Hyppää sisältöön

Hanhikarkotukset jatkuvat kesällä Lahden rannoilla

Viimekesäisellä hanhikarkotuskokeilulla saatiin hyviä tuloksia. Karkotustoimia jatketaan Ankkurinpuiston ja Mukkulan uimarannoilla tulevana kesänä.

Valkoposkihanhia ohjaillaan pois uimarantahiekoilta kävellen ja droonien avulla Ankkurinpuiston ja Mukkulan kartanonpuiston uimarannoilta. Samalla rantojen puhtaanapitoa lisätään. Karkotuksia tehdään yhdessä Inspis Lahti ry:n kanssa. Karkotustoimia tekevät vain siihen erikseen koulutetut ja luvan saaneet henkilöt.

Hanhikarkotuksia tehdään kolme kertaa päivässä myös viikonloppuisin. Karkotuksia tehdään alustavasti 25.4.–31.8. Poikasvaiheen lähestyessä karkotuksissa varaudutaan siihen, etteivät emot ja poikaset joudu erilleen.

Hanhientorjuntaa jatketaan viheralueilla ja muilla yleisillä alueilla muun muassa aitaamalla keskeisiä ranta-alueita Ankkurissa, Ruoriniemessä, Pallaksenrannassa ja Pikku-Vesijärvenpuistossa. Ranta-alueita jätetään myös niittämättä, sillä hanhet eivät viihdy pidemmässä heinässä.

Viime kesän karkotuskokeilusta hyviä tuloksia

Viime kesänä valkoposkihanhet pidettiin poissa Ankkurin rantapuiston ja Mukkulan kartanonpuiston uimarantojen hiekka-alueilta droonilennätyksin ja kävellen pois ohjaamalla.

Kokemukset olivat hyviä, varsinkin alkukesästä. Linnut oppivat olemaan tulematta rannoille. Pesimisvaiheen jälkeen droonilennätykset oli lopetettava, etteivät alueella liikkuvat poikaset joudu erilleen emoistaan. Pesimisvaiheen jälkeen hanhimäärät kasvoivat ja niiden pitäminen poissa rannoilta oli vaikeampaa. Aktiivisia karkotuksia ei myöskään tehty viikonloppuisin, jolloin linnut pääsivät helpommin rannoille.

Kokemukset olivat kuitenkin niin positiivisia, että kokeilua haluttiin jatkaa myös tulevana kesänä. Tulevan kesän karkotuksia on kehitetty viime vuoden kokemusten pohjalta.

Lisätietoja

Lahden kaupunki, kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala, p. 044 416 3997

Inspis Lahti ry, Maksim Gladostsuk, p. 041 368 1208