Hyppää sisältöön

Euroopan ympäristöpääkaupunki 2023 on Tallinna – Lahti isännöi näyttävästi palkintojuhlaa

Tallinna näyttää esimerkkiä muille kaupungeille Euroopan ympäristöpääkaupunkina Lahden ja Grenoblen jälkeen. Palkintogaala kokosi Lahteen korkean tason kansainvälisiä vieraita.

Euroopan ympäristöpääkaupunki -kilpailun (European Green Capital Award, EGCA) palkintotilaisuus huipentui torstai-iltana 9.9.2021 Tallinnan valintaan ympäristöpääkaupungiksi vuodelle 2023. Raikuvat aplodit täyttivät Lahden Sibeliustalon salin, kun Euroopan ympäristökomissaari Virginius Sinkevičius lausui voittajakaupungin nimen.

– Näissä kilpailuissa on kyse kehityksestä. Niissä on kyse Euroopan pyrkimyksestä ihmisten ja koko planeetan elinolojen parantamiseen, komissaari sanoi.

Viron pääkaupunki Tallinna on monille suomalaisille tuttu matkakohde ja tunnettu historiallisesta vanhasta kaupungistaan. Vajaan 400 000 asukkaan Tallinna pyrkii mm. edistämään kestäviä liikkumismuotoja kaupungissa, parantamaan rakennusten energiatehokkuutta ja edistämään kiertotaloutta.

– Tallinnan viesti koskee tulevaisuutta. Uskon, että vihreässä siirtymässä ei ole pohjimmiltaan kyse politiikasta, teknologioista tai uusista ideologioista, vaan siinä on kyse lastemme tulevaisuudesta, sanoi Tallinnan kaupunginjohtaja Mihhail Kõlvart.

Pääministeri Sanna Marin, joka liittyi tilaisuuteen etäyhteydellä budjettiriihen jälkeen, korosti Euroopan tason yhteistyötä ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi. Esimerkkinä Marin mainitsi Euroopan Unionin tavoitteen tehdä Euroopasta ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä.

– Ilmastonmuutos ei ole poliittisista mielipiteistä kiinni, se on tieteellinen fakta. Yhdessä kaupunkeina, valtioina ja eurooppalaisina pystymme rakentamaan kestävän yhteiskunnan. Euroopan ympäristöpääkaupunki -kilpailu on loistava tapa korostaa kaupunkien taistelua ilmastonmuutosta vastaan. Lahti on hyvä esimerkki siitä, miten kaupungit voivat toimia kestävän kehityksen pioneereina, sanoi Marin.

Ympäristöpääkaupunkikilpailun finaalissa kilpailivat Tallinnan lisäksi kolme kaupunkia: Ruotsin Helsingborg, Puolan Krakova ja Bulgarian Sofia.

Samassa tilaisuudessa myönnettiin European Green Leaf 2022 eli Euroopan vihrein kaupunki 2022 -palkinnot Portugalin Valongolle ja Hollannin Winterswijkille.

Alle 100 000 asukkaan kaupunkien sarjassa European Green Leaf -palkintoa olivat tavoittelemassa voittajien ohella Bistrița Romaniasta, Elsinore Tanskasta, Gavà Espanjasta ja Treviso Italiasta.

Ympäristöpääkaupunkikilpailu kannustaa kaupunkeja kestävään kehitykseen

Euroopan ympäristöpääkaupungiksi valitaan vuosittain yksi kaupunki, joka on kehittänyt esimerkillisiä ratkaisuja ympäristöhaasteisiin. Voittajakaupunki toimii esimerkkinä ja inspiraationa muille kaupungeille edistäen tiedon jakamista, yhteistyötä ja kestävää kaupunkikehitystä.

Kilpailun järjestää Euroopan komissio. Vuoden 2021 ympäristöpääkaupungilla Lahdella oli kunnia isännöidä palkintogaalaa tänä vuonna. Finalistikaupungit esittelivät ympäristötyötään kansainväliselle tuomaristolle Lahdessa keskiviikkona ja torstaina, minkä jälkeen tuomaristo valitsi voittajat. Ympäri Eurooppaa saapuneet kansainväliset vieraat myös tutustuivat Lahden ympäristöratkaisuihin.

Euroopan ympäristöpääkaupunki -kilpailu järjestettiin ensi kerran vuonna 2008 tavoitteena kannustaa kaupunkeja ympäristöystävällisyyteen. Euroopan vihreimmän kaupungin palkintoja alettiin jakaa vuonna 2015 pienemmille, 20 000–100 000 asukkaan kaupungeille, tunnustuksena ansiokkaasta ympäristötyöstä.

Ympäristöpääkaupunkikilpailun voittaja saa 600 000 euron palkinnon ja vihreimmän kaupungin tittelin voittajat 200 000 euroa. Rahat on tarkoitettu käytettäväksi vuoden aikana kaupunkien ympäristötyön edistämiseen.

Lahden jälkeen ympäristöpääkaupunkivuotensa aloittaa ensi vuodenvaihteessa Ranskan Grenoble, joka voitti kilpailun viime vuonna. Alppien laaksossa sijaitseva Grenoble on panostanut voimakkaasti mm. kaupungin viheralueisiin ja päästöjen vähentämiseen liikenteessä.

Aihealueet