Malskilta, entiseltä Mallasjuoman tehtaalta, Paavo Beckman löysi ensimmäisen Lahden työpisteensä jo ennen remontteja. Hän on perustanut useita digitaalisen alan kansainvälisiä yrityksiä ja tottunut viime vuosina hoitamaan työnsä lähes täysin etäyhteyksillä ympäri maailmaa. Kun luovien alojen Malski-keskus valmistui aivan kaupungin keskustaan, tuntui luontevalta etsiä sieltä tilat myös uusimman yrityksen, Innopipen, toimistoksi.
– Rakennuksessa on historia läsnä ja todellista kaupunkikulttuuria kahviloineen ja ravintoloineen. Malva-museon suhtauduin etukäteen hieman epäilevästi, mutta jo Maarten Baasin avajaisnäyttelyssä rupesin itkemään liikutuksesta. Tajusin, että täällä on rima korkealla.
Kerran viikossa Beckman matkustaa yrityksen Helsingin pisteeseen Kalasatamaan junalla ja metrolla. Kävelymatkoineen hän selviää nopeammin perille kuin Espoosta tuleva kollega.

Ankea pikkukaupunki on enää muisto
Lahti on Beckmanin lapsuuden kotikaupunki, johon hänen ei koskaan pitänyt palata asumaan. Nuorena oli kiire opiskelemaan ja taakse jäi mielikuva ankeasta pikkukaupungista. Itäsuomalaisella puolisolla Karoliinalla ei ollut muuta suhdetta Lahteen kuin epäluulo.
Opiskeltuaan Tampereella Paavo hankki kokemusta mm. San Franciscon liepeillä Piilaaksossa, jossa hän tutustui teknologiayritysten työkulttuuriin. Perheen kanssa puolestaan kului vuosi Espanjassa.
Nyt perhe on kuitenkin viihtynyt Lahdessa jo kuusi vuotta. Sattuma osui kohdalle, kun Beckmanit etsivät asuntoa radan varresta, mutta eivät missään tapauksessa Lahdesta.
– Olimme äitini luona joulua viettämässä, kun vaimoni huomasi, että Möysän vanhalle paloasemalle rakennetaan asuntoja. Menimme katsomaan ja huomasimme tekevämme varauksen. Vielä rakennusaikana ihmettelimme, mitä olimme oikein menneet tekemään.
Turvallisia harrastuksia lähellä
Kansainväliset kokemukset ovat opettaneet arvostamaan Lahden helppoutta, jossa ei tarvitse istua ruuhkissa tunteja autossa. Perheen viidestä 5–20-vuotiaasta pojasta neljä asuu kotona, josta on lyhyt matka päiväkotiin, kouluihin, muihin palveluihin ja harrastuksiin. Kaikki kulkemiset hoidetaan joko kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla.
– Täällä uskaltaa päästää lapset ja nuoret pyöräilemään itsekseen, mikä ei tulisi kysymykseen monessakaan paikassa maailmalla. Seitsenvuotias kysyy usein luvan mennä koulun jälkeen kirjastoon, joka on meidän muidenkin mielipaikka.
Kuutena päivänä viikossa yksi tai useampi lapsista harrastaa jalkapalloa, painia tai partiota. Paavo istui ensimmäisen vuoden kentän laidalla, kunnes tajusi olevansa siihen liian kiireinen. Ratkaisu oli lähteä FC-Lahden nuorimpien apuvalmentajaksi, jotta pääsi itse samalla harrastamaan liikuntaa. Yhdessä vietetään muutenkin paljon aikaa: kuljetaan luonnossa ja musisoidaan ja tanssitaan kotona.

Kansainvälistä opetusta ja koulutusta
Vaikka Beckmanit uskovat nyt viihtyvänsä Lahdessa pitkään, lasten kansainvälisyyttä on varmistettu englanninkielisessä päiväkodissa ja peruskoulun kaksikielisillä luokilla. Beckmanin 20-vuotiaista kaksosista toinen jo opiskelee ulkomailla. Toisaalta: Lahdessakin voi käydä IB-lukion ja hakea LAB-ammattikorkeakoulun tai LUT-yliopiston kansainvälisille linjoille.
Paavo Beckman on huomannut, että Lahden ankea kuva on yleisemminkin muuttumassa omaperäiseksi ”cool mestaksi” samaan tapaan kuin Helsingin Kallio ja New Yorkin Brooklyn.
– Helsingistä osataan jo tulla päiväretkille harrastamaan kulttuuria, ravintoloihin, pikku butiikkeihin ja juhlimaan. Minäkin muistan käyneeni täällä Helsingissä asuvan pariskunnan häissä jo ennen kuin päädyimme Lahteen asumaan.
Teksti: Ina Ruokolainen
Kuva: Lassi Häkkinen