Sähkönsäästötalkoot kodeissa alentavat sähkön hintaa tulevaisuudessa kaikille sekä pienentävät omaa sähkölaskua välittömästi.
– Energiatehokkuus vaatii investointeja, mutta energian säästö vaatii vain tekoja, totesi LUT-yliopiston tutkijaopettaja Antti Kosonen Lahden kaupungin vinkki-illassa Fellmanniassa 1. joulukuuta.
Vuonna 2020 Lahteen perustettu Hiilineutraalin rakentamisen kehityskeskus tuottaa uutta tietoa ilmastonmuutosta hillitsevän asumisen ja rakentamisen ratkaisuihin. Sellaista oli tarjolla tässäkin Öljylämmitteisen rivitalon muutos hiilineutraaliksi -hankkeen loppuseminaarissa.
Noin 86 prosenttia käytetystä energiasta kuluu kotitalouksissa lämmitykseen: asuintilojen, käyttöveden ja saunan lämmitykseen. Näistä kohteista on järkevin aloittaa myös säästöjen hakeminen.
Monessa kodissa on kuluneena syksynä jo vähennetty saunailtojen määrää, mutta suihkutila voi olla tuntemattomampi energiasyöppö.
– Lattialämmitys joutuu tekemään aika paljon työtä haihduttaakseen lattialle jääneen veden. Se kannattaa siis kuivata itse suihkun jälkeen, Kosonen vinkkasi.
Jo yli 26 000 avustushakemusta öljylämmityksestä luopumiseen
Energiaviraston rahoittamaa, asukkaille ilmaista energianeuvontaa tarjoavan Rambollin Anna-Maria Rauhala kertoi kotitalouksille tarjolla olevista energiatukimuodoista.
– Kaikissa avustuksissa on hyvät ja huonot puolensa, ja on hyvä huomioida, että vain yhtä rahoitusmuotoa voi hyödyntää. Eri vaihtoehtoihin kannattaa siis perehtyä huolella ennen hakemista.
ELY-keskuksen myöntämä avustus öljy- ja kaasulämmityksestä luopumiseen on tukimuodoista tunnetuin ja selkein. Avustuksen määrä on aina joko 2 500 tai 4 000 euroa – riippuen siitä, mihin lämmitysjärjestelmään siirrytään.
Myönteisiä avustuspäätöksiä on tehty jo yli 18 000 (hakemustilanne 21.11.2022). Tämän vuoden määrärahat on käytetty, mutta Rauhala tiesi kertoa, että lisärahoitusta on tulossa, joten hakemus kannattaa laittaa sisään ensi vuotta varten.
Parhaillaan käsitellään huhti-toukokuussa jätettyjä hakemuksia.
– Muistakaa pyytää valtakirja myös omalta puolisolta. Samassa taloudessa asuvasta pariskunnasta toinen tekee hakemuksen, mutta toiselta on oltava valtakirja. Suurin syy käsittelyn viivästymiseen on juuri puuttuva valtakirja, Rauhala kertoi.
Rauhala muistutti myös pienituloisten kotitalouksien väliaikaisesta sähkötuesta, jota voi hakea tammikuusta lähtien.
Liian viileä asunto on terveysriski
Tilaisuuden lopuksi hankejohtaja Juhani Pirinen Lahden kaupungilta kertoi energiansäästön sudenkuopista.
Energiansäästötoimet eivät saisi aiheuttaa haittaa sisäympäristölle ja asumisterveydelle.
– Jos asunnossa on vanhuksia tai lapsia, tulee huonelämpötilan olla vähintään 20 astetta. Tiloissa, joissa ei oleskella, lämpötilan voi laskea 18 asteeseen ilman, että asumisterveys vaarantuu. Ilmanvaihtoa ei tule sulkea sähkönsäästön vuoksi, sillä sen tehtävänä on poistaa epäpuhtauksia sisäilmasta.
Sama koskee koneellista radonpoistoa. Lahden harjualueet ovat radonpitoisia, joten osassa lahtelaiskodeista on myös koneellinen radonpoisto. Sitä ei tule kytkeä pois päältä eikä alentaa sen tehoa.
Radon lisää keuhkosyöpäriskiä. On arvioitu, että Suomessa 65–80 syöpätapausta vuodessa liittyy asuntojen radonpitoisuuteen.
Asukkaille suunnattu maksuton vinkki-ilta oli osa Öljylämmitteisen rivitalon muutos hiilineutraaliksi -hankkeen päätösseminaaria. Tutkimus- ja tuotekehityshankkeen toteuttajia ovat Lahden kaupunki, LUT-yliopisto, VTT Oy, Sweco Oy sekä Lahden Talot Oy. Hankkeen toteutusaika on 1.9.2021–31.12.2022. Hanke on saanut Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukea.
Tilaisuudesta on saatavilla tekstitetty tallenne Lahden kaupungin YouTube-kanavalla.