Raija ja Isto Kujala päätyivät muuttoon kolme vuotta sitten, eläkepäiviensä kynnyksellä. Päätös syntyi lopulta nopeasti, kun koti Lappeenrannassa meni kaupaksi. Ensin löytyi vuokra-asunto Malskin alueelta Lahden keskustasta. Vähän ajan kuluttua pariskunta osti oman asunnon.
Uuden kodin ikkunasta näkyvät Kirkkopuisto ja Malski-keskus, jonne vuoden kuluttua aukeaa visuaalisten taiteiden Malva-museo. Kahvila, ravintola ja panimo sieltä jo löytyvät.
Kun muutto Lahteen koitti, Puolustusvoimien atk-suunnittelijana työskennellyt Raija oli jo jättänyt työelämän taakseen. Isto jatkoi vielä kaksi vuotta Suomen Sopimuspalokuntien Liiton toiminnanjohtajana.
Työmatkat ja kesälomareissut olivat antaneet mahdollisuuden verrata eri paikkakuntia eläkepäivien asuinpaikkaa harkitessa. Työnsä puolesta Isto tiesi Lahdesta entuudestaan Hennalan varuskunnan.
– Matkustin työaikana yli sata vuorokautta vuodessa. Käytin paljon julkista liikennettä, mikä onnistuu Lahdesta käsin hyvin. Se tukee hienosti myös Lahden ympäristöpääkaupungin asemaa, Isto pohtii.
Raijalla ja Istolla on kaikkiaan kolme lasta. Yksi lapsista perheineen asuu Lappeenrannassa, toinen Lahdessa ja kolmas Helsingissä. Lahteen muutto helpotti huomattavasti lastenlasten näkemistä.
Kaupunki tutuksi jalkavoimalla
Lahti osoittautui heti oivalliseksi asuinpaikaksi. Raija tutustui Lahteen kävellen ympäriinsä ja ilmoittautumalla ukulelensoiton kursseille. Hän löysi myös Lahden Yhteiskoulun aikuislukion espanjan kurssit.
– Lahtelaiset ovat avoimia ihmisiä, joten sain heti kavereita. Löysin viehättäviä paikkoja, kuten Mukkulan ja Pikku-Vesijärven puistot. Sibeliustalo ja kaupunginteatteri ovat kävelymatkan päässä kodistani. Torilla käymme säännöllisesti ostoksilla. Auton käyttö on vähentynyt, kun käytämme jalkavoimaa, Raija kertoo.
Hän ja Isto ovat olleet erityisen tyytyväisiä Lahden seudun palveluihin, myös välillä parjattuihin terveyspalveluihin. Raija sairastui rintasyöpään, johon hän sai hyvää hoitoa terveysasemalla ja Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Nyt hän on saanut terveen paperit.
Entinen kotikaupunki Lappeenranta on pariskunnalle edelleen tärkeä. Siellä asuu ystäviä ja yksi heidän lapsistaan perheineen.
– Lapset vitsailivat aina, että emme kuitenkaan muuta. Kannatti lähteä etsimään uutta näkökulmaa.
Asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa
Yhteisten kävelylenkkien rinnalle Isto löysi eläkkeelle jäätyään uuden harrastuksen: hän pyrki ja pääsi ympäristöpääkaupunkivuoden asukaslähettilääksi. Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden yksi tavoitteista on aktivoida asukkaita tuomaan esiin omia toimiaan ympäristön hyväksi.
Korona-aikana asukaslähettiläs on osallistunut aktiivisesti etäkoulutuksiin ja -kokouksiin. Isto toivoo vielä pääsevänsä mukaan tapahtumiin keskustelemaan ympäristöasioista muiden asukkaiden kanssa. Hän on erityisen kiinnostunut lajittelusta, jota voisi neuvoa vaikkapa päiväkotien lapsille.
– Jo ennen kaupunkiin muuttoa tiesin, että Lahti on edelläkävijä vastuullisuus- ja ympäristöasioissa. Se vakuutti, miten toimien vaikutuksia on mitattu ja asukkaita otettu mukaan toimintaan. Mekin pääsimme vaikuttamaan oman alueemme liikennesuunnitelmiin.
Teksti: Ina Ruokolainen
Artikkeli on julkaistu myös Lahden kaupungin mainospaikalla HS.fi-palvelussa.