Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Kanervan, Humpulan ja Kytölän päiväkodille viidennen Vihreän lipun, Herrasmannin päiväkodille kuudennen ja Kivimaan koululle 15. Vihreän lipun. Lippu myönnetään osoituksena suunnitelmallisesta ja korkeatasoisesta ympäristökasvatustyöstä.
Vihreä lippu on kansainvälinen kestävän kehityksen ohjelma ja kasvatusalan ympäristösertifikaatti, joka ohjaa kestävään elämäntapaan ja ympäristökuormituksen vähentämiseen yhdessä toimien.
Tunnustuksen saaneista esimerkiksi Kanervan päiväkoti on toteuttanut pitkäjänteistä ja laadukasta ympäristökasvatustyötä jo vuodesta 2012. Syksyllä 2020 Kanervan päiväkoti aloittaa lisäksi uudella teemalla Salpausselkä Geopark.
– Olemme Lahden kaupungin ensimmäinen virallinen Geopark-päiväkoti, iloitsee päiväkodinjohtaja Josefiina Marola.
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lapset tutustuvat jääkauden muovaamiin Salpausselän henkeäsalpaavien maastojen syntyhistoriaan ja siihen, kuinka tärkeää alueen suojelu on. Salpasselkä Geopark -päiväkodin kriteeristöä työstämme yhteistyössä kaupungin ympäristökasvattajien ja Lahti Regionin kanssa.
Lapsi vastuulliseen elämäntapaan positiivisten kokemusten kautta
Vihreä Lipun toiminnan tarkoituksena on lisätä tietoutta ja ymmärrystä sekä aktivoida lapsia ja aikuisia vähentämään ympäristökuormitusta. Vihreä Lippu -teemoja on kolme: lajittelu ja kierrätys, jätteiden määrän vähentäminen sekä veden kulutus ja vesien suojelu. Teemoista yksi on terve elämä sisältäen fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin, kaveritaidot ja omien vahvuuksien tunnistamisen ja käyttämisen.
– Vesiteemaan liittyen päiväkotimme on myös Vesijärvi-kummi vuodesta 2018, Marola Kanervan päiväkodista kertoo.
– Ympäristöpäiväkodissamme haluamme lasten kasvavan vastuulliseen elämäntapaan pienestä pitäen. Marolan mukaan ympäristökasvatus on pitkäjänteistä työtä ja lapsi kasvaa tähän arvomaailmaan pikkuhiljaa positiivisten kokemusten kautta.
– Arvostus luontoa ja ympäristöä kohtaan herättää halun pitää huolta ja suojella kaikkea siihen kuuluvaa.
– Lasten ympäristökasvatuksen lisäksi kerromme Vihreä lippu -toiminnasta vierailijoille sekä muille päiväkodeille. Koska Lahti on vuoden 2021 ympäristöpääkaupunki, haluamme tehdä toimintaamme näkyväksi ja kannustaa muitakin päiväkoteja mukaan erilaisiin Vihreä lippu -tempauksiin.
Vihreän lipun koulut ja päiväkodit tekevät vuosittain kestävän kehityksen kartoituksen, jonka avulla selvitetään nykytilaa ja asetetaan tavoitteet seuraavalle vuodelle. Toimijoiden nimetyt ympäristöyhdyshenkilöt välittävät tietoa ja edistävät ympäristökasvatuksen toteutumista.
Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa – maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 eri maassa ympäri maailman.
Lisätietoja
Lahden kaupunki, sivistyspalvelut
Varhaiskasvatuspalvelut
Kanervan päiväkoti, Josefiina Marola, vs. päiväkodinjohtaja
050 398 5479
josefiina.marola@lahti.fi
Kuvassa Kanervan päiväkodin lapsia tutustumassa Kanerva-laakso -nimiseen suppaan. Suppa on on syntynyt jääkauden sulamisen tuotoksena, kun soran alle on jäänyt jäälohkare, joka sulaessaan on muodostanut maastoon ison kuopan.
Kuva Lassi Häkkinen