvien saostus- ja umpisäiliölietteiden kuljetus tulee jätelain mukaan järjestää ensisijaisesti kunnan järjestämänä jätteenkuljetuksena. Kuljetus voidaan järjestää kiinteistön haltijan kilpailuttamana ainoastaan silloin, jos jätelain asettamat ehdot kiinteistön haltijan järjestämälle jätteenkuljetukselle täyttyvät.

Jätehuoltoviranomainen on tehnyt alkuvuonna saostus- ja umpisäiliölietteen kuljetusjärjestelmätarkastelun, jossa selvitettiin, täyttyvätkö jätelain edellytykset kiinteistönhalijan järjestämälle jätteenkuljetukselle vai siirrytäänkö kunnan järjestämään lietteen kuljetukseen. Selvityksen mukaan jätelain ehdot kiinteistön haltijan järjestämälle jätteenkuljetukselle eivät täyty, joten saostus- ja umpisäiliölietteiden kuljetuksessa tulee siirtyä kunnan eli Salpakierto Oy:n järjestämään kuljetukseen koko Lahden seudun jätelautakunnan toimialueella.

Salpakierto Oy kilpailuttaa lietteen jätteenkuljetukset

Kunnan järjestämässä kuljetusjärjestelmässä Salpakierto Oy kilpailuttaa saostus- ja umpisäiliöiden sekä pienpuhdistamoiden lietteen jätteenkuljetukset koko toimialueella hankintalain mukaisesti säännöllisin väliajoin. Yksityiset kuljetusyritykset suorittavat lietesäiliöiden tyhjennykset ja kuljetukset voittamillaan urakka-alueilla. Salpakierto ylläpitää asiakasrekisteriä, hoitaa asiakaspalvelun ja asiakkaiden laskutuksen, sekä seuraa ja varmistaa lietekuljetuksien laadun.

Ensimmäiset lietekuljetukset kunnan järjestämänä vuonna 2029

Suunnitelman mukaan Salpakierto Oy:n kilpailuttamat lietekuljetukset alkaisivat porrastetusti vuosina 2029–2031. Siihen asti toimialueella on edelleen käytössä kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus, missä kiinteistön haltijan on itse sovittava ja tilattava lietekuljetus ELY-keskuksen ylläpitämään jätehuoltorekisteriin kuuluvalta yksityiseltä lietteenkuljetusyritykseltä Lahden seudun jätehuoltomääräysten mukaisesti. Jos rakennus on pois käytöstä eli sitä ei käytetä ollenkaan asumiseen tai loma-asumiseen, voi lietteenkuljetuksen keskeyttää, kuten kiinteän jätteen kuljetuksenkin. Jätteenkuljetuksen keskeytystä yli vuodeksi haetaan hakemuslomakkeella Lahden seudun jätehuoltoviranomaiselta.

Maksuista määrätään jätetaksassa

Lietesäiliöiden tyhjennysmaksuista määrätään kunnan järjestämien kuljetusten osata Lahden seudun jätetaksassa, jonka hyväksyy Lahden seudun jätelautakunta. Salpakierron kilpailuttamissa kuljetuksissa tyhjennysmaksut ovat siten ennalta tiedossa ja ovat yhdenvertaisia koko toimialueen asukkaille. Lahden seudun jätehuoltomääräyksissä määritellään jatkossakin, kuinka usein lietesäiliöt on tyhjennettävä. Tällä hetkellä saostussäiliöistä, pienpuhdistamojen lietetiloista ja muista vastaavista säiliöistä liete on poistettava tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran vuodessa, ja umpisäiliöt on tyhjennettävä tarvittaessa, kuitenkin vähintään kahden vuoden välein.

Kiinteistön haltijan huolehdittava lietesäiliöiden kunnosta

Kiinteistön haltijan on myös kunnan järjestämässä kuljetuksessa pidettävä saostussäiliöt, pienpuhdistamot ja umpisäiliöt sekä niiden ympäristö siinä kunnossa, että ne voidaan tyhjentää esteettä ja turvallisesti. Kiinteistön haltija vastaa siitä, että kiinteistön lietesäiliöt ja niihin liittyvät rakenteet ovat ehjiä, turvallisia ja tarkoitukseensa sopivia.

Sekajätteen kuljetukset siirtyvät kunnan järjestämäksi ennen lietettä

Lahden seudun jätelautakunta on päättänyt vuonna 2022, että asumisessa ja kunnan hallinto-palvelutoiminnassa syntyvien sekajätteiden osalta siirrytään kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen koko jätelautakunnan toimialueella. Salpakierto Oy:n kilpailuttamat sekajätteen kuljetukset alkavat portaittain ajalla 1.4.2026-1.3.2027. Orimattilan Artjärvellä, Heinolan haja-asutusalueella ja Kärkölässä on jo käytössä Salpakierto Oy:n kilpailuttama jätteenkuljetus sekajätteessä.

Lisätietoja

jätehuoltopäällikkö Tiia Yrjölä, jatehuoltoviranomainen@lahti.fi tai p. 044 416 3634

Aihealueet