Hyppää sisältöön

Käsittele kevään puutarhatöiden jätteet oikein

Puutarhajätteen oikeanlainen käsittely säästää sekä luontoa että rahaa.

Puutarhajätettä kompostoimalla voi valmistaa omalle pihalleen käyttökelpoista maanparannusainetta ja ehkäistä vieraslajien leviämistä puutarhoista luonnonympäristöön. Samalla lähiympäristön roskaantuminen vähentyy ja jätteiden kuljetus- ja käsittelykustannukset pienentyvät.

Metsä ei ole kaatopaikka – älä levitä vieraslajeja vahingossa

Kevät on koittanut, ja pihoja siistitään ja haravoidaan talven jäljiltä. Syntyvän puutarhajätteen vieminen yleisille tai yksityisille alueille, kuten puistoihin ja metsiin, ei ole sallittua. Puutarhajätteen asianmukaisella käsittelyllä voidaan ehkäistä vieraslajien leviämistä puutarhojen ulkopuolelle ja ylläpitää yleisessä ja yksityisessä käytössä olevien alueiden viihtyisyyttä ja virkistysarvoa.

Haketa, silppua tai kompostoi

Puutarhajätteet kannattaa käsitellä ja hyödyntää omalla pihalla. Viherrakentamisessa voi käyttää haketettuja risuja tai silputtuja heiniä ja lehtiä. Ne voi myös kompostoida avokompostorissa tai suljetussa kompostorissa. Puutarhajätettä saa kompostoida kompostorissa ja kompostikehikossa.

Vie puutarhajäte jäteasemalle – ei vastaanottomaksua

Puutarhajätteet voi viedä myös jollekin Salpakierto Oy:n jäteasemista, joilla toisistaan eritellyt risu- ja haravointijätteet otetaan vastaan maksutta jäteasemien aukioloaikoina. Pienillä jäteasemilla otetaan vastaan maksutta alle 1 m3:n risu- ja haravointijätekuormia. Suuremmilla jäteasemilla, kuten Lahden jäteasema Pillerillä, kuormat otetaan vastaan maksutta ilman määrärajoitusta.

Risujätettä ovat puiden ja pensaiden oksat sekä alas leikatut pensasaidat. Risujätteisiin lajitellaan myös pensaiden juurakot, joista on ravisteltu mullat pois.

Haravointijätettä ovat pensaiden ja puiden lehtien ja neulasten sekä nurmikon haravoinnista syntyvä jäte. Lisäksi puutarhajätteeseen lajitellaan ruohovartisen kasvit ja rikkaruohot, pensaiden ja pensasaitojen leikkuusilppu, perennojen juuripaakut sekä kävyt. Myös maahan pudonneet omenat ja pilaantuneet tai muumio-omenat lajitellaan haravointijätteeseen.

Kierrätä, älä polta

Puutarhajätteiden käsittelyä suunniteltaessa on hyvä muistaa, että puutarhajätteiden hävittäminen polttamalla on kiellettyä.

Kuivan ja käsittelemättömän puujätteen sekä risujen ja oksien polttaminen lämmityksen yhteydessä kiinteistön tulipesissä on sallittua. Puujätteen tulee olla käsittelemätöntä eli kyllästämätöntä, pinnoittamatonta ja sitä ei saa olla maalattu eikä se saa sisältää liima-aineita. Poltosta ei saa aiheutua savu-, noki-, haju- tai terveyshaittaa naapurustolle.

Lisätietoja