Hyppää sisältöön

Huolehdi farmarisäiliöstäsi niin vältyt öljyvahingolta

Maan päällä sijaitsevia polttonestesäiliöitä, joista tankataan moottoriajoneuvoja, kutsutaan usein farmarisäiliöiksi. Huolimattomasti sijoitetut, huonosti hoidetut ja puutteellisesti varustetut säiliöt ovat uhka lähiympäristölle, vesistöille, talousvesikaivoille, pohjavedelle ja kiinteistön arvolle.

Farmarisäiliöistä on aiheutunut Lahden alueella useita öljyvahinkoja. Tyypillisiä vahinkoja ovat säiliön vuotaminen, letkun vaurioituminen, säiliöön törmääminen, varkaudet ja lappoilmiö.

Ympäristöön päästessään öljy voi pilata juomaveden, valua ojiin ja vesistöihin, mikä aiheuttaa rajoituksia vedenkäyttöön ja vaaraa eläimille. Vuotanut öljy voi kulkeutua myös rakennusten alle maaperään, jolloin kunnostamisesta tulee vaikeaa ja kallista.

Maaperän kunnostaminen voi maksaa tuhansista euroista jopa useisiin satoihin tuhansiin euroihin. Korvauksen saaminen vakuutusyhtiöltä voi olla vaikeaa, jos säiliön omistaja ei voi osoittaa noudattaneensa määräyksiä.

Miten ehkäiset vahingot?

Ole huolellinen, huolla ja tarkastuta säiliösi säännöllisesti. Vastuu säiliöstä on aina säiliön omistajalla tai haltijalla. Vastaat itse myös mahdollisen öljyvahingon puhdistuskustannuksista. Lahden kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä on tarkat ohjeistukset farmarisäiliöistä.

Farmarisäiliöiden pakolliset varusteet ja sijoittaminen

  • kaksoisvaippa tai valuma-allas, laponesto, ylitäytönestin, lukittu tankkauspistooli ja täyttöaukko, varoitusmerkinnät ja huoltoluukku tarkastusta varten.
  • säiliö on sijoitettava kantavalle alustalle ja sen pitää olla irti alustasta ja vähintään viiden metrin etäisyydellä ojasta tai norosta sekä vähintään 50 metrin etäisyydellä vesistöstä.
  • säiliö varustettava törmäysesteillä.

Säiliötilavuuden ylittäessä 5 m3 edellisten lisäksi farmarisäiliön jakelupiste on varustettava

  • hulevesien käsittelyjärjestelmällä tai estää hulevesien muodostuminen esimerkiksi katoksen avulla.
  • säiliö pitää sijoittaa sisäänpäin kallistetun tiiviin betoni- tai asfalttipinnan päälle.
  • hulevedet on johdettava hiekanerotuskaivon kautta öljynerottimeen. Öljynerottimen pitää olla I-luokan erotin, jos hulevedet johdetaan maastoon. Jos hulevedet johdetaan jätevesiviemäriin tai muuhun vastaavaan hyväksyttyyn jätevesienkäsittelyjärjestelmään, hulevedet on käsiteltävä II-luokan erottimella.

Tarkastuta säiliö säännöllisesti

Tarkastuksen saa suorittaa vain TUKESin hyväksymä tarkastusliike. Tarkastuksista laadittavat pöytäkirjat on pyydettäessä esitettävä ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Tarkastuta säiliö ja säiliön valuma-altaan tiiveys säännöllisesti ensimmäisen kerran 10 vuoden kuluessa säiliön käyttöönotosta ja tämän jälkeen kuntoluokkien mukaisesti eli

  • A-luokan säiliöt vähintään 10 vuoden välein
  • B-luokan säiliöt vähintään 5 vuoden välein
  • C-luokan säiliöt vähintään kerran vuodessa
  • D-luokan säiliö on poistettava käytöstä.

Viljakuivaamojen polttonestesäiliöitä koskevat samat vaatimukset kuin farmarisäiliöitä.

Farmarisäiliöitä ei ole tarkoitettu polttoaineen kuljettamiseen, vaan kuljetukset täytyy tehdä kuljetussäännösten (VAK) mukaisesti IBC-pakkauksessa tai muussa polttoaineen kuljettamiseen hyväksytyssä säiliössä.

Jos vahinko kaikesta huolimatta sattuu, toimi ripeästi, tuki vuotokohta, levitä öljyiselle alueelle imeytysainetta, soita 112 ja pyri estämään öljyn leviäminen.

Lisätietoja:
Polttonesteiden varastointi maatiloilla farmarisäiliössä: Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto, 8.4.2021
Lahden kaupungin ympäristönsuojelumääräykset
Lisätietoa vaarallisten aineiden kuljettamisesta (VAK)