Hyppää sisältöön

Kaikkien aikojen työllisyysloikka – työllisyyden hoito siirtyy kunnille

Työllisyyden hoito siirtyy ensi vuoden alusta kuntiin, lähemmäksi palvelujen tarvitsijoita. Työnhakijan kannalta se tarkoittaa Lahdessakin nopeampaa ja henkilökohtaisempaa apua.

Työllisyyden hoito ottaa Suomessa vuoden 2025 alussa ison historiallisen askeleen, kun vastuu siitä siirtyy kuntien harteille. Tämä askel otetaan myös Lahdessa.

Monen muun kunnan tavoin Lahdessakin käynnistyi työllisyyden kuntakokeilu vuonna 2021.  Sen aikana osa työ- ja elinkeinotoimistojen tehtävistä siirtyi kokeilukuntien tehtäväksi. Kokeilussa kunta on vastannut muun muassa alle 30-vuotiaiden, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavien ja ei suomea puhuvien työvoimapalveluista. Tavoitteena on ollut tehostaa työllistymistä tai koulutukseen ohjautumista.

Kokeilu tulee päätökseensä ja nyt siirrytään eteenpäin. Vuoden alusta alkaen Lahden kaupunki ottaa vastuulleen kaikkien kaupunkilaisten työllisyyspalvelut. Päijät-Hämeessä tulee olemaan kaksi työvoimaviranomaista: Lahden kaupunki sekä muut kunnat käsittävä Päijät-Hämeen työllisyysalue. 

Kuntakokeilun yhteydessä on valmisteltu kunnallishallinnon kannalta merkittävää tehtävien siirtoa valtiolta kuntiin. Tämä ei ole sinänsä uusi asia. Kunnathan ovat vastanneet työllisyyden hoidosta aikaisemminkin, se vain oli välillä 60 vuotta valtion hoidossa. Nyt työllisyyspalvelut palaavat kotiin, tunnelmoi Lahden työllisyyspalvelujohtaja Taisto Tuominen. 

Maailma on tietysti muuttunut ja nyt rakennetaan moderneja työllisyyspalveluja. 

Palvelujen siirto tapahtuu liikkeenluovutuksella: kaikkiaan TE-toimistoista ja ELY-keskuksista siirtyy yli 4 000 ihmistä kuntien palkkalistoille.

Palvelut lähemmäs työnhakijaa

Lahdessa uuden mallin valmistelua on tehty jo hyvän aikaa. Työtä on koordinoinut TE-uudistuksen projektipäällikkö Hanna Rask. 

Uudistus tuo palvelut lähemmäs työnhakijaa ja työnantajaa. Täällä tunnetaan kuntalaiset sekä paikalliset työnantajat ja yritykset ja näin pystytään luomaan paremmin paikallisia toimintamalleja. Samat mallit eivät toimi kaikkialla eri työllisyysalueilla.

Rask korostaa kumppanien ja verkoston roolia. Kaupunki ei työllistä ihmisiä yksin, vaan mukana ovat yritysten lisäksi myös koulutuksen tarjoajat sekä muut paikalliset elinkeinotoimijat kuten Lahden seudun kehitys Ladec. 

Uudistus muokkaa laajasti työllisyyskenttää ja kaikki ovat uuden edessä. Saamme ja joudumme etsimään uusia tapoja edistää työnhakijoiden ja työpaikkojen kohtaantoa. Kokonaisuudessa kaikki tekevät osansa, että meillä olisi jatkossakin tarpeeksi työvoimaa yrityksissä.

Kaikki toimijat ovat olleet sitoutuneita tulevaan. Rask harmittelee vain sitä, että uudistustyö on jäänyt julkisuudessa hieman toisen ison urakan jalkoihin.  

Sote-uudistus on täyttänyt mediakenttää niin, että työllisyyspalvelujen uudistuksesta ei vielä paljoa tiedetä.

Tehokkaampaa palvelua

Uuden mallin keskeinen tekijä on entistä vaikuttavampi ja tehokkaampi palvelu. Kuntakokeilussa käytössä olleesta omavalmentaja-mallista on saatu hyviä kokemuksia ja hyviä käytäntöjä on tarkoitus hyödyntää myös jatkossa, vaikkei virkanimikettä vielä olekaan lyöty lukkoon. 

Omavalmentajien haasteena on ollut se, että tehtäväkenttä on todella laaja. Heidän on pitänyt hallita kaikki mahdolliset palvelut a:sta ö:hön ja se vaatii todella paljon osaamista. Tehtävän sisältö vaatii vielä tarkennuksia, Rask sanoo. 

