Energiantuotanto ja liikenne ovat merkittävimmät ulkoilman epäpuhtauksien lähteet Lahden seudulla. Puun pienpoltto vaikuttaa myös merkittävästi ilmanlaatuun. Lisäksi alueella on liuottimia käyttävää teollisuutta, kivenmurskaamoja, betonituotetehtaita, asfalttiasemia ja krematorio, jotka aiheuttavat jonkin verran päästöjä.
Mittaustulosten mukaan ilmanlaatu on hyvää tai vähintään tyydyttävää suurimman osan ajasta. Maailman terveysjärjestön WHO:n terveysperusteiset ohjearvot ylittyvät edelleen Lahden seudulla laajoilla alueilla, mikä tarkoittaa, että ilman epäpuhtauspitoisuudet ovat terveysvaikutuksia aiheuttavalla tasolla. Epäpuhtauspitoisuudet vaihtelevat vuosittain. Niihin vaikuttavat muun muassa kevään säätilanteet, talvella käytetyn hiekoitushiekan määrä ja liikenteen rytmi vilkasliikenteisillä alueilla.
Raportin mukaan puun pienpolton aiheuttamiin ilmanlaatuvaikutuksiin on syytä kiinnittää huomiota. Ensisijainen keino on pientulisijojen oikeanlaisen käytön opastaminen.
Ympäristönsuojelulain mukaan kunnan tulee valvoa ja edistää ilmansuojelua alueellaan, sekä huolehtia ilmanlaadunseurannasta. Toiminnanharjoittajia velvoitetaan huolehtimaan ilman pilaantumisen ehkäisemisestä ja toimintansa vaikutuksista ilmanlaatuun. Lain määrittelemien velvoitteiden täyttämiseksi on solmittu yhteistarkkailusopimuksia. Viimeisin sopimus on solmittu vuosiksi 2021–2026. Sopimuksen osapuolina ovat Hollolan kunta, Lahden kaupunki ja alueella sijaitsevat ympäristölupa-, ympäristöilmoitus- tai ympäristörekisteröintivelvolliset laitokset, joiden toiminnasta aiheutuu päästöjä ilmaan.
-
Kaarina Kähäri
Ympäristö- ja laatuinsinööri