Hyppää sisältöön

Asunnottomien yö -kansalaistapahtuma Lahden torilla 17.10. 2024 klo 18–21

Asunnottomien yö järjestetään nyt 22. kertaa. Lahdessa tapahtuma toteutuu Lahden kauppatorilla. Tämän vuoden valtakunnallisen Asunnottomien yön teemaana on piiloasunnottomuus. Aihe on ajankohtainen ja piilossa oleva.
Ilmakuva Lahden torista. Taustalla näkyy Vesijärvi.

Asunnottomien yö -tapahtuman ohjelmassa on muun muassa ruokailua, vaatteiden jakamista, musiikkia, puheenvuoroja, asunnottomien yön -tulet ja Lämmin kynttilä -tunnustuksen jakaminen.

Keskeistä tapahtumassa on yhdessä oleminen ja kohtaaminen. Tapahtuman avaa Salpauksen rehtori Päivi Saarelainen. lllan juontajina toimivat Tapani Ripatin ja sosionomiopiskelijat Elisa Hollo ja Jetro Ojanen.

Piiloasunnottomuus ei useinkaan päädy tilastoihin

Piiloasunnottomuus on asunnottomuuden muoto, joka ei useinkaan päädy tilastoihin. Käytännössä piiloasunnottomuus tarkoittaa sitä, että ihminen on kirjoilla jossain osoitteessa, mutta ei syystä tai toisesta pysty asumaan kyseisessä asunnossa vaan majoittuu esimerkiksi tuttavien tai sukulaisten luona. Tällainen asunnottomuuden muoto altistaa ihmisiä hyväksikäytölle ja väkivallan eri muotoihin, eivätkä he välttämättä ohjaudu palveluihin, jotka heille kuuluisi.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA julkaisee vuosittain kuntakohtaisen selvityksen asunnottomuudesta. Vuoden 2023 selvityksen mukaan koko Suomessa 2 139 ihmistä majoittui tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona, Lahdessa 51. Piilossa heitä on kuitenkin paljon enemmän. (VVA ry, 2024) Asunnottomien yö on Suomessa ja Lahdessa keskeisin tapahtuma YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10.

Asunnottomien yön -tapahtuma Lahdessa järjestetään oppilaitosyhteistyönä

Lahden Asunnottomien yön -tapahtumassa LAB-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat ja Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijat ovat keskeisinä toimijoina. Tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa on mukana useita julkisia ja kolmannen sektorin toimijoita: Tuulensuoja-Sininauhaliitto, Tukialus, Lahden kaupungin asumisneuvonta ja ehkäisevä päihde- ja mielenterveystyö, Päijät-Soten työikäisten palvelut ja osaamiskeskus Verso, Lahden diakonialaitos, keskustan kumppanuuspöytä, Lahden kriisikeskus, Lahden ev.lut. srk, Pelastusarmeija, Homebase, Viadia Etsikko, Parturi-kampaajat Iiris Kärkkäinen ja Elina Albrecht.

Tervetuloa mukaan Asunnottomien yöhön!

Lisätietoja

LAB-ammattikorkeakoulu, lehtori Taina Heininen-Reimi, , 044 708 0709, taina.heininen-reimi@lab.fi
Koulutuskeskus Salpaus, lehtori Janne Teronen, 044 708 0574, janne.teronen@salpaus.fi

Lahden kaupunki, asumisneuvoja Anne Honkala, 044 482 6769 ja ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori Marja Mikola, 044 482 6378