Hyppää sisältöön

Euroopan liikkujan viikko näkyy ja vaikuttaa Lahdessa

Koululaiset elämyspyöräretkellä

Euroopan liikkujan viikkoa vietetään vuosittain syyskuussa, tänä vuonna 16.–22.9.  Teemaviikko on Suomessa jo 22. Suomessa Motiva Oy koordinoi teemaviikkoa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin toimeksiannosta. Kampanjan virallisia osallistujia ovat kunnat ja kaupungit. Lahdella on pitkät perinteet osallistumisesta. Päijät-Hämeen tämän vuoden teema on turvallinen koulutie sekä koulumatkoihin kannustaminen kävellen tai pyöräillen.

Esimerkiksi Liikkuva Lahti -instagram tilillä on herätelty laskeskelemaan koulumatkoista vuosittain kertyvää potentiaalista liikunnan määrää. Yhdensuuntaisia matkoja kertyy vuodessa koululaiselle noin 400, joten kilometrejä syntyy monilla lähes tuhat, osalla jopa yli. Nämä matkat tarjoavat ilmaista liikuntaa jokaiseen arkipäivään, ja auttavat lasta jaksamaan paremmin. Lapsen itsenäisesti kulkemat kilometrit antavat myös vanhemmille aikaa ja väljyyttä aikatauluihin, kun kuljetuksista ei tarvitse huolehtia.

Mikäli koulumatka on liian vaarallinen kuljettavaksi kokonaan pyörällä tai jalan, hyvä vaihtoehto voi olla myös kyyti, joka antaa mahdollisuuden kulkea osan matkasta lihasvoimin. Aktiivinen matka voi toimia myös muutamana päivänä viikosta, jos matka on pitkä. Liikkujan viikolla Päijät-Hämeen kouluista onkin lähtenyt Wilma-viestejä vanhemmille aiheeseen liittyen. Viestien toiveena on ollut, että vanhemmat lahjottaisivat liikettä kyydin sijaan.

Liikkujan viikolla Lahden kaupunki kerää myös tarkempaa tietoa lasten koulumatkoista osana Kelpo-hanketta (Kestävän liikenteen pilotit Päijät-Hämeessä). Mukkulan ja Renkomäen kouluissa sekä Salpauksen keskustakampuksella oppilaat ja opiskelijat ovat päässeet kertomaan, miten he kulkevat kouluun, ja miten he mieluiten kulkisivat. Kyselyissä kartoitetaan myös koettua liikenneturvallisuutta sekä motivaatiotekijöiden vaikutusta liikkumisvalintoihin. Mukkulan ja Renkomäen koulun oppilaiden vanhemmille on oma kyselynsä. Hankkeen projektipäällikkö Juuso Vähä-Piikkiö kertoo, että kyselyjen tuloksia käytetään ensi vuoden aikana koulujen liikkumissuunitelmien laatimisessa.

 

 

Tutustu Kelpo-hankkeeseen