Hyppää sisältöön

Hulevesikaivojen ympärille asennettavilla tarroilla kiinnitetään huomiota vesistöjen roskaantumisen ehkäisemiseen Lahdessa sekä muissa kaupungeissa toteutettavassa kampanjassa

Suurin osa vesistöjen roskista on peräisin kaupungeista. Maahan heitetyt tupakantumpit, nikotiinipussit, muovikääreet, purkat ja muut roskat kulkeutuvat katukaivojen kautta yleensä suoraan lähimpään jokeen tai järveen. Pidä Saaristo Siistinä ry:n koordinoimassa Mahanpuruja muovista -kampanjassa tarroitetaan kaupunkien katukaivoja näyttävillä, värikkäillä tarroilla. Lahdessa kaivotarrat asennettiin 16.8.
Hulevesikaivon ympärille sijoitettavan kaivotarran asennusta. Kuva: Juhani Järveläinen, Lahden kaupunki

Tiedon puute on edelleen keskeinen syy siihen, miksi ihmiset roskaavat. Erityisen tavallista on heittää tupakantumpit katukaivoihin tietämättä, että niiden filtterit ovat muovia. Mahanpuruja muovista -kampanjan tavoitteena on herätellä ohikulkevia ihmisiä pohtimaan oman käyttäytymisensä vaikutusta roskaantumiseen ja lisätä tietoa roskien kulkureiteistä.

”Lahdessa on jo tehty paljon työtä hulevesikuormituksen vähentämiseksi esimerkiksi erilaisilla teknisillä ja luonnonmukaisilla käsittelyjärjestelmillä, mutta niistä ei yksin ole ongelman ratkaisijaksi. Yksittäisten ihmisten käyttäytymisellä onkin etenkin roskaantumisen ehkäisyssä keskeinen merkitys. Nyt käynnistyvä kampanja toimii tänäkin vuonna tärkeänä muistutuksena siitä, että jokainen voi osaltaan auttaa pitämään lähivesistömme puhtaina viemällä roskansa asiaankuuluvaan keräyspisteeseen”, kertoo Lahden kaupungin hulevesi-insinööri Juhani Järveläinen.

Käytössä kierrätettävät tarrat

Tänä vuonna kuudetta kertaa järjestettävä kampanja on osa seitsemänvuotista, EU:n LIFE-ohjelmasta rahoitusta saavaa PlastLIFE -hanketta. Kampanjan aikana katukaivoja tarroitetaan Lahden lisäksi 18 muussa kaupungissa ja kunnassa. Hankkeen tavoitteena on kestävä muovien kiertotalous Suomessa vuoteen 2035 mennessä. Kiertotaloudessa erilaiset tuotteet pidetään käytössä mahdollisimman pitkään ja materiaalit kierrätetään. Siksi kampanjan kaivonkansitarrat on valmistettu materiaalista, joka voidaan noin kaksi viikkoa kestävän kampanjan jälkeen kierrättää metallina. Paikalleen asennettujen tarrojen kuntoa myös seurataan, jotta mahdollisesti vioittuneet tarrat voidaan tarvittaessa poistaa nopeasti.

 

Lisätietoja:

Hulevesi-insinööri Juhani Järveläinen (juhani.jarvelainen@lahti.fi; 050 559 4083)
Vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin (ismo.malin@lahti.fi; 050 525 9579)

Kampanjan kotisivut:

https://pidasaaristosiistina.fi/tyomme-vesilla-ja-maissa/ymparistoprojektit/mahanpuruja-muovista/

 

Mahanpuruja muovista on osa PlastLIFE-hanketta. PlastLIFE-hanke saa EU:n LIFE-ohjelmasta rahoitusta, jolla hankkeen materiaalit on tuotettu. Materiaalien sisältö edustaa ainoastaan hankkeen omia näkemyksiä, joista CINEA/Euroopan komissio ei ole vastuussa.