Hyppää sisältöön

Katualueiden puhtaanapito on kaupungin ja kiinteistöjen yhteistyötä

Syyssiivousten aikaan on hyvä muistaa, että kaikkien yleisten alueiden puhtaanapito ei ole kaupungin vastuulla. Kiinteistöjen vastuut puhtaanapidossa ovat paljon laajemmat kuin talvikunnossapidossa.

Suurin osa ajoratojen, kevyen liikenteen väylien ja jalkakäytävien puhtaanapidosta kuuluu kiinteistöille. Pientaloalueilla katualueen puhtaanapito kuuluu kiinteistöille, ja kaupunki vastaa vain talvikunnossapidosta.

Katualueen puhtaanapitoon kuuluvat muun muassa syksyn lehtien, irtoroskien ja reunakivilinjassa kasvavan heinikon poistaminen.

Kiinteistön puhtaanapitovastuualueet voi tarkastaa helposti Lahden karttapalvelusta. Valitse kartalla näkyviksi tiedoiksi kiinteistöjen puhtaanapitoalueet kadut ja puistot -valikosta.

Muista nämä asiat syyssiivouksissa

Omenat, risut ja haravointijätteet voi viedä maksutta lajitteluasemille

Kotitalouksien risu- ja haravointijätteitä sekä myös ylijäämäomenoita otetaan kotitalouksilta ympäri vuoden maksutta vastaan Salpakierto Oy:n lajitteluasemilla.

Lajittele risut ja haravointijätteet erikseen

Omenat lajitellaan omaan kasaansa Kujalan käsittelykeskuksella ja muilla lajitteluasemilla ne vastaanotetaan haravointijätekasaan. Risut ja haravointijätteet tulee lajitella erikseen, koska niiden jatkokäsittely jätekeskuksessa on erilainen. Muistathan, että risu- ja haravointijätteiden sekakuormat ovat maksullisia.

Tarkista risu- ja haravointijätteiden lajitteluohjeet Salpakierron sivuilta.

Hyödynnä risut ja oksat hakkeena

Risut ja oksat kannattaa hakettaa ja käyttää katteena pensaiden ja istutusten juurilla. Hake toimii myös kompostorin seosaineena. Puutarhajätettä kannattaakin kompostoida kiinteistöllä ja näin saada niiden sisältämät arvokkaat ravinteet oman puutarhan hyödyksi.

Puutarhajätettä ei saa polttaa tai viedä yleisille alueille

Puutarhajätteiden hävittäminen polttamalla tai maahan hautaamalla on jätehuoltomääräysten mukaan kiellettyä kaikissa toimialueen kunnissa. Haravointijätteitä ei saa varastoida väliaikaisesti tai hävittää yleisille alueille, esimerkiksi puistoihin tai metsiin.

Puutarhajätteiden vastaanottopisteet Salpakierron sivuilla

Aihealueet