Valtaosa asiakkaista tulee asioimaan nykyistä tiiviimmin työllisyyspalvelujen kanssa. Henkilökohtainen asiointi lisääntyy – se voi olla fyysinen käynti tai videohaastattelu verkon kautta. 

Työttömän tulevaisuuden hoitamisen painopiste muuttuu.

Enää ei keskitytä työttömyyden, vaan nimenomaan työllisyyden hoitoon. Keskeinen tavoite on se, että työttömyys ei pääse pitkittymään.

Työllisyyden hoitoa on parjattu joskus tempputyöllistämisestä – siitä, että työttömyyttä katkotaan tilapäisillä keinotekoisilla toimenpiteillä vain siksi, että ihmiset pääsevät paremmille työttömyysetuuksille. 

Sitä emme tee. Tavoite on, että ihmiset työllistyvät oikeasti, sanoo Taisto Tuominen.

Kaupunki neuvoo työnhakijaa

Mitä sitten lahtelaisen työtä etsivän ihmisen on hyvä tietää tulevasta mallista? 

Ainakin se, että palvelut löytyvät nyt hieman eri paikasta. Kirkkokadulla ei ole vuoden vaihteessa enää TE-toimistoa, vaan lahtelaisten palvelut hoituvat Aleksanterinkadun kahdesta pisteestä, sanoo Tuominen.

Tulevan muutoksen takia työttömän ei tässä vaiheessa tarvitse tehdä itse mitään, jos omassa tilanteessa ei ole nähtävissä muutoksia. Kaupunki ottaa yhteyttä ja infoaa uusista käytännöistä. 

Mutta jos tietää, että työ tai koulutus on päättymässä juuri vuodenvaihteessa, kannattaa hoitaa tiedot ajan tasalle ajoissa esimerkiksi sähköisen asiointipalvelun kautta ja ilmoittautua ajoissa työnhakijaksi. Tämä on välttämätöntä esimerkiksi työttömyysetuuksien kannalta. Näin tietojen päivitys ei osu pahimpaan muutosruuhkaan, Tuominen sanoo. 

Palvelut kyllä toimivat, mutta kun uusi malli ja organisaatio aloittaa toiminnan ja yhtä aikaa yhdistetään erilaiset tietojärjestelmät, toivomme, että kaikki eivät soita tai tule asioimaan paikan päälle tammikuun toinen päivä.

Työttömyys käy kalliiksi

Lahden työttömyysprosentti on tällä hetkellä 14,8. Se tarkoittaa yli 8 000 työtöntä. Lahti on rakennemuutospaikkakunta, jonka tilanteessa näkyy yhä 1990-luvun laman ja teollisuustyöpaikkojen katoaminen. 

Myös pitkäaikaistyöttömiä on paljon, vaikka heidän määräänsä on saatukin kuntakokeilun myötä vähennettyä ennätysmäärä muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna. Lahdessa on myös paljon työttömiä, joilla joku sairaus tai vamma vaikuttaa työnhakuun ja työllistymiseen.

Työttömyys käy kalliiksi. Kunnat maksavat valtiolle sitä suuremman osan työttömyysturvasta, mitä pidempään työttömyys on kestänyt. 

Vuonna 2023 Lahti maksoi noin 20 miljoonaa euroa. Määrä ei ainakaan helposti jatkossa vähene. Ennen maksoimme vain työmarkkinatuen kuntarahoitusosuutta, jatkossa maksuja peritään kunnilta myös peruspäivärahan ja ansiopäivärahan perusosuuden osalta, Tuominen kertoo.  

Pitää myös muistaa, että työttömyys aiheuttaa paljon muitakin kustannuksia esimerkiksi sote-puolella, Tuominen muistuttaa.

Teksti: Sami Turunen
Kuvat: Lassi Häkkinen

Juttu julkaistu kokonaan Kaupunkilainen-lehdessä 2/24.

 Ohjeita työnhakijalle

  • Vuodenvaihteessa asiakkuutesi TE-toimistossa tai kuntakokeilussa siirtyy automaattisesti Lahden kaupungin työllisyyspalveluille.
  • Työnhakusi pysyy voimassa ja työttömyysetuutesi maksetaan normaalisti.
  • Jatkat työnhakua työllistymissuunnitelmasi mukaisesti kuten tähänkin asti.
  • Sähköinen asiointi säilyy Työmarkkinatorin Oma asiointi-palvelussa.
  • Asiointipaikkamme sijaitsevat Aleksanterinkatu 24 B:ssä sekä Palvelutorilla kauppakeskus Triossa, 2.kerroksessa. Nämä asiointipaikat ovat käytössä myös ensi vuonna.
  • Kuntakokeilun tämänhetkinen puhelinpalvelu p. 044 482 6700 palvelee sinua myös ensi vuonna